Letci podlehli Vrchlabí, v sobotu přivítají Trutnov
čtvrtek 14. prosince 2017

Třetí porážka v řadě. "A" tým se ale sestupu bát nemusí

Dvakrát jim to vyšlo, do třetice už nikoliv. Letňanští muži poprvé v sezoně podlehli Vrchlabí a z Krkonoš si vezou prohru 3:6. I ve svém druhém startu za Letňany se gólově prosadila útočná posila Jiří Hozák, domácí však rozhodli třemi brankami v poslední třetině. Letci teď mají dva dny přípravy na sobotní zápas, v němž přivítají Trutnov. Na konci roku je vůbec čeká důležitá porce zápasů. Možná klíčová.

Ten výsledek trochu klame, tak jednoznačné to ve středu určitě nebylo. Stačí se podívat na průběh utkání... Letci ve Vrchlabí hráli 3:3 po dvou třetinách a rozhodovat se začalo až necelých šest minut před koncem.

Když se domácí ujali vedení 4:3, sáhli Letňanští v závěru ke hře bez brankáře a inkasovali další dva góly. "Před jejich čtvrtým gólem jsme trefili tyč," posteskl si trenér Aleš Totter. "V posledních zápasech se silnými týmy nám vždycky chybí jeden krůček," připomněl.

V živé paměti má ještě předchozí kolo s Kobrou Praha (3:4) i porážku s Jabloncem nad Nisou (3:5) utkání předtím. V obou případech - respektive ve všech třech - byli Letci důstojným soupeřem a měli šanci bodovat.

Jenže na to už se historie neptá...

Přitom vstup do středečního klání měli Pražané parádní. V 9. minutě vedli díky Jiřímu Hozákovi a Markovi Novákovi 2:0, vzápětí si ale nechali dát laciný gól a dvě minuty nato soupeř srovnal. Když se hned po první přestávce ujalo Vrchlabí vedení, odpověděl těsně před tou druhou pohotovým důrazem Tomáš Dyrynk. 

"Pak už to bylo hodně o tom, kdo dá první gól. Nám se to už bohužel nepovedlo," hodnotil kouč Totter. 

Všiml si ovšem jedné věci: "Když jde do tuhého, snaží se to naši hráči urvat individuálně. To je evidentně špatně. Musíme věřit systému, pak máme větší šanci uspět."

Letňanský tým si tak připsal třetí porážku v řadě. Černou minisérii touží ukončit v sobotu, kdy přivítá Trutnov. Pozor, Trutnovští jsou posílení středečním vítězstvím 4:0 nad favorizovaným Sokolovem.

"Ještě nám něco málo na nejlepší týmy chybí," říká Totter, "ale pořád se zlepšujeme, takže věřím, že to budeme zvládat líp a líp." Šňůry tří proher se nebojí. "Tenhle mladý tým se dobře vyrovnává jak s úspěchy, tak s neúspěchy."

Jedna pozitivní zpráva tu ale je a během několika dnů by měla být také oficiálně potvrzena. Slaný - neboli Most, chcete-li - je v existenčních problémech a v nejbližší době by měl být odhlášení z ligy.

To znamená, že nikdo další už nebude ohrožen sestupem. Naopak, týmy ze spodní poloviny tabulky mohou bez stresu soupeřit o to, kdo se probije do osmičky zaručující účast ve vyřazovací fázi.

Letci v ní momentálně jsou, udržet postavení ale bude ještě náročné. Dost by měl napovědět přelom roku, kdy se Totterova parta poměří s přímými konkurenty v souboji o play-off.   

"Je to náš cíl a uděláme pro to maximum," věří letňanský trenér. "Následující čtyři kola budou nejdůležitější a určí směr, kam se bude naše sezona ubírat," uvědomuje si.

Po Trutnovu se Letci postaví Řisutům, Bílině a 3. ledna Dvoru Králové nad Labem. 

V sobotu se začíná tradičně od 18.40.

25. kolo: Vrchlabí - HC Letci 6:3 (2:2, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 11. Pšurný, 13. Filip (Niko), 21. Šťastný (Filip, Abraham), 55. Kerekanič (Bláha), 58. Šťastný (Procházka, Filip), 60. Bláha (Šťastný) - 2. Hozák (Kotyra), 9. Novák (Beran), 39. Dyrynk (Lojka, Gebell). Rozhodčí: Barek - Tasch, Řezníček. Vyloučení: 5:4. Diváci: 621.

26. kolo: HC Letci - Trutnov (v sobotu 16. 12. od 18.40)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka