Vzpomínka na uplynulý rok z pohledu Letců
úterý 02. ledna 2018

Rok 2017... Co důležitého se loni v Letňanech odehrálo?

Trenérské příchody a odchody, velký počin jednoho obrovského talentu nebo historická účast mužů ve II. národní lize. To je jen několik vybraných momentů, o nichž se mezi Letci nahlas mluvilo během uplynulého roku 2017. Připomeňte si ty nejvýznamnější události, jež se znovu zapíšou do kroniky letňanského hokeje. Na některé možná budete s radostí vzpomínat, na jiné už třeba o něco méně.

Mladší dorost obhájil play-off

V letošní sezoně má mladší dorost úplně jiné starosti, v té minulé si ale vedl velmi dobře. Zopakoval totiž úspěch z roku 2016 a podruhé v historii klubu postoupil do extraligového play-off. Tam sice znovu vypadl hned v 1. kole, ale i tak sehrál s Českými Budějovicemi dobrou partii, byť prohrál 0:2 na zápasy. "Pět třetin jsme hráli velmi solidně. Kluci byli vyrovnaným soupeřem a dali do toho srdce," chválil trenér Tomáš Blažek.

Lukáš Rousek kraloval soutěži

O obrovskou reklamu pro letňanský hokej se postaral Lukáš Rousek. Ve starším dorostu exceloval a svou dominanci potvrdil i bodově. Ve 40 zápasech posbíral neskutečných 37 gólů a 45 asistencí a ovládl všechny tři hlavní statistiky soutěže - celkovou produktivitu, tabulku střelců i tabulku nahrávačů, což se dosud v klubu nikomu nepovedlo. "Je neuvěřitelné, co se mu povedlo," prohlásil tehdejší asistent trenéra Jan Zlatohlávek.

Muži skončili těsně pod vrcholem

Nejdelší sezonu ve své krátké historii zažili loni dospělí Letci. Tehdy to byl ještě tým hrající Pražský přebor, kde opět obhájil titul a vyhrál i následnou kvalifikaci. Chtěl si tak konečně splnit sen v podobě postupu do II. národní ligy, ale skončil těsně před jejími branami. Ve dvou zápasech velkého finále totiž podlehl Rodosu Dvůr Králové nad Labem. Dlouholetý trenér Jan Doutnáč poté skončil ve funkci. "Byl to krásné roky," loučil se dojatě.

Klub opouštěli úspěšní trenéři

Jan Doutnáč nebyl jediným koučem, který v Letňanech skončil. Jenže zatímco on odešel do trenérského důchodu, jiní vyslyšeli nabídku extraligových velkoklubů. Dlouholetý a úspěšný kouč mládeže Jan Zlatohlávek se usadil v Plzni, kde plní funkci šéftrenéra žákovských tříd. Michal Broš zase přijal výzvu v podobě sportovního manažera pražské Sparty. "Je to pro mě velká motivace a výzva," vysvětloval své rozhodnutí.

Přišly nové trenérské tváře

Trenérský tým v Letňanech neprovázely jen odchody, ve svých řadách vítal také nové tváře. Například ke staršímu dorostu přišel před sezonou Jiří Seidl, jenž předtím pracoval v Kolíně. Z Kobry přestoupil syn prezidenta klubu Frank Kučera a velký přínos našla letňanská mládež i v Marku Čurillovi, který se ještě nedávno živil jako profesionální hráč. "Je tu výborná parta a rád sem každý den chodím," svěřil se.

Hráč sezony vyhrál suverénně

Prestižní klubová anketa na konci minulé sezony pořádala už svůj čtvrtý ročník a nikdy předtím nevyhlásila tak suverénního vítěze. Útočník Lukáš Rousek, jehož v létě přetáhla pražská Sparta do svého "A" mužstva, dostal od 23 hlasujících trenérů hned 19 hlasů. A po zásluze si kromě putovní trofeje odnesl i šek na 20 tisíc Kč do hokejového obchodu JB Sport. "Sám jsem byl překvapený, s jakým náskokem jsem vyhrál," říkal vítěz.

Letci koupili licenci do II. ligy

Jeden z historických momentů se odehrál v létě, kdy se vedení klubu po neúspěšné snaze dostat dospělý tým do II. národní ligy rozhodlo ke koupi druholigové licence. Přitáhlo progresivního kouče Aleše Tottera a práce mohla začít. Na tryout campu se sešlo na čtyři desítky hráčů, z nichž se postupně tvořil nový kádr. Bývalé "áčko" klub rozpustil. "Chceme provozovat novou Duklu pro mladé hráče," sdělil František Kučera.

Jakub Vrána se usadil v NHL

Abychom nebyli jen doma... Nejslavnější letňanský odchovanec Jakub Vrána trpělivě čekal na svou šanci a v minulém roce se jí konečně dočkal. V týmu Washington Capitals se už zabydlel a postupně si v NHL získává stále větší respekt. V zápasech nastoupil i po boku takových hvězd jako Alexandr Ovečkin, Jevgenij Kuzněcov nebo T.J. Oshie. "Vím, co umím, a chci to ukázat. Chci se jednou stát jedním z lídrů," netajil své plány.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka