Letci vyhráli v Děčíně, teď je čeká Jablonec
čtvrtek 18. ledna 2018

"Áčko" oloupilo favorita. Povede se překvapit i dalšího?

S tímhle vítězstvím nikdo příliš nepočítal, o to je děčínský skalp cennější. Letci ve středeční dohrávce přivezli ze severu Čech tři body za překvapivou výhru 6:2 a rázem se vrátili do elitní osmičky. Druholigová tabulka skupiny Západ je ale nesmírně vyrovnaná a bojovat o play-off se nejspíš bude až do konce. Už v sobotu je na programu další bitva: do Letňan přijede aktuálně druhý tým, Jablonec.

Toho se Letcům ze všech tří dosavadních pokusů ještě nepodařilo porazit, ovšem podobnou bilanci měli i s Děčínem. Vyhráli nad ním až napotřetí - a rovnou na jejich ledě.

"Je to cenné vítězství nad kvalitním týmem, dosáhli jsme ho kolektivním výkonem podpořeným výbornou prací v brance," pochválil kouč Aleš Totter gólmana Petra Hamalčíka. "Přeju si, abychom přesně takhle pokračovali i doma. I když na něčem ještě musíme zapracovat."

To něco jsou především přesilové hry. Dospělé Letce trápí dlouhodobě, hra v početní výhodě bývá často statická. Proto se jí věnovali na začátku týdne a v přípravě budou pokračovat i před sobotním duelem.

Totterova družina se v Děčíně dostala dvakrát do vedení, avšak zkušený soupeř stihl dvakrát odpovědět. Na rozhodující branku Václava Prchala z 50. minuty už nikoliv. Naopak, Pražané náskok pohlednými akcemi ještě navyšovali, až se z něj stal poměrně jednoznačný výsledek.

Dá se to nazvat efektivním využitím soupeřova útlumu. Momentálně čtvrtý Děčín prohrál už potřetí v řadě a třeba od Vrchlabí doma utrpěl debakl 2:11. Letci přitom měli dvoutýdenní pauzu, která jim v dosavadní sezoně příliš nesvědčila. Tentokrát však nebyl žádný problém...

Kouč Totter kromě přesilovek varuje ještě před jednou slabinou. Která i s přesilovkami Letců vlastně souvisí. "Nemáme takový hlad v předbrankovém prostoru jako zámořští hráči," připomíná nešvar českého hokeje obecně. "Musíme chodit víc před masku, jak se říká."

I to může být recept, jak konečně překvapit Jablonec nad Nisou, který s Letci rozehraje sobotní utkání od 18.40. Domácí žádají o podporu publika - třeba jako proti Sokolovu, kdy přišla hojná návštěva.

"Jablonec hraje trochu jinak než Děčín, o něco agresivněji, protože je zvyklý hrát na menším kluzišti. Doma jsme proti němu sehráli zajímavý zápas," vzpomíná Totter. "Může to být pěkný hokej, je to další souboj, který nás může zase o něco posunout."

Vstupné do Ice Areny je 60 Kč pro dospělé, 30 Kč pro děti do 15 let a zdarma pro děti, které přijdou v letňanském dresu.

Poslední čtvrtina základní části právě začíná. Teď už vážně může rozhodovat každý bod. Pohled na tabulku ZDE to jen potvrzuje - Letci jsou sedmí, s pouhým čtyřbodovým náskokem před desátými Řisuty.

"Nebudeme se teď stresovat, kolik bodů potřebujeme na play-off. S Jirkou Černochem si občas něco spočítáme, zhruba to odpovídá našim předsezonním propočtům," nastínil trenér Totter. I on tuší, že tahle skupina bude nejspíš gradovat až do samotného závěru.

A to je vlastně dobře.

27. kolo: Děčín - HC Letci 2:6 (1:1, 0:1, 1:4)
Branky a nahrávky: 17. Oliverius (Vacek, Petráš), 43. Hašek (Zajan, Volráb) - 10. Novák (Hozák), 35. Hozák (Volek, Havlůj), 50. Prchal Václav (Prchal Vojtěch), 56. Gebell (Prchal Václav, Prchal Vojtěch), 58. Volek, 59. Volek. Rozhodčí: Vyštejn - Hynčica, Janíček.

34. kolo: HC Letci - Jablonec n. N. (sobota 20. 1. 2018 od 18.40)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka