Rozhovor s asistentem trenéra "A" mužstva
neděle 11. února 2018

Kolaps s Řisuty... Nevzdáváme se, burcuje kouč Černoch

Jednoho konkurenta se v boji o play-off mohli zbavit, místo toho letňanští muži pustili Řisuty na ještě větší dosah. V sobotní bitvě 39. kola totiž utrpěli debakl 2:8, nejtěžší v dosavadní sezoně. "Možná nás svazovala důležitost zápasu, ale zůstáváme pozitivní," burcuje asistent trenéra Jiří Černoch. Na skepsi není čas. Už ve středu "A" mužstvo čeká další veledůležitý a asi i klíčový boj - doma proti Bílině.

Co se ve Slaném stalo, že tým dostal takový příděl?
Soupeř byl aktivnější a my jako bychom se báli hrát. Byl to první zápas o bytí a nebytí a to některé naše kluky mohlo už svazovat. My přece nemáme žádné třicátníky, kteří by to odehráli jako jakýkoliv jiný den, máme mladé nezkušené mužstvo, což začíná být znát. Ale kluci chtějí. A to je nejdůležitější.

V tom utkání jste se přitom dostali do vedení...
A to i přesto, že oni byli aktivnější. My v první třetině hlavně čekali, co udělají, nechali jsme je hrát, báli se tvořit, odhazovali puky, byli jsme pasivní. Ve druhé třetině se to zlepšilo, jenže pak přišel smolný vyrovnávací gól. Když jsme za stavu 2:1 pro domácí ujížděli ve třech na branku, Lytvy (Ivan Lytvynov - pozn. red.) mohl zakončovat do prázdné, ale svoji příležitost promarnil. Soupeř nás vzápětí potrestal na 3:1 a bylo to.

Řisuty posílily o kladenskou formaci. Vy jste neuvažovali, že byste se dohodli s nějakým klubem?
Tohle jsme s Alešem (Aleš Totter - pozn. red.) řešili - jestli se máme domluvit se Spartou, aby nám nějaké hráče dala. Dokonce s ní máme nějakou předběžnou dohodu. Nakonec jsme se rozhodli, že půjdeme vlastní cestou a splníme to, co jsme si předsevzali už v létě. Ano, Řisuty měly pětku z Kladna, která nám dala 6 gólů z osmi, my oproti tomu nasadili útok ze staršího dorostu. Ale chceme těm klukům dát šanci, aby se otrkali v dospělém hokeji. Chceme se to pokusit urvat i s nimi.

Jste spokojeni s tím, jak dorostenci pracují?
My si na ně nemůžeme vůbec stěžovat. Ukázali jsme jim cestu. A oni vědí, že se mohou někam posunout a chtějí se odvděčit poctivou prací. Já nevím, možná když v dorostu chodili od porážky k porážce, stalo se to celkově takovou apatií, ale tenhle impuls jim třeba zase pomůže. Tady ve II. lize je to pořád motivace. Kluby z vyšších soutěží ji sledují, už teď mám dotazy na oba naše gólmany. Mimochodem, v Řisutech nám David Pírs ještě tak pět vyložených gólovek pochytal.

Cítíte z týmu i po této porážce pořád stejné odhodlání vybojovat play-off?
Cítím. Kluci jako Saňa, Volek, Dyrynk, Havlůj, ti všichni si uvědomují, že play-off je něco jiného a strašně moc ho chtějí urvat. Chce ho celý tým. Otázka je, jestli nám už trochu nedochází síly, protože trénujeme od 15. 7. a během sezony bylo jen pár krátkých přestávek. Možná hodně mladých kluků ještě ani neumí efektivně regenerovat, to může být další důvod. Navíc naši klíčoví hráči mají hodně velký ice-time, a to jsme ještě přišli o Hozáka, Honetschlägera, Lojku... Nevymlouváme se, ale tak to je.

Zuby nehty držíte poslední postupovou pozici. Co pro vás za aktuální situace znamená porážka v Řisutech?
Zůstáváme pozitivní, podle mě rozhodne středeční zápas s Bílinou. Pořád to můžeme mít ve svých rukou. Pokud urveme tři body, je dál o co hrát. Jen doufám, že se z toho nepoto... Musíme hrát aktivně, dostat Bílinu pod tlak a těžit z toho. Často otálíme s koncovkou, každý si chce ještě trochu vylepšit svou střeleckou pozici, ale na to není prostor. Musíme být aktivnější i v obranném pásmu, musíme chtít sbírat rychle puky a nečekat, až si ho soupeř zpracuje. Že si to řekneme v kabině, je fajn, ale musíme to hlavně plnit na ledě. 

Očekáváte opravdu boj až do posledního kola?
Pevně v to věřím. Když porazíme Bílinu, nejspíš to tak bude. Je to tam ještě hodně zamotané, otázkou taky je, jak k závěru základní části přistoupí favorité z čela tabulky. V našem případě je to Sokolov, ale i naši konkurenti se utkají se silnými týmy. My se nevzdáme.

Aktuální tabulka II. národní ligy je ZDE.

39. kolo: Řisuty - HC Letci 8:2 (0:0, 3:1, 5:1)
Branky a nahrávky: 29. Patyk (Kružík, Schildhabel), 33. Krpata (Rod), 38. Schildhabel (Matula, Kružík), 52. Schildhabel (Matula), 54. Kružík (Patyk), 58. Matula (Schildhabel, Patyk), 58. Babický (Rod), 60. Patyk - 27. Kotyra (Dyrynk, Saňa), 60. Švarc (Volek, Lytvynov). Rozhodčí: Jaroš - Marek, Gabriel.

40. kolo: HC Letci - Bílina (středa 14. 2. od 18.20)

Čtěte také

Podcast hokej zblízka