Letci získali bod po divočině na Kobře
neděle 29. října 2017

Nervy, obraty, přestřelka! "Áčko" bylo vteřiny od senzace

Dvanáct... Pouhých 12 vteřin dělilo letňanský "A" tým od třetí výhry v sezoně. Nakonec z ledu favorizované Kobry vezou alespoň bod. I ten se ale počítá. Obzvlášť z tak úchvatné bitvy, která byla v sobotu na Braníku k vidění. Nabídla sedm gólů na každé straně, tři velké zvraty, dechberoucí drama i infarktovou zápletku. Navzdory porážce 7:8 po penaltovém rozstřelu Letci mnohé ukázali. Wau.

Ukázali, že umí být střelecky produktivní. Že se mohou rvát do posledního dechu. Že dokáží vzdorovat mnohem zkušenějším soupeřům. Že navzdory oslabené sestavě zažívají herní progres. 

Že poslední místo v tabulce nemusí být dlouhodobou záležitostí.

Ukázali ale i pár nedostatků. Třeba v silových soubojích, poziční hře i malém důrazu v předbrankovém prostoru. Právě to je nakonec stálo body ve 13. kole proti Kobře. Když v 52. minutě Lukáš Rousek zvyšoval už na 7:4, kdekdo věřil v nečekaný triumf. Jenže hokej je hra rychlých zvratů. A v sobotu se to znovu stvrdilo.

Kobra si okamžitě vzala time-out, po kterém rychle snížila na rozdíl dvou gólů. V 58. minutě využila přesilovou hru. A 12 vteřin před koncem po drtivém tlaku srovnala, byť se hosté snažili hrát co nejdéle od branky.

"Jenže my nejsme tak silově vybaveni, máme drobnější hráče. Chce to odpalovat ještě jednodušeji kotouče, být důslednější, více poziční," pravil po utkání trenér Aleš Totter. Na tak malém hřišti a proti tak silovému soupeři je to ale hodně náročné. "Věděli jsme, že nemáme vyhráno ani při vedení o tři góly. Oni to doma prostě umějí."

Letci si tak poprvé v sezoně vyzkoušeli samostatné nájezdy a rozstřel o druhý bod v utkání nezvládli. Petr Hamalčík sice pustil jediný gól, jenže nikdo z pěti spoluhráčů neuspěl na druhé straně. 

Bláznivé derby, že?

Navíc plné zvratů. "Co je pozitivní, že jsme se poprvé v sezoně dokázali vrátit do zápasu, i když jsme prohrávali o dva góly," připomněl průběh Totter. Navíc - jeho družina hrála bez čtyř stabilních opor. Vždyť v útoku opět chyběl Martin Kotyra, Dominik Volek i dlouhodobě zraněný Tomáš Dyrynk, mezi beky zase Marek Novák. "Škoda že musíme pořád točit sestavou. Ale za deset dnů bychom už mohli být kompletní."

Málo zkušeností se kolem tohoto mužstva omílá pořád dokola, ale jednu výhodu na tak mladém věku to přece jen má: nikdo si z tak nešťastné porážky dlouho hlavu dělat nebude. Ostatně velké zklamání nebylo cítit ani bezprostředně po zápase.

Momentální kapitán Ladislav Kadaně tým povzbuzoval hned v kabině: "Před zápasem bychom bod brali všemi deseti, tak to tak berme."

A kouč Totter se přidal. "Mohli jsme mít tři body, ale nemuseli jsme mít žádný, tak buďme pokorní. Asi jsme si to ještě nezasloužili," hodnotil. "Já však vidím, jak po herní stránce jdeme neustále nahoru. V tomto ohledu můžeme mít z posledních dvou zápasů velmi dobrý pocit."

Jeho družina má ve II. národní lize sedm bodů, na předposlední Řisuty ztrácí tři, na devátý Most čtyři. 

Ve středu přijede do Ice Areny další silný soupeř. Ovšem v září se ve Vrchlabí podařilo Letcům favorita zaskočit a tehdy slavili své první vítězství v soutěži. "Hráči si začínají uvědomovat spoustu věcí, zlepšují se v drobnostech, které po nich chceme," těší Tottera. 

A se svým optimismem jde ještě dál: "Při pohledu na tabulku jsem přesvědčen, že se letos nejenže zachráníme, ale že pod sebe nakonec dostaneme i tři další soupeře a budeme hrát play-off. Teď už k těm výkonům jen musíme přidat i výsledky."

Další možnost je za pár dní. 

Středeční duel s Vrchlabím, za které hraje jeden z letňanských trenérů David Pojkar, začíná od 18.20. Vstupné je tradiční: pro dospělé za 60 Kč, pro děti do 15 let za 30 Kč a pro děti v letňanském dresu zdarma.

13. kolo: Kobra Praha - HC Letci 8:7sn (3:1, 1:3, 3:3)
Branky a nahrávky: 1. Doležal, 19. Chlapík (Jedlička, Verbík R.), 20. Antončík (Verbík J., Tuma), 30. Verbík J., 52. Hlinka (Verbík R., Jedlička), 58. Matějček (Čurda, Kellner), 60. Hlinka (Chlapík), rozh. náj. Doležal - 9. Saňa (Kučera F.), 25. Honetschläger (Lytvynov, Kadaně), 28. Kučera F. (Havlůj, Rousek), 34. Lojka (Švarc, Kučera F.), 41. Kadaně (Honetschläger), 51. Prchal Vo. (Prchal Vá., Lojka), 52. Rousek (Kučera F.). Rozhodčí: Čáp - Kettner, Zmeškal. Vyloučení: 3:6. Diváci: 234.

14. kolo: HC Letci - Vrchlabí (středa 1. 11. od 18.20)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka