Letci si vyšlápli na Řisuty, teď je čeká Bílina
neděle 01. října 2017

Domácí triumf ve velkém stylu! Pomohl k němu i Rousek

Zápasy předtím se trápili v koncovce a hledali způsob, jak dát soupeřům gól. V sobotním kole s Řisuty jako by našli zázračný recept. Letňanský "A" tým šel od úvodní minuty přesvědčivě za svým cílem a konečně se dočkal prvního vítězství na domácím hřišti. Ve velkém stylu! Ve II. národní lize mají v tabulce osmí Letci už šest bodů a ve středu mohou přidat další. Na ledě deváté Bíliny.

Ve druhé minutě první gól. Ve třetí další. A v deváté další! A znovu a znovu... Když v 18. minutě zvyšoval Lukáš Rousek, letňanský odchovanec zapůjčený z extraligové Sparty, už na 6:0, bylo jasné, že tenhle triumf Letcům nikdo nevezme. 

A tak se konečně dočkali toho, na co tak netrpělivě čekali - vítězství 10:4 a oslavy před domácím publikem.

Možná to čekání mělo trvat tak dlouho, aby si ho Letňany užily o to víc. Do třetice všeho dobrého. "Nechtěli jsme prohrát třikrát za sebou jak doma, tak celkově," přiznal trenér Aleš Totter, jak moc mu na výhře záleželo. "Je to pro nás strašně důležité. I proto, že jsme ukončili to střelecké trápení a mohli se odvděčit úžasným divákům, kteří nás tak povzbuzují."

Letci v předchozích dvou utkáních vstřelili po jednom gólu. Teď se trefilo hned šest různých střelců. Kapitán Martin Kotyra si připsal už druhý hattrick v soutěži, gólově se poprvé prosadila i nová posila Dominik Volek. A dvakrát i zmiňovaný Rousek, který si užil alespoň chvilkový návrat do svého milovaného klubu.

Tým šlapal na plné otáčky od samého začátku. Chytil tempo, nutil Řisuty k faulům a ty pak z přesilovek dvakrát potrestal. Konečně se ujal vedení jako první. "Dostali jsme se díky tomu do pohody. A i když jsme ve druhé třetině vrátili soupeře do hry, na začátku té třetí jsme to definitivně zlomili," popsal Totter.

"Myslím, že nám pomohlo, že jsme hráčům definitivně určili nějaké role. V sobotu se to ukázalo jako plus," dodal.

Ještě něco ovšem bylo velmi důležité...

Nejen příchod Lukáše Rouska, ale také návrat do sestavy útočníka Ladislava Kadaněho. Duše týmu se léči po zlomenině čelisti, přesto v sobotu zasáhl do hry. 

"Přemluvili jsme ho, aby naskočil alespoň na pár střídání ve čtvrté formaci, ale s vývojem utkání toho prostoru dostával víc," vysvětlil kouč Totter. "Tenhle hráč je pro nás nesmírně důležitý, protože svou dobrou povahou přináší klid do kabiny. Na rovinu říkám - nedokážu si to tady bez něj představit."

Vedení klubu záleží i na častější výpomoci Rouska, a tak momentálně jedná se Spartou o užší spolupráci. "Je to nesmírně platný hráč, který tu vyrůstal, hráč s letňanským srdcem. Přinesl kvalitu na led i zdravou euforii do šatny," pochvaluje si letňanský trenér. 

Podle něj by bylo i pro vývoj samotného hráče lepší, kdyby místo extraligové juniorky nastupoval častěji ve II. lize. "Získá sebevědomí a pohodu, ale hlavně se otrká v dospělém hokeji. Myslím, že středeční zápasy jsou reálné. Tam termíny nekorigují s jinými soutěžemi."

A tak se tenhle supertalent možná objeví hned v další bitvě. Ve středu Letci zavítají do Bíliny. Tamní Draci mají nevyzpytatelný tým, který dokáže ztrácet dobře rozehrané zápasy, ale také nepříjemně kousat.

"My nikoho nepodceňujeme, jen se soustředíme sami na sebe. Je tu hodně vyrovnaných mužstev," varuje Totter, že jeho partu nečeká nic snadného. Přesto - ten nejtěžší los mají Letci už za sebou a nyní se šance bodovat reálně zvyšují. "Byli jsme na startu ligy hozeni do vody, ať se naučíme plavat. Ale až čas ukáže, jestli to pro nás bude přínos."

Honba za dalšími body pokračuje za pár dní...

6. kolo: HC Letci - Řisuty 10:4 (6:1, 0:2, 4:1)
Branky a nahrávky: 2. Honetschläger (Kotyra, Dyrynk), 3. Volek (Beran, Lojka), 9. Kotyra (Saňa, Dyrynk), 15. Dyrynk (Saňa, Kotyra), 18. Lojka (Vá. Prchal, Uhlíř), 18. Rousek (Beran, Volek), 41. Rousek (Kotyra), 43. Kotyra (Rousek, Beran), 46. Kotyra (Rousek, Beran), 52. Lojka (Vá. Prchal, Volek) - 20. Krpata (Dostál, Petržílka), 27. Krpata (Babický, Dostál), 35. Krpata (Havelka, Bílek), 54. Krpata (Hampl, Keller). Rozhodčí: Škrobák - Marek, Štěpánek. Diváci: 150.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka