Letci prohráli v Bílině, čeká je druhý nováček
čtvrtek 05. října 2017

Facka a další ztráty. A tak vyrazí do boje i Frank Kučera

Není snad týden, aby se v letňanském "A" týmu neudál chod překvapivých věcí. Teď to vyžaduje nejen prohra 3:7 v Bílině, ale i jedna nepříznivá zdravotní prognóza... Druholigoví Letci si v 7. kole připsali pátou porážku v soutěži, navíc znovu přišli o čerstvého navrátilce Ladislava Kadaněho. A tak v sobotu vyšlou do boje jiného válečníka. Do výstroje se poprvé oblékne asistent trenéra Frank Kučera.

Když Letci minulý víkend porazili Řisuty, toužili rozjet sérii několika výher v řadě. Jenže na tenhle počin si budou muset počkat. V Bílině je srazily nešťastné góly, špatně ubráněná oslabení a nízká efektivita v zakončení. "Byl to náš den blbec," shrnul prohru v krátké větě trenér Aleš Totter.

"Přitom jsme měli dost šancí a v první třetině jsme byli při hře pět na pět i lepší. Jenže nezvládneme klíčové momenty a po ztrátách kotouče dostaneme soupeře na koně," posteskl si. "Inkasovali jsme dva laciné góly, ale v Bílině to nešlo celému týmu. Jako tým vyhráváme a jako tým i prohráváme."

Bílina rozhodně nebyla tak nehratelný soupeř, jak tomu napovídá výsledek. Před vzájemnou bitvou se krčila na devátém místě tabulky, o stupínek níž než Letci, které na devátou příčku sesadila. Totterova družina má šest bodů a o zápas více, za ní jsou ještě tříbodové Most a Řisuty. "Škoda, potřebovali bychom alespoň dvakrát za sebou vyhrát," doufal letňanský kouč.

Zklamání ale z téhle party necítíte, možná jen chvilkové pár minut po zpackaném zápase. Jinak převažuje především odhodlání a touha po dalších bodech. Trenéři i hráči chtějí věřit, že vše špatné je pro něco dobré.

"Může nás to poučit, tým má nějaký vývoj. Neskládáme zbraně a nevěšíme hlavy dolů," podotýká kouč.

Mužstvo si zavedlo pozápasový rituál, kdy v kabině volí svého nejlepšího hráče večera. Víte, na koho připadla středeční volba? Na obránce Ivana Lytvynova ze staršího dorostu. Trenér Totter je s ním nadmíru spokojen od chvíle, kdy ho před dvěma týdny poprvé do kádru angažoval. "Respektuju rozhodnutí naší organizace. Přesto musím zopakovat, že by měl hrát za nás. A tak to vnímá i celý náš tým."

Prioritou klubu je především udržet extraligu staršího dorostu, kde 17letý zadák musí vypomáhat.

A tak s největší pravděpodobností nenastoupí v sobotu proti Dvoru Králové nad Labem. "Áčko" však do důležité bitvy získá jiné posily. Znovu by mu měl pomoci odchovanec Lukáš Rousek z pražské Sparty. A výstroj oblékne i asistent trenéra Frank Kučera! 

"Je to tak, doufám, že mi po pár minutách neselžou plíce," potvrdil on sám ve čtvrtek dopoledne. "Nejsem žádný spasitel. Jen bych moc rád klukům alespoň v pár střídáních pomohl."

Jeho rozhodnutí souvisí také s marodkou. Před týdnem se minimálně na měsíc zranil útočník Tomáš Dyrynk. A zdravotně se trápí i Ladislav Kadaně, který jen co se vrátil po léčení zlomené čelisti, hned si v Bílině obnovil trable s vazy v koleni. A prognózy zatím nejsou příliš příznivé.

Realizační tým si v případě jeho dlouhodobé absence pohrává s myšlenkou, že by se mezi Kadaněm a Kučerou prohodily role. Zkrátka že by se z hráče stal trenérův asistent a z asistenta hráč.

Totter už minulý týden avizoval, že o Kadaněho nechce přijít. "Je otázka, jestli ještě najde sílu k návratu, protože tomu v létě obětoval strašně moc," vyjádřil se na jeho adresu. "A Frank? Dodá týmu nějakou zkušenost a impuls. Sobotní zápas odehraje v určité euforii, pak je otázka, jak to bude s jeho trénovaností. Ovšem dali jsme během léta šanci všem a dáme ji i jemu, pokud o to bude stát. Sám z něj cítím, že ho to pořád táhne na led. A určitě by ho chtěl vidět hrát i jeho táta."

Frank Kučera zatím zůstává opatrný, ale zájem hrát přiznává. "Půjdu krůček po krůčku a uvidí se, jak na tom budu. Ale je pravda, že mě na střídačce začínají svrbět ruce i nohy. Hokej mi chybí."

Za týden touto dobou začne ve II. lize desetidenní pauza. Před ní čeká Letce výjezd do silného Sokolova, ale pozornost se nyní upíná především na sobotní duel v Ice Areně.

Půjde totiž o souboj nováčků, kteří se utkali už v jarní kvalifikaci o postup do této soutěže. Tehdy byl úspěšnější Rodos, který letňanský klub s ambicemi donutil ke koupi druholigové licence. Ze současného kádru proti sobotnímu soupeři pár hráčů nastoupilo, pro většinu ostatních je zatím velkou neznámou. Oba sousedé v tabulce mají stejný počet bodů a rozdíl činí pouze ve skóre, ale Rodos odehrál o jeden zápas méně.

"Jsme na tom stejně jako oni. Kdo v sobotu vyhraje, může si říct, že má poměrně slušný start do soutěže," přemítá trenér Totter. "Pro nás je to nejdůležitější zápas první čtvrtiny. A tak se k tomu i postavíme."

Budete u toho také? Utkání bude rozlučkou s Janem Valderem, který z pracovních důvodů u týmu končí. Akce tradičně začíná v sobotu od 18.40. Vstupné je znovu 60 Kč pro dospělé, 30 Kč pro děti do 15 let a zdarma pro děti, které přijdou v domácím dresu.

7. kolo: Bílina - HC Letci 7:3 (2:1, 2:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 11. Mála (Hrdlička, Kýhos), 13. Polák (Kýhos, Hrdlička), 24. Gevorkyan (Jirkovský), 40. Kýhos (Mála, Brettschnaider), 46. Mála (Kýhos, Hrdlička), 49. Procházka (Gevorkyan), 52. Kýhos (Gevorkyan) - 15. Chvála (Chvojka, Prchal Vác.), 28. Novák (Beran), 56. Kotyra (Volek).

8. kolo: HC Letci - Dvůr Králové nad Labem (sobota 7. 10. od 18.40)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka