Áčko podlehlo Kobře, chystá se na Vrchlabí
neděle 17. září 2017

Derby bez senzace. Promícháme formace, plánuje Totter

Ten los je zatraceně těžký, ale možná to má být nováčkovská daň. "A" tým zůstává po dvou kolech II. národní ligy bez bodu... V sobotu Letci neuspěli ani v pražském derby proti favorizované Kobře, které nezkušená družina podlehla 2:5. "Budeme na to muset trochu reagovat," naznačuje trenér Aleš Totter před dalšími boji. Už ve středu pekelně ostrý start soutěže pokračuje. Na ledě velmi silného Vrchlabí.

Do poloviny utkání to byla vyrovnaná partie, Letci díky Vojtěchu Prchalovi a Tomáši Chválovi dvakrát smazali jednogólovou ztrátu. Od 31. minuty ale už sázeli góly jenom hosté. Kobra potvrdila roli papírového favorita a v Ice Areně si připsala první výhru v sezoně.

Letňany si na ni musí počkat minimálně do středy.

Po Jablonci v 1. kole a Kobře ve druhém je nyní čeká Vrchlabí. Tenhle trojlístek soupeřů patří v druholigové skupině Střed vůbec k největším adeptům na prvenství - což dokazuje i pohled na tabulku. Letňanští tak nemohli dostat těžší los.

"Není to o zázraku, je to o práci a trpělivosti a my prostě být trpěliví musíme," říká trenér Totter. "I když já možná chci kolikrát všechno hned... Ale vím, že věci mají určitý vývoj a ten nejde přeskočit." 

I z jeho hlasu je cítit, jak moc by chtěl vítězit...

Letňanské "áčko" v součtu s přípravou čeká na výhru už čtyři zápasy. V úvodu ostré soutěže ale od něj nikdo nic nečeká. Ani nemůže, kádr tvoří převážně hráči, kteří se s dospělým hokejem teprve seznamují, a dosavadní soupeři mají ty nejvyšší ambice. 

Ostatně i v sobotu byl vidět určitý rozdíl, a to před velmi slušnou diváckou kulisou. 

"Zápas měl nasazení, ale rozdíl byl v osobních soubojích, které jsme prohrávali," hodnotil derby Totter. "Od druhé poloviny jsme byli už zakřiknutí. A bohužel nenašli žádnou zbraň." 

Počínání svého týmu si naopak pochvaloval jeho protějšek Miloslav Šeba, který si vzal slovo na oficiálním webu pražského rivala. "Letňany hrají agresivní hokej v napadání ve třech. Tomu jsme chtěli předcházet tím, že budeme hrát rychleji z obrany, ale dařilo se nám to až od druhé třetiny. Hrál se dobrý hokej nahoru dolů."

Ještě v něčem byl však vidět rozdíl...

Domácí asistent trenéra Frank Kučera na něj v týdnu paradoxně upozorňoval - Letcům totiž chyběla herní disciplína a ukázněnější Kobra ji umí trestat v přesilovkách. "Zatímco oni je uměli sehrát, my v těch svých byli až příliš statičtí," všiml si kouč Totter.

A slibuje změny. "Máme těžký los a svému týmu věřím, ale potřebovali bychom už výhru. Musíme na předchozí zápasy nějak reagovat, takže zkusíme trochu přeházet formace a chystat se na Vrchlabí."

Bitvu v Krkonoších okoření souboj Letců proti Pojkarovi

Pravda, teď je potřeba se už dívat zase jen dopředu. V Krkonoších čeká Letce znovu přetěžký úkol a oproti derby trochu jiný hokej. Hrát se totiž bude na širším kluzišti.

"Dobré zjištění z minulých kol je, že nám zase tak moc nechybí. Na to, kdo se proti nám postavil, jsme herně nepropadli," povzbuzuje Totter a dodává: "Věřím, že se každý zápas budeme posouvat dál. Ale musíme si to oddřít. Být trpěliví a neustále na sobě pracovat."

V úterý si proto s týmem sedne k videorozboru, kde se domluví předzápasová taktika. Hned po víkendu se mužstvo začne na následující zápas důkladně chystat v trénincích. 

"Vrchlabí hraje jiným stylem než Jablonec, bude to o detailech. Musíme reagovat na jejich rozměry kluziště, snažit se využít našeho pohybu a zkusit soupeře obbruslovat. Silově jsme teď v soubojích u mantinelu měli problémy. Ale když budeme chytří..."

Pikantní může být duel ještě z jednoho pohledu. Barvy Vrchlabí v této sezoně obléká i zkušený obránce David Pojkar, který zároveň trénuje hokejovou mládež v Letňanech. Dosud nastoupil jen v úvodním kole proti Dvoru Králové a hned si připsal gól a tři asistence.

Účast už přislíbil ve středeční bitvě. Kdo s koho - i takový nádech bude tohle měření sil mít.

2. kolo: HC Letci - Kobra Praha 2:5 (1:2, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 11. Prchal Vojtěch (Lojka, Prchal Václav), 26. Chvála (Svoboda, Havlůj) - 10. Čurda (Novák D., Ryzák), 13. Tuma (Matějek, Verbík R.), 31. Tuma (Hlinka, Vacek), 35. Hlinka (Tuma), 60. Novák D. (Kellner). Rozhodčí: Vokřál - Marek, Štěpánek.

3. kolo: Vrchlabí - HC Letci (středa 20. 9., 18.00)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka