Sedm Letců bylo posláno na hostování
sobota 28. října 2017

Překvapili mě rodiče, přiznává Uldrich. Čtyřka má farmu

Čtvrtá třída Letců založila svoji farmu. I tak by se s nadsázkou dala glosovat úzké spolupráce s Poděbrady, na které se oba týmy nedávno dohodly. Na soupisce čtyřky byl totiž takový přetlak dětí, že prakticky nebylo možné vytěžovat všechny v zápasech. Proto trenér Martin Uldrich poslal sedm z nich na výpomoc jinam. A přístup vybraných hráčů i jejich rodičů ho v pozitivním slova smyslu překvapil.

Ročník 2008 má ve svém týmu 29 hráčů, což je počet, který by jim ostatní mužstva mohla závidět. A zdravou konkurenci samozřejmě vítají i trenéři. Jenže s nominací na zápasy už to bylo horší: některé děti by buď museli nechat doma, nebo by se všichni okrádali o prostor.

"Museli jsme na to nějak reagovat," vysvětlil jeden z koučů Uldrich.

Čtyřku navíc od ledna čeká těžký úkol. Z třetinového hřiště na minihokej se pomalu etablují na velké kluziště a v novém roce zahájí ostrou soutěž ve velkém hokeji. Z pěti až šesti formací by se dala klidně utvořit dvě družstva.

Jenže Poděbrady trápí opačný problém, dětí měly nedostatek. A tak vznikla myšlenka půjčovat Letce do lázeňského města. 

Musely však splnit základní Uldrichovu podmínku: "Aby tam hráči jezdili jen na utkání a s námi dál absolvovali všechny tréninky." Obě strany si plácly. A dohoda byla na světě.

Největší obavy měli však trenéři z reakcí dětí a jejich rodičů. Nevěděli, jak se k jejich rozhodnutí postaví. 

"Ale oni to vzali dobře, z čehož jsem byl opravdu mile překvapen," vypráví Uldrich. "Vím, že je to teprve čtvrtá třída a v pozdějším věku by to mohlo vyvolat nevoli, ale já už se za tu dobu trénování setkal tady s různými věcmi. I u takhle malých dětí."

Spolupráci mezi trenéry a rodiči si ve 4. třídě nemůže vynachválit. Označuje ji za příkladnou. 

S vybranými dětmi vedl dokonce osobní pohovor, kde se s kolegy snažili vysvětlit, jak to v hokeji chodí. A že se v blízkém budoucnu zase může všechno změnit, "Líbila se mi zpětná vazba od hráčů i rodičů. Někteří na to nebyli připraveni, jiní už na to naopak své děti připravili doma. Vím, že to není snadné. Ale klobouk dolů před všemi." 

Uldrichovi záleží na tom, aby byli všichni hráči vytěžováni co nejvíce. Zároveň však nechce dát někomu pocit, že do tohoto mužstva nepatří. To je také důvod, proč chce mít všechny na trénincích. A proč všichni zůstávají na oficiální soupisce na klubovém webu.

"Nebudeme z ní nikoho vyřazovat, protože všichni jsou dál součástí mužstva. V případě nemoci nebo zranění si můžeme někoho hned povolat zpátky. Navíc hostování se týká jen svazových turnajů," upřesnil Uldrich.

V přátelských zápasech a vánočních turnajích může dojít ke změnám v nominaci. "Vezmu si hráče, jaké uznám za vhodné. Podle jejich docházky a pracovitosti. To se týká i dětí zapůjčených do Poděbrad."

Poděbrady se zároveň nebrání přílivu dalších Letců, bude-li to letňanská čtyřka potřebovat.

O motivaci by tak mohlo být postaráno.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka