Letci podlehli Trutnovu, ve středu přivítají Děčín
neděle 05. listopadu 2017

Drsný střet, děsivé následky... Kotyrovi hrozí velký trest

Kvůli zranění stál několik týdnů a svůj comeback před pár dny ozdobil hattrickem. Jenže teď Martinu Kotyrovi hrozí, že si zase nějaký čas nezahraje. V sobotní druholigové bitvě "A" týmu v Trutnově dostal trest ve hře po nešetrném zákroku s následky a po utkání mu byla odebrána registračka. Incidentem se bude zabývat disciplinární komise. Letňanskému kapitánovi hrozí stopka na několik zápasů.

Běží 18. minuta, Letci chviličku předtím inkasovali první gól. Jeden z trutnovských hráčů vyváží puk zpoza branky, Martin Kotyra si ho z druhé strany najíždí a... - pak už následují vteřiny plné krve a emocí.

Letňanský útočník soupeře sestřelil tak, že skončil v nemocnici a po tvrdé srážce se bude nějaký čas léčit. Následky totiž nejsou nijak příjemné: obránce Matěj Suk má otřes mozku a přeražený nos.

"Nikoho jsem nechtěl zranit," hájí se Kotyra.

Rozhodčí nejprve zákrok nepíská, hru přerušuje, až když hráč zůstává ležet na ledě. Až po nátlaku publika i domácího kapitána a poradě s čárovými sudími posílá Kotyru do sprch. Pět minut a trest ve hře bude mít dohru na disciplinárce. 

Na nešťastný incident je několik pohledů. Ten letňanského kapitána zní takto: "Jejich bek vyvážel puk a asi nečekal, že bych ho mohl srazit. Neměl jsem ruce nahoře, trefil jsem ho ramenem, bohužel nešťastně do oblasti hlavy. Byla to špatná shoda okolností, ale já jsem mu jen chtěl vzít puk. Vždyť ani rozhodčí to nejprve jako faul neviděl," připomněl.

Po středeční výhře nabuzení Letci prohráli tento zápas těsně 2:3. Absence jejich nejlepšího střelce samozřejmě zápas ovlivnila, už tak totiž tým odjížděl v okleštěné sestavě jen s 16 hráči.

Verdikt ze zasedání disciplinární komise by měl přijít uprostřed pracovního týdne a i letňanský kouč Aleš Totter tuší: "Asi ho nemine slušný flastr."

Sám Kotyra je z celé situace přešlý. "Kvůli zranění jsem dlouho nehrál a sotva se vrátím, nebudu hrát znovu? Jsem z toho vyřízený." Zranění Suka ho prý mrzí. Zato výše trestu mu přijde dost zvláštní. 

A to hlavně kvůli tomu, že hlavní sudí přehodnotil posouzení zákroku. "Buď faul vidí a vyloučí mě, anebo ho nevidí a stojí si za svým. Já pochopím, když to okamžitě odpíská a řekne mi, že jsem udělal brutální zákrok. Pak sklopím hlavu a jdu. Ale on to pískat nechtěl. A sám mi řekl, že se mu to nejdřív nezdálo. Vím, že je ten kluk zraněný, ale je to sporné."

Příliš pochopení ale pro jeho obhajobu nemá trenér Totter. Zákrok v útočné třetině mu přišel zbytečný. "Rozpadl se nám první útok i přesilovková formace." Incident s hráčem zatím příliš nerozebíral, "chci nechat vychladnout emoce," řekl. Pohovor s hráčem ale chystá.

A celou událost označuje jako velké varování. "Jsou zápasy, kdy je Koty důležitou postavou týmu. Ale jsou i zápasy, kdy je náladový, a to nám vážně nepřidává," říká kouč. "Má skvělé čtení hry a výbornou koncovku, ale musí nám být platný i jako osobnost na ledě a v kabině. Musí si sám srovnat v hlavě, co doopravdy chce. Ale pro mě jsou tyhle nálady neakceptovatelné."

Kapitán Letňan přitom neskončil předčasně ve sprše poprvé. Trest do konce utkání dostal i v pátém kole na ledě Děčína, který Letci přivítají ve středu v Ice Areně. Tehdy byl potrestán za vražení na hrazení. A situace podobná té v Trutnově se stala i 4. října v Bílině.

Kotyra totiž nejen střílí góly, ale svoji hru staví i na fyzickém kontaktu. Využívá k tomu své velké výšky. "Nejsem blázen, který jde na led někoho zabít, ale ze soubojů neuhýbám. Když je možnost jít do těla, tak jdu a snažím si sjednat respekt."

V Bílině také precizně napadal, stejně jako v sobotu. A i tehdy to soupeř odnesl zlomeným nosem. "Dostal strom a měl hlavu dole, byl to vlastně ten samý zákrok. Tam ale rozhodčí nic nepískl a stál si za svým. V Trutnově bohužel ne," lituje.

Středeční bitvu s Děčínem tak bude sledovat jen v civilu. Začíná od 18.20.

15. kolo: Trutnov - HC Letci 3:2 (1:1, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 18. T.Půlpán (Suvorov), 26. Fedulov (Zahadník, Svoboda), 33. Martinec (Kolář, A.Půlpán) - 3. Honetschläger (Novák), 30. Švarc (Chvála, F.Kučera). Rozhodčí: Pokorný - Pechánek, Roischel. Diváci: 564.

16. kolo: HC Letci - Děčín (středa 8. 11. od 18.20)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka