Odcházejícího kouče zlákalo Polsko
úterý 13. února 2018

Trenér Totter končí u "A" týmu. Na jeho místo jde Seidl

Ta zpráva přišla jako z čistého nebe. Trenér Aleš Totter, který letňanské "A" mužstvo vedl v premiérové sezoně II. národní ligy, u Letců náhle končí. Důvod je prostý: tři měsíce ho lákali zástupci polského klubu Polonia Bytom z tamní nejvyšší soutěže. Zatímco Totter se u nového zaměstnavatele hlásí už během úterý, v ten samý den vedení Letců ohlásilo jeho nástupce. Kormidla se ujímá Jiří Seidl.

Přitom do konce základní části zbývají pouhé tři zápasy a Letci ve středu hrají možná vůbec klíčový v boji o postup do play-off. Od 18.20 přivítají v Ice Areně Bílinu - už s novým trenérem na domácí střídačce.

Dosavadní kouč Totter v pondělí přišel za vedením klubu a seznámil ho s aktuální situací. V Polsku už totiž nemohli dál čekat a potřebovali jeho rozhodnutí do minulé půlnoci. "Netlačil jsem na to, protože jsme měli dohodu do konce sezony. Bylo na Letňanech, zda mě pustí," líčil kouč.

Vedení klubu svolilo. A začalo okamžitě reagovat.

Ještě ten samý den vybralo z vlastních řad trojici kandidátů, ze které ukázalo právě na Seidla. Ten dosud vedl po boku Martina Rouska starší dorost, který je nad propastí sestupu. U "áčka" zůstane jeho asistentem Jiří Černoch, jenž je s mužstvem od listopadu, a také zraněný hráč Ladislav Kadaně s trenérskými zkušenostmi z mládeže. "Pořád si myslím, že můžeme play-off ubojovat," vyjádřil se Černoch už po víkendové porážce s Řisuty.

"Život je plný překvapení," komentoval nejprve Totterův odchod šéftrenér klubu Jiří Vrba. Rozhodnutí o jeho nástupci pak stručně zdůvodňoval takto: "Než Jirka Seidl přišel k nám, trénoval ve druhé lize Kolín. Je to opatření do konce sezony."

Totter ještě v pondělí režíroval poslední trénink svého dosavadního týmu, který v létě budoval od základů, a v kabině se emotivně s hráči rozloučil. "Vysvětlil jsem jim důvody a za vše jsem jim poděkoval. Ten trénink byl pak výborný," prozradil.

"Celou sezonu jsme hráče motivovali, že mají na play-off, a já stále věřím, že pokud Bílinu porazí, zahrají si ho. Mrzí mě, že to bylo takhle načasované, ale nemohl jsem už dál ustupovat. Sezona dojede ať se mnou, nebo beze mě. Už teď je úspěšná."

Bytom je v polské nejvyšší soutěži na deváté příčce a čeká ho předkolo play-off s Gdaňskem. V případě vyřazení naopak boj o záchranu na čtyři vítězné zápasy. 

Obsáhlý rozhovor s Alešem Totterem vyjde na našem webu ještě během úterního dne.

"Budu s Jirkou Černochem a některými hráči a lidmi z organizace v kontaktu a samozřejmě budu Letňany na dálku sledovat," dodal Totter, který je předběžně dohodnutý na spolupráci při letních kempech v Letňanech. 

Snad jeho náhlý odchod "A" mužstvo neovlivní. A svoji dlouhou misi Letci dotáhnou do vysněného cíle.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka