Prestižní klubová anketa pořádá čtvrtý ročník
sobota 13. května 2017

LETEC SEZONY: Pětice horkých adeptů soutěží o vítězství

Pětice nominovaných adeptů na putovní trofej je na světě. Kdo ji získá tentokrát? Prestižní klubová anketa Letec sezony pořádá už čtvrtý ročník a znovu hledá nejužitečnějšího hráče uplynulých měsíců. Sestavu navrhuje trenérská komise v čele s šéftrenérem Jiřím Vrbou, o vítězi rozhodne veřejné hlasování všech koučů, kteří v klubu minulou sezonu působili. Vítěz bude vyhlášen na konci května.

Bartoloměj Novotný, obránce osmé třídy

Svou výškou patřil k nejmenším v týmu, svými schopnostmi naopak k největším tahounům. O to úctyhodnější je, že se do této společnosti dokázal probít. Pro trenéry byl nepostradatelným článkem kádru i proto, že se z něj stal univerzální hráč - představoval jistotu v obraně, a když bylo potřeba, účinně vypomáhal v útoku. Více než osobní statistiky bylo důležité jeho nasazení a poctivý přístup v tréninku i zápasech. "Nikdy neměl výkyvy, udržel si nadstandardní formu po celý rok," ocenil jeden z koučů Martin Uldrich. Disponuje obratností a výborným bruslením, ale nad jednou předností se trenéři rozplývali obzvlášť: "Shodli jsme se, že má z celého mužstva nejlepší čtení hry," vyzdvihl Uldrich. "Umí rozlišit, kdy podpořit útok a kdy bránit, má parádní přehled v rozehrávce a navzdory své výšce se dokáže šikovně uvolnit a manévrovat s pukem." V kabině spíš tišší klučina je na ledě vzorem pro ostatní. Ve 13 letech. To i díky němu skončil tým třetí ve své skupině.

Karel Klikorka, obránce mladšího a staršího dorostu

Během sezony často skloňované jméno. V extraligové produktivitě soupeřil s nejlepšími útočníky mladšího dorostu, svým raketovým startem pravidelné získával pozvánky na reprezentační kempy do 16 let a účastnil se jich po celou sezonu. Úchvatná jsou ale jeho čísla! V extralize MD suverénně vyhrál kanadské bodování obránců, přitom 45 bodů (20+25) nasbíral v pouhých 26 zápasech, protože si ho na výpomoc brzy stáhl starší dorost. "Byl vyloženě lídrem. Uměl hrát i v útoku, takže jsme ho využívali jako univerzála," chválil Tomáš Blažek, trenér mladšího dorostu. Jenže 15letý klenot zářil i ve starší kategorii, důkazem jest 7 gólů a 19 asistencí v 31 zápasech, 5. místo v produktivitě obránců a 17 kladných bodů v hodnocení +/-. "Je zdravě sebevědomý a chce vyhrávat. Pomohlo mu, že trochu shodil, ale hlavně ho zdobí přesná střela a skvělé hokejové myšlení," popisuje Blažek. Mladší dorost se se svým tahounem podruhé za sebou probil do play-off.

Jan Mišner, útočník mužů

Tuto anketu ještě nevyhrál, ale v konečné nominaci je už třetí rok po sobě. A znovu naprosto po právu. Nejlepší sezonu v Pražském přeboru nemá za sebou jen on, nýbrž celý tým, který opět vedl coby kapitán. Poprvé si se spoluhráči mohl zahrát přímý boj o postup do II. národní ligy. Až do závěrečné kvalifikace dokázal skórovat v každém utkání! Celkem tento 27letý forvard nastřádal neuvěřitelných 95 kanadských bodů, z toho 51 gólů, což v průměru dělá téměř 3,5 bodu na zápas. "Je to hráč pro vyšší soutěž a i v tréninku je na něm vidět, že by chtěl hrát výš," charakterizuje ho kouč Martin Rousek, jenž u "áčka" působil jako asistent. "Elán a nadšení z něj srší každý zápas, on hokejem žije. Typické koncové pravé křídlo, které těží z dobré spolupráce v útoku. Mišák chce puk hodně až na druhé polovině hřiště." Jeho rychlost je pověstná, jeho instinkt střelce také. A jeho smysl pro týmového ducha zrovna tak - vždyť si vzal znovu chod celého mužstva na starost. 

Jakub Hnízdil, brankář sedmé třídy

Oslavil teprve 12. narozeniny, ale jeho ročník mu je malý. Proto už několik sezon hokejově roste mezi staršími spoluhráči. Letos sice kromě soupeřů často bojoval i s vlastním zdravím, to ovšem nesnižuje jeho kvality. A to hlavně díky své tréninkové morálce a schopnosti absolutní koncentrace. "On začíná trénink s tím, že chce každý puk chytit a že z ledu odejde s nulou, jako kdysi Dominik Hašek. Je úžasné ho sledovat," říká trenér gólmanů Jiří Černoch. "Na druhou stranu ho musíte krotit - umí se rozčílit u každého gólu, což mu může škodit." Jeho svěřenec těží ze svých robustních parametrů a podle mnohých patří do top 3 nejlepších brankářů ročníku 2005 v republice. Za sedmou třídu uměl odchytat velké zápasy a slova chvály sklízel i na svazových kempech... Jeho vzorem je Henrik Lundqvist, "ale svou mrštností na brankové čáře mi připomíná styl Jonathana Quicka," dodává Černoch. "Kuba je ctižádostivý. Může to dotáhnout daleko."

Lukáš Rousek, útočník staršího dorostu

Ofenzivní supertalent takového formátu tu nebyl od éry Jakuba Vrány a Václava Karabáčka. A ani těmto dvěma hvězdám, které mají nakročeno do NHL, se tehdy nepovedlo to, co dokázal teď už 18letý útočník. V extralize staršího dorostu totiž ovládl tři hlavní statistiky - kanadské bodování, tabulku střelců i tabulku nahrávačů. Ve 40 zápasech získal neskutečných 82 bodů (37+45)! K tomu 39 bodů v hodnocení +/-. Památný byl víkend, kdy ve dvou utkáních nasbíral 14 bodů (2 x 3+4). "Neuvěřitelné. Byl naprosto příkladným hráčem, o letní přípravě měl jako jediný 100% docházku," zmínil dnes už bývalý asistent kouče Jan Zlatohlávek. Je nepochopitelné, že tento diamant přehlíželi reprezentační trenéři. "Můžeme tu jmenovat jeho přednosti, ale myšlením je ve své kategorii úplně jinde. Lukáš už hraje jako dospělý hráč," vyzdvihuje sportovní manažer Tomáš Blažek. Ostatně dokázal to i v závěru sezony, kdy po úspěšné záchraně staršího dorostu doslova zářil také mezi muži.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka