Letci na úvod podlehli 1:7 Spartě a 1:3 Slavii
neděle 10. září 2017

Dvě prohry, skóre 2:10... Starší dorost proti "S" neuspěl

Nic co by způsobilo neočekávanou senzaci. Starší dorost Letňan nedokázal překvapit a do sezony vstoupil bez zisku jediného bodu. Však to proti klubům pražských "S" neměl vůbec snadné... Oproti páteční bitvě na ledě Sparty ovšem Letci dlouho čelili den nato Slavii, v utkání se dokonce ujali vedení. Jenže vstřelit pouhý gól za zápas je příliš málo. Porážkám 1:7 a 1:3 tentokrát nešlo nakonec zabránit.

Obzvlášť když Letci odstartovali do sezony ve velmi okleštěné sestavě. "U dvou nových hráčů jsme ještě nestihli vyřídit přestup. A máme až podezřele moc zraněných kluků," posteskl si jeden z trenérů Martin Rousek. Proti Spartě jeho tým nastoupil s 16 hráči v poli, proti Slavii měl ještě o jednoho méně.

Skupina B je zatraceně náročná. A každá absence bude hodně znát.

Spartě Letci vydrželi čelit pouhých osm minut, pak soupeř spustil svůj brankostroj. "Do té doby jsme byli rovnocenným soupeřem, ale to je málo," přiznal Rousek. 

Jiří Katz, jeden ze sparťanských koučů, označil utkání za kvalitní. "Letňany byly ze začátku živější a možná nás tím trošku překvapily. Nás ale dostaly do hry přesilové hry. Od stavu 3:0 jsme už začali hru kontrolovat," vyznal se pro klubový web Sparty.

Rousek souhlasí: "Začali jsme se dopouštět školáckých chyb a darovali Spartě góly. Byli jsme ve všem slabší. Musíme začít hrát zodpovědně."

Jako by Letci jeho slova vyslyšeli hned v sobotní bitvě proti Slavii. Hráli zodpovědně z obrany, bojovali jeden za druhého, obětovali se na hranici možností. A dlouho drželi velmi nadějný výsledek.

Ve 36. minutě šli dokonce do vedení, jenže pár vteřin před druhou sirénou nechali "sešívané" zbytečně vyrovnat. "To by se určitě nemělo stávat. Navíc jsme byli vylučovaní a dvakrát nás Slavia potrestala z přesilovek, což je škoda," připomněl Rousek.

Extraliga staršího dorostu má nový formát. Týmy jsou rozděleny do pěti skupin, Letci jsou v "béčku" ještě s Libercem a Mladou Boleslaví. O tom, že to bude velmi těžká sezona, svědčí už výsledky prvního kola - oba přemožitelé Letňan byli poraženi týmy, které Letce teprve čekají.

"V téhle skupině nebude jednoduchý jediný zápas. Soupeři mají oproti nám velkou kvalitu do útoku," naznačil Rousek, kde jeho mužstvo nejspíš bude tlačit bota. "Odešlo nám hodně hráčů, kteří loni uměli dávat góly. Letos budeme rádi, když se aspoň jeden přehoupne přes 15gólovou hranici."

Přesto si lze i z prvních dvou porážek vzít nějaká pozitiva. 

Za prvé: "Výborné výkony podal v brance Petr Hamalčík," pochválil kouč. Za druhé? "Proti Slavii byla vidět ohromná bojovnost a kluci tam nechali opravdu všechno. Prostě musíme sázet na to, že v některých zápasech to ubojujeme a soupeř nás taky někdy podcení."

Příští pátek Letci zamíří do Mladé Boleslavi, pak je čeká víkendové volno.

Body budou znovu ve hře. A každý zápas začíná od nuly.

Sparta Praha - HC Letci 7:1 (3:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 8. Najman (Gajdoš, Prymula), 13. Arnošt (Čech), 14. Flídr (Dani), 26. Smola (Najman, Arnošt), 37. Dani (Čech), 53. Gajdoš (Prymula, Arnošt), 60. Prymula (Arnošt) - 59. Riley (Slavík). Rozhodčí: Čáp - Svatopluk, Kettner. Vyloučení: 8:7. Využití: 2:1. Diváci: 37. Střely na branku: 44:15.

HC Letci - Slavia Praha 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 36. Valdhans (Štěpánek) - 39. Všetečka (Štibingr, Hraidl), 39. Brož, 54. Hasil (Macek). Rozhodčí: Vyštejn - Gabriel, Kurtin. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 123. Střely na branku: 18:41.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka