Letci doma prohráli se Žďárem nad Sázavou
neděle 22. října 2017

Jedna rána za druhou... Mladší dorost čeká na vzkříšení

Čekání na vzkříšení. Tak by se dala vystihnout momentální situace mladšího dorostu v extraligové skupině Střed. Otázkou je, za jak dlouho přijde a zdali vůbec. Letci se potácejí herní i výsledkovou krizí, na jakýkoliv bod čekají už sedm zápasů a v tabulce jsou stále poslední. V sobotu vstoupili do druhé čtvrtiny základní části porážkou 1:4 se Žďárem nad Sázavou. A psychická deka týmu se prohlubuje.

V jakékoliv jiné skupině by měli život mnohem snazší. Jenže do letošní sezony jim byl přidělen Střed, který je jednoznačně ze všech tří variant nejtěžší... Není to výmluva, ale i tohle je třeba brát v potaz. 

Letci nemají jediného papírově slabšího soupeře. 

A s nelehkou situací si momentálně neumějí poradit. Po nadějném začátku soutěže přijímají jednu porážku za druhou, na jakýkoliv další bod do své tabulky čekají už přes měsíc. Na mužstvu se krize podepisuje i psychicky. Nestřílí góly, nesrší z něj energie, nevěří si. 

Sobotní bitva se Žďárem přitom měla vyrovnaný průběh. "Zatímco v Jihlavě jsme se nedostali ani k jejich kruhům, teď to aspoň vypadalo jako hokej," nehodnotila se trenérovi Tomáši Blažkovi snadno další porážka. "Bylo to o tom, kdo dá gól, a my jsme soupeři nabídli dva z našich individuálních chyb. Rozhoduje kvalita a my ji nemáme takovou."

Mužstvo má dlouhodobé problémy, s nimiž si zatím neumí poradit. "Většinou se hraje pouze v naší třetině. Beci ještě obstojí, ale v útoku se neudržíme na kotouči, nedokážeme si vytvořit šance," dodal Blažek.

Letňany mají v tabulce pět bodů. Předposlední Pardubice o bod více, pak už je rozdíl větší. V mladším dorostu se na rozdíl od staršího extraligové skupiny v polovině sezony nesdružují a nadstavba o udržení probíhá se stejnými soupeři. 

Každý bod je proto důležitý, aby se ztráta nezvyšovala.

Jenže tým se teď ze všeho nejdříve potřebuje dostat z psychické deky, která je na hráčích znát. V součtu s přípravou Letci odehráli už 21 zápasů, z nichž dokázali vyhrát pouze třikrát.

"Na začátku soutěže jsme hráli s elánem a třikrát v řadě bodovali, pak přišli těžší soupeři a hráči začali poznávat realitu," připomněl kouč Blažek. "Měli jsme možnost poznat rozdíly jednotlivých mužstev, a hráči sami vidí, na jaké jsme úrovni... Musíme si na to zvyknout. Poctivě pracovat a bojovat."

Žďár, Hradec Králové a Kometa Brno byly týmy, s nimiž Letci v prvních vzájemných soubojích dokázali bodovat, Kometu dokonce porazili na její půdě 4:0. 

Právě tahle skutečnost by je mohla nakopnout, vždyť Hradec a Brno je čekají následující týden.

HC Letci - Žďár nad Sázavou 1:4 (0:0, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 40. Krutil - 25. Cibuzar (Konečný), 30. Cibuzar (Konečný), 41. Puczek (Filip), 52. Cibuzar (Konečný). Rozhodčí: Plachý - Marek, Kopáč. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 98. Střely na branku: 30:29.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka