V pátek startuje nový ročník extraligy
středa 06. září 2017

Starší dorost bude sázet na bojovnost. Tým si stále sedá

Před starším dorostem leží velká výzva. Tým, který naposledy v poklidu udržel extraligovou příslušnost, prošel velkými změnami. A bude velmi zajímavé sledovat, jak si mužstvo povede bez velkých opor. Hned trojice dvacetigólových útočníků Letce opustila a do Letňan přišel nový hlavní trenér. V přípravě letňanští mladíci hledali svoji tvář, teď je čeká ostrý start. Týmovost bude prvním stavebním kamenem.

Starší dorost čekaly po uplynulé sezoně velké rošády. Juniorská liga byla zrušena, Letci tak přišli o jeden ze svých mládežnických týmů a spousta hráčů si musela nebo chtěla hledat angažmá jinde.

Mezi nimi byla i pětice nejlepších útočníků, z nichž hned tři nastříleli přes 20 branek. A to už je citelná ztráta. 

Lukáš Rousek, Tomáš Fabiánek, Peter Eg Larsen, Lukáš Nedorost nebo Dominik Danov... To máte téměř dva kompletní útoky, které se výraznou měrou podílely na pohodlné záchraně loňského ročníku extraligy.
 
Už tehdy asistent trenéra Martin Rousek věděl, kde bude mančaft nyní tlačit bota. "Přejeme si, abychom našli vhodné útočníky. Potřebujeme střelce," správně tušil ještě před startem březnového Tryout Campu. 

Povedlo se? Po výsledcích v přípravě to tak zatím příliš nevypadá. 

Letci během programu osmi přípravných zápasů ani jednou nevyhráli a vstřelili pouhých 16 branek. A mnohem víc jich ještě obdrželi. V celém přípravném období prošlo mužstvem patřičné množství hráčů, navíc přibyla zranění. "Každý zápas jsme hráli v pozměněné sestavě. Chtěli jsme vyzkoušet co nejvíc hráčů. Až proti Pardubicím vypadala sestava konečně tak, jak by měla být i na mistráky," přiznal Jiří Seidl.

Nový hlavní kouč přišel ke staršímu dorostu během jara. Za tu dobu se s týmem bez problémů sžil, ale z letní přípravy některých hráčů je trochu rozpačitý. "V těch zápasech bylo vidět, že jsou na tom někteří kondičně špatně. Kolikrát vydrželi jen třetinu a pak to nemělo takovou úroveň. Byl jsem zklamaný."

V nadcházející sezoně by ale právě nasazení a bojovnost měly být největší zbraní. Povedlo se to v generálce proti Pardubicím, kdy Letci uhráli bezbrankovou remízu. Hned na startu soutěže je v pátek čeká ohromná výzva - na ledě pražské Sparty. 

"Já doufám, že kluci půjdou do toho zápasu s odhodláním a budou chtít bojovat," věří Seidl.

K jakémukoli bodovému úspěchu bude ale potřeba i na sto procent plnit taktické pokyny. A to je stále věc, na které je potřeba pracovat. "Někteří nově příchozí hráči neměli o tomhle ponětí, ale postupně to do nich dostáváme. Bylo vidět, že už na to reagují. Myslím, že už to má hlavu a patu," tvrdí letňanský kouč.

Cílem bude stejně jako loni udržet účast v NOEN extralize i pro další ročník. Cokoliv navíc by bylo příjemným překvapením. Obzvlášť když Letce čeká silná skupina protivníků. Sparta, Liberec, Slavia i Mladá Boleslav mají vysokou kvalitu.

"Byl by zázrak, kdybychom postoupili do té horní nadstavby, ale určitě chceme nejvyšší soutěž udržet, pokud možno s klidem," přeje si Seidl.

K tomu by ostatně měl pomoci i reprezentační brankář Petr Hamalčík, který v létě přestoupil do Pelhřimova, kde bude chytat za tamní "áčko". U staršího dorostu Letců má vyřízené střídavé starty a trenéři doufají, že talentovaný gólman bude k dispozici co nejvíc. "Měl by být jedním z hlavních pilířů naší hry," říká asistent Martin Rousek.

Spolupráce trenérského dua Seidl-Rousek zatím funguje výborně. "Martin je tady dlouho a o hráčích ví vše. Já od něj sbírám hodně informací. V zápasech bude mít na starosti útočníky, já zase obránce. Je to moc dobrý trenér," pochvaluje si svého kolegu prvně jmenovaný.

Čas příprav a nácviků je u konce. Teď vše začíná naostro a bude na hráčích a trenérech, jak společně zvládnou novou sezonu. Ta dost možná bude pro starší dorost nejtěžší za poslední roky. Čas ukáže.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka