Letci doma podlehli Liberci i pražské Spartě
sobota 23. září 2017

Ztráta koncentrace. A starší dorost má na čem pracovat

Po úspěchu v Mladé Boleslavi čekal starší dorostence náročný dvojzápas doma. A Letci z něj nakonec nevytěžili ani bod. V pátek přivítali Bílé Tygry z Liberce, kterým vinou výpadku ve 2. třetině podlehli 4:5. O den později měl zápas s pražskou Spartou podobný průběh - a k tomu porážku 3:6. I přes zlepšenou koncovku trápí mužstvo pravidelná ztráta koncentrace. Právě na tom je nyní třeba usilovně pracovat.

Průběžný stav 1:1 už ve 4. minutě? Pravda, páteční souboj nabídl gólové hody, jenže do branky Letců přišly příliš brzy - a do té liberecké zase příliš pozdě. Letci v závěru stahovali ztrátu, ale rozdíl ve skóre byl už veliký.

Letňanští tak stačili jen snížit na konečných 4:5 a museli se znovu sklonit soupeři. Snaha o dostihy v posledním dějství byla málo platná. Byť si Jan Slavík i Pavle Vojinovič připsali po dvou trefách. Problém však tkvěl jinde... 

Podle trenéra Jiřího Seidla se chleba lámal v závěru úvodní části. "Zápas jsme ztratili v poslední minutě první třetiny, kdy jsme špatně střídali,” litoval. A jak ji jeho tým zakončil, tak začal v té druhé: hned zkraje inkasoval potřetí. “Tohle jsou rozhodující momenty zápasů - nekoncentrovanost. A nám se bohužel takové chvíle stávají dost často," přiznal letňanský kouč.

Staly se i v sobotu, kdy Letňany vyzvaly Spartu k odvetě za porážku v 1. kole. K vidění byla poměrně vyrovnaná úvodní část, studená sprcha však přišla ve druhé třetině.

To totiž Sparta čtyřmi přesnými trefami během osmi minut udělala rázný krok směrem ke třem bodům. A nic na tom nezměnil ani zlepšený výkon Letců v závěrečné dvacetiminutovce.

"Jedna pětka měla výpadek, kdy snad tři střídání po sobě dostala tři góly. Tohle se nám nemůže stávat,” mrzelo kouče Seidla. Taktika přitom byla jasná. Letci chtěli vycházet ze zajištěné obrany a trpělivě čekat na své šance. To se ale ani v jednom případě nepovedlo držet po celých šedesát minut. 

"Počítali jsme s tím, že nás budou oba týmy dostávat v určitých fázích pod tlak. Měli jsme v plánu dobře bránit a čekat na své brejkové šance, což se občas dařilo," popsal trenér staršího dorostu. Jenže...

Začátek nové sezony zatím ukazuje jeden velký nedostatek - neschopnost se soustředit na výkon po celých 60 minut. "Hrajeme s kvalitními soupeři, kteří to hned vycítí a dokáže okamžitě trestat. Je to věc, na které musíme pořádně zapracovat."

Jedno pozitivum ovšem poslední víkend přece jen přinesl, a to zvýšenou produktivitu. "Zatímco v přípravě jsme dávali jeden nebo dva góly za zápas, teď skórujeme častěji. Je to jedna z věcí, ve které se zlepšujeme, a musíme v tom pokračovat," doufá letňanský trenér.

Odstraní-li se nešvary, úspěchy by mohly přicházet častěji než v podobě jen dvou bodů za pět úvodních kol.

HC Letci - Liberec 4:5 (1:2, 1:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Slavík (Srbek), 38. Vojinovič (Pelant, Lytvynov), 53. Vojinovič (Klíma), 57. Slavík (Kalina, Krutil) - 2. Hájek (Maťátko), 20. Hájek (Maťátko, Kotyza), 21. Had (Rychlovský, Adamec), 34. Ira (Šafařovský), 44. Křepelka (Rychlovský). Rozhodčí: Šindel - Brejcha, Zimmermann. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 99. Střely na branku: 23:44.

HC Letci - Sparta Praha 3:6 (1:1, 0:4, 2:1)
Branky a nahrávky: 13. Srbek (Vojinovič), 51. Lytvynov, 58. Slavík (Schönbauer, Soukup) - 12. Flídr (Dani, Obadal), 22. Vitouch (Čech), 24. Čech (Klapka, Pika), 28. Vitouch (Flídr), 30. Prymula (Vitouch), 42. Prymula (Dani, Vitouch). Rozhodčí: Vojtěchovský - Gabriel, Svoboda. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 103. Střely na branku: 38:48.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka