Žádost o vstup do soutěže schválil ČSLH
čtvrtek 08. června 2017

POTVRZENO! Letci budou hrát II. ligu. Už mají i trenéra

To, o čem se dlouho mluvilo už hodně nahlas, je nyní definitivně potvrzeno! Letci budou hrát poprvé v historii celostátní soutěž mužů. Letňanský klub se rozhodl koupit druholigovou licenci od Techniky Brno, k dokončení celého procesu ale bylo potřeba schválení Českým svazem ledního hokeje. To se stalo ve čtvrtek odpoledne. Datum 8. června 2017 se tak výrazně zapíše do klubové kroniky.

Ode dneška jsou totiž Letňany oficiálně druholigové. Tohoto cíle se "A" tým snažil dosáhnout v posledních sezonách a letos mu Letci byli nejblíže. Jenže v přímém souboji o postup prohráli s Dvorem Králové.

Přesto se do vysněné soutěže podívají.

Vedení klubu se totiž od poloviny dubna pustilo do vyjednávání o II. národní ligu. Přiměly ho k tomu zásadní změny v hokejovém dění, kdy se výkonný výbor ČSLH rozhodl zrušit prvoligovou soutěž juniorů. Mezera mezi starším dorostem extraligy a Pražským přeborem mužů by najednou byla výrazná. A Letci svým odchovancům potřebují nabízet důstojný přechod z dorostenecké extraligy dál. 

"Proto jsme se rozhodli konat a teď jsme rádi, že se nám dva měsíce snažení podařilo dotáhnout do úspěšného konce," řekl sportovní manažer klubu Tomáš Blažek. Ten zároveň potvrdil i příchod trenéra, který by se měl druholigového mužstva ujmout.

Je jím rodák ze Světlé nad Sázavou Aleš Totter, který se v minulé sezoně pokoušel zachránit Most v první lize. Předtím tento 45letý kouč působil v Havlíčkově Brodě a v minulosti vedl i juniorky pražské Sparty nebo Chomutova. V životopise toho ale má mnohem, mnohem více.

Mimo jiné absolvoval také roční stáž v Detroitu, kde v rámci hokejové akademie Petra Klímy sledoval reorganizaci slavných Red Wings. Nakoukl i do zákulisí MS do 20 let v Buffalu. Jako trenér působil rovněž v ruské juniorské soutěži. Po angažmá v Berouně pomohl v roli asistenta chomutovským Pirátům k postupu do seniorské extraligy.

Druholigový kádr už Letci začínají skládat. Vedení shání možné posily, ale chce dát šanci i některým hráčům z původního "A" týmu a na srpen plánuje finální "Tryout Camp". Soutěž přitom vypukne 13. září.

Výkonný výbor ČSLH ve čtvrtek schválil rozdělení II. ligy do tří tradičních skupin. Letci budou bojovat na Západě s deseti dalšími konkurenty. "Skupiny Západ a Střed se budou hrát opět čtyřkolově, na Východě vzhledem k nižšímu počtu účastníků šestikolově," uvedl pro server hokej.cz nový řídící pracovník třetí nejvyšší soutěže Pavel Setikovský. 

Velké téma o postupu do II. národní ligy přineseme v průběhu příštího týdne. Stejně tak i vyjádření klubového vedení k reorganizaci Letců.

ROZDĚLENÍ SKUPIN VE II. NÁRODNÍ LIZE

Skupina Západ (11)
HC Kobra Praha, HC Vlci Jablonec, HC Vrchlabí, HC Trutnov, HC Děčín, HC Baník Sokolov, HC Řisuty, HC Draci Bílina, HC Rodos Dvůr Králové nad Labem, HC Letci Letňany, HC Most.

Skupina Střed (10)
BK Havlíčkův Brod, HC Tábor, HC Moravské Budějovice 2005, SKLH Žďár nad Sázavou, SC Kolín, NED Hockey Nymburk, HC Lední Medvědi Pelhřimov, IHC Písek, HC David servis České Budějovice, SHC Klatovy.

Skupina Východ (8)
Draci Šumperk, SHK Hodonín, HK Opava, HC Bobři Valašské Meziříčí, HC Nový Jičín, HC Kopřivnice, HC Orlová, HC RT TORAX Poruba 2011.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka