Letci hráli jediné kolo, nestačili na Liberec
neděle 24. září 2017

Zbytečně velký respekt. Mladší dorost poprvé nebodoval

Přehnaný respekt většinou ovoce nepřináší. A sobotní bitva mladšího dorostu s Libercem toho byla dalším důkazem. Letci tentokrát přivítali druhý tým tabulky a poprvé v sezoně vyšli úplně naprázdno, když s Bílými Tygry prohráli 1:3. V extraligové skupině Střed se po čtvrtém kole usadili na šesté příčce. Podle trenéra Tomáše Blažka rozhodla bojácnost, které se hráči nedokázali za celé utkání zbavit.

Liberec byl papírovým favoritem, to ano. Ale vyhlídky před začátkem sobotního duelu rozhodně nebyly beznadějné... Jenže to by Letci nesměli nést v hlavách zbytečný ostych a respekt k soupeři. 

Což je nakonec škoda.

Blažkovo mužstvo přitom vyhrálo týden předtím v Brně přesvědčivým výsledkem, jenže tentokrát na svého soka ztrácelo už od začátku, byť se dlouho drželo v závěsu. Severočeši co třetinu zvyšovali náskok, Letcům za stavu 0:3 svolili jen k čestnému úspěchu. Tomáš Václavík si připsal už sedmou branku v sezoně a v této skupině stále drží vedoucí pozici tabulky střelců. 

"Bohužel jsme k celému zápasu přistoupili až moc bojácně a s tím se nedá hrát,” věděl dobře letňanský kouč. Proč se tak stalo, není zcela jasné ani jemu. "Kluci asi viděli, že je Liberec nahoře v tabulce, a tak z nich měli respekt. Jenže tudy cesta nevede.”

Letci sice nemají tým na to, aby ostatní přehrávali, ale vše se snaží vynahradit bojovností a nasazením. Tu ovšem v tomto případě vystřídaly obavy. "Jako bychom se báli chodit do soubojů, protože jsou předem prohrané," všiml si Blažek. "Možná jsme se dlouho drželi na dostřel, ale jen bránit doma nejde," poznamenal hlavní trenér.

Jaký je tedy recept na nejlepší mužstva v tabulce? 

"Konkrétně Liberec má velké a silové hráče, je to kvalitní mančaft. Nesmíme se ale bát, naopak tvrdě pracovat po celý zápas a nevypustit jediný souboj. Jenom tak je můžeme výrazně potrápit," uzavřel Blažek.

Zda si tyto rady vezmou jeho svěřenci k srdci, se ukáže následující týden - při venkovní misi v Pardubicích a Havlíčkově Brodě.

HC Letci - Liberec 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 52. Václavík - 16. Strnad (Jiruš, Hampl), 37. Rossmy (Kollert, Pray), 49. Starý (Nezbeda). Rozhodčí: Velčovský - Karda, Nekvapil. Vyloučení: 12:6. Využití: 1:2. Diváci: 79.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka