Rozhovor s kapitánem nového "A" mužstva
středa 13. září 2017

Nehrál dva roky, teď má roli vůdce. Šílené, nevěří Kotyra

Restartovat kariéru po roční pauze bývá hodně těžké. A co po dvou letech? Ani to není nemožné. Útočník Martin Kotyra je toho živým důkazem. "Ale přiznám se, že po prvních třech týdnech přípravy jsem to chtěl zabalit," tvrdí s odstupem času. Dobře, že to neudělal. Naopak! Druholigový "A" tým vede v sezoně jako kapitán. Sami hráči si ho v hlasování zvolili. "Toho si obzvlášť hodně vážím," netají.

Překvapil vás výsledek srpnové volby?
Jo i ne, tak nějak napůl. Měl jsem jen o hlas víc než Valdy (Jan Valder - pozn. red.), takže to bylo těsné. Kdyby mi dal céčko trenér, je to trochu něco jiného, takhle vidím, že si mě kluci váží. A já si vážím jich. 

Už vám to naúčtovali do týmové kasy?
To ještě ne. Ale po tomhle rozhovoru možná něco bude. (směje se)

Pokud dobře vím, céčko jste nikdy předtím nenosil... Zvykáte si na novou roli?
To je pravda, i proto to vnímám jako výzvu. Navíc když prožívám ten svůj restart... Ale já se v kabině snažím chovat pořád stejně, když je potřeba, prostě něco řeknu. Jediné, co mi přibylo, je zajišťování věcí okolo, jako jestli je volný salónek, kdy máme suchou přípravu a tak... Taky se mnou trenér komunikuje častěji, než když jsem to písmenko na dresu neměl. Jsem prostředníkem mezi hráči a trenéry. A v kabině mám konečné slovo.

Jaký máte dojem z přípravy na důležitou sezonu?
Co se týče tréninků, všichni víme, kolik nás na začátku bylo a jak se to postupně vyhazovalo. Musím klukům složit poklonu za to, jak na sobě makají, přitom podmínky v Letňanech nedosahují pro II. ligu takové úrovně, jako mají některé ambiciózní týmy. Mně se příprava jako taková líbila. Ale stále tam jsou ještě velké rezervy.

To vám ukázaly poslední zápasy před startem soutěže?
Dám příklad na Kobře: doma jsme je vysoko porazili a mluvilo se o tom, jak přijeli v oslabené sestavě. Ale stejně bylo jasně vidět, že hráli na půl plynu. Odveta u nich? Když nepočítám Němce, což byl profesionální tým, tak se mně osobně hrálo proti Kobře vůbec nejhůř. Tam přesně zabrali a ukázali svoji sílu...

Jinými slovy?
Jinými slovy v sezoně to bude o něčem jiném, doteď to byla jen příprava a to si tady všichni musíme uvědomit, ať už jsme vítězili nebo prohrávali. Zkoušely se různé varianty, testovali se hráči, hledal se ideální systém. Teď se to teprve rozjede naplno. Teď to všichni vezmou vážně.

Na tuhle soutěž Letci mají mimořádně mladý tým. Věříte, že to může být výhoda?
Budeme hrát jiný hokej než ti, kteří mají borce kolem 35 let, spoustu zkušeností a rozdávají puky, jak chtějí. My jsme dravé mládí. A rychlost, agresivita a důraznost by mělo být to, čím se chceme prezentovat - i když pravda, já moc rychlý nejsem. Ostatně trénujeme a hrajeme na malém kluzišti, které by mělo naší hře vyhovovat. Kdo se díval na naše tréninky, vídal intenzivní cvičení na malém prostoru.

Vy jste zažil atmosféru v bývalém "A" mužstvu, i v tom současném. Dá se to vůbec porovnávat?
Upřímně - nedá. A ani se to nedělá. V bývalém áčku byla parta kluků, kteří se znali spoustu let, tady se ty vztahy stále ještě budují, i když kamarádské vazby už určitě vznikly. V kabině jsme si sedli, tam problém nebude. Jen si musíme vyříkat věci, když to bude potřeba. A pochopit své role v týmu.

Berete jako malé osobní vítězství to, že jste se pro návrat rozhodl a v létě jste to nevzdal?
Ano, já se vážně musel hodně kousnout. Teď prožívám návrat do hráčské kariéry, alespoň té poloprofesionální, a chci si to užít. Jsem rád za takovou šanci. V přípravě se mi povedlo pár pěkných momentů, ale určitě ještě převažovaly ty horší než ty lepší. A to bych chtěl co nejdříve změnit. Cítím, že se pořád můžu ještě někam posouvat, navzdory tak dlouhé pauze. Trenér ze mě udělal prvního centra, což je pro mě překvapení i šílená výzva. Vždyť já nikdy předtím prvního centra nehrál. Ani za dob na Slavii ne.

Věříte, že Letňany mají na play-off?
Těžko hodnotit. Všichni říkají, že to je padesát na padesát - buď se nám bude dařit, nebo vyhoříme. Já samozřejmě věřím v úspěch, ale zároveň zůstáváme nohama na zemi. Navíc nás čeká extrémně těžký začátek ligy. Nejdřív jsem si myslel, že je to špatně, ale na druhou stranu nám to může hodně ukázat. Kdybychom v prvních zápasech uválčili nějaké body, bylo by to super.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka