Rozhovor s Ivanem Houdou před finále mužů
čtvrtek 30. března 2017

Trenér Dvora Králové: Už si o vás zjišťujeme informace

Ve středu uspěli na ledě Mělníka a v kvalifikační skupině A si tak zajistili postup do finále o II. igu. V něm se pravděpodobně Rodos Dvůr Králové střetne s "áčkem" Letců. Trenér Ivan Houda převzal soupeřův tým loni v létě a s touto fází sezony má bohaté zkušenosti. "Ale raději bych začínal u vás," přiznává. Série na dva zápasy startuje ve středu ve Dvoře Králové od 18.00. Odveta je příští sobotu.

Kolik sil vám vzala kvalifikační skupina A, kterou máte úspěšně za sebou?
Každý zápas vám sebere síly, protože v této fázi sezony stojí hodně vůle a úsilí. Ale každé vítězství zase mužstvo nakopne dál. Znám to už z minulosti, doufám, že jsme po fyzické stránce velmi dobře připraveni, takže problém v kondici nevidím. Na finálovou sérii se moc těšíme.

V Lounech jste ztratili bod, s Mělníkem jste odehráli dvě vyrovnaná utkání. Čím jste si poslední výhru 6:2 uhráli?
Rozebrali jsme si první vzájemný zápas a řekli jsme si, co by na ně mohlo platit. A nakonec to přineslo ovoce. Povedlo se nám dát rychlé góly, čímž jsme soupeře odzbrojili z jejich agresivní, nepříjemné hry. Ale vážně to bylo vyrovnané. Mělník už ve II. lize působil, mají dobrý tým. Hrají hodně do těla, fyzicky velmi náročný hokej.

Čím se vaše mužstvo nejvíce charakterizuje?
Bojovností, tu vyžaduju po každém hráči. Individuality mě nezajímají. My máme kádr složený nejen ze zkušených kluků, ale i z mladých, kteří se těm zkušeným chtějí vyrovnat. A to je moc dobře. Naše hra je založena na partě a bojovnosti, to samé jsem vyžadoval už při mém působení ve Vrchlabí. Každý hráč musí pracovat pro tým. Hokej je přece kolektivní hra.

V případě, že Letňany jako jasný favorit vyhrají v sobotu v Chebu, utkáte se ve velkém finále právě s Letci. Už si o nich sháníte informace?
Samozřejmě. Já mám kamarády v Chebu, takže mi už o vás něco řekli. Ještě před startem kvalifikace jsme se na vás ptali i v Lomnici nad Popelkou. Ve středu jsem si všiml, že zápas v Mělníku osobně sledoval i váš trenér. To je samozřejmě normální, ale každý zápas bývá jiný. Vzpomínám si, jak jsme se jeli podívat na utkání Louny - Mělník a moc nás to nepřesvědčilo. Pak se na ledě stejně odvíjelo všechno jinak.

Co tedy už o Letňanech víte?
Máte mladé, nepříjemné mužstvo, které je na tom velmi dobře fyzicky. Očekávám, že to bude hodně lítat. Asi budou rozhodovat detaily, možná i nějaké to štěstí. Vaše individuality ale nijak zvlášť nemapujeme, protože žádný hráč neudělá výsledek sám, ale vždy zásluhou celé pětky. V co ovšem věřím, je to, že nás hodně poženou naši fanoušci. I do Mělníku jich dorazilo kolem dvou stovek.

Berete fakt, že finále začíná u vás, spíš jako výhodu, nebo jako nevýhodu?
Abych se přiznal, tak spíš jako nevýhodu. Protože když se utkáte s někým, koho dobře neznáte, můžete se v odvetě poučit z chyb a hodně věcí změnit. Jenže v odvetě budou mít domácí prostředí Letňany, což může hrát roli. Nakonec Český Krumlov jste taky porazili až doma v odvetě... Ale to je los, nedá se nic dělat.

V Letňanech se o druholigových ambicích mluví už nahlas, je stejný hlad po národní soutěži i u vás?
Dali jsme si nějaké cíle, ale snažíme se je naplnit postupně. Teď je před námi poslední krok. Často se teď ale mluví o reorganizaci soutěží, takže nikdo ještě definitivně neví, co vlastně bude. Ono se nakonec může stát, že se v té soutěži potkáme oba. Když to zhodnotím - znám II. ligu z Vrchlabí a týmy z krajských soutěží, které se dostaly takhle daleko, by určitě s některými mužstvy ze spodní poloviny tabulky obstály. Samozřejmě, že musí přijít nějaké posily, ale i vy v Praze máte přetlak mladých hráčů. Takže o to bych se nebál.

Letce před startem kvalifikace trochu rozhodilo, že byli na poslední chvíli přeřazeni do skupiny B. Jak jste to přijali vy?
Vím, že jsme se původně měli utkat už ve skupině. Ale když se nikdo z Libereckého kraje nepřihlásil, bylo to jasné. Pan Hlavsa (asistent trenéra a vedoucí mužstva Rodosu - pozn. red.) uhodl, že to padne přesně na vás a taky že jo. Ale možná je to nakonec lepší, ne? Takhle by bylo předčasné finále už ve skupině, ale teď si to můžeme rozdat opravdu ve velkém finále. Snad to bude lidi bavit. Ať vyhraje ten lepší.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka