Muži porazili Bílinu a jsou kousek od úspěchu
čtvrtek 15. února 2018

Je to blízko! Letci udělali rázný krok směrem do play-off

Už dlouho dopředu se vědělo, že domácí souboj letňanského "áčka" s Bílinou bude nesmírně důležitý. Draci totiž bojují o play-off stejně jako Letci. A právě tento vzájemný duel měl určit, kdo se svému cíli výrazně přiblíží. I přes nepříznivý úvod zápasu jsou to nakonec Pražané, kteří se radují po výhře 7:5, čímž potěšili nového trenéra Jiřího Seidla. Osud letošní sezony tak mají pevně ve svých rukou.

Vše ale mohlo být úplně jinak. V polovině úvodního dějství totiž hosté podruhé v utkání skórovali a s nadějnými vyhlídkami domácích to začínalo vypadat bledě. "Začátek se nám nepovedl, byla tam nervozita. Klukům to moc nejezdilo," přiznal nový kouč.

Jenže Letci se zřejmě nechali inspirovat slovenskou reprezentací, která o pár hodin dříve stejně ztrácela olympijský zápas s Ruskem, ale nesložila zbraně. Hned v jedenácté minutě Letňany snížily a ještě do konce první periody se jim povedlo srovnat průběžný stav.

"Za stavu 0:2 to z hráčů spadlo. Od té doby jsme se dostávali mnohem víc do šancí a přebruslovali jsme soupeře," popsal Seidl náhlou změnu v obrazu hry.

Ta gradovala ve druhé části, kterou Letci jasně ovládli a vytvořili si klíčový dvougólový náskok. Přesto ještě jednou v zápase bílinští Draci vystrčili růžky. Stalo se tak v závěrečné dvacetiminutovce, kdy dvěma rychlými brankami stáhli skóre na 6:5. 

"Kluci si mysleli, že je to hotový. Bílina nás tím přibrzdila, hráči najednou znejistěli," všiml si letňanský trenér.

K dalšímu zvratu ale už nedošlo. Samotný závěr utkání si Pražané pohlídali a brali tak veledůležité tři body. "Nakonec jsme to zaslouženě uhájili," těšilo Seidla.

Právě čerstvá tvář na trenérské lavičce si připsala první cenný skalp hned při své premiéře. Na rozkoukávání přitom neměl Seidl příliš času. Aleš Totter skončil u týmu v pondělí a den na to už byl u kormidla jedenašedesátiletý kouč.

"Seběhlo se to rychle. Za tu dobu, co u hokeje působím, jsem na tohle zvyklý. Byl jsem oslovenej a měl jsem se rozhodnout. Já se ale dlouho nerozmýšlel. Věděl jsem, jaká je situace v klubu. Po dohodě s Tomášem Blažkem a panem Vrbou jsem řekl, že do toho na zbytek sezony půjdu." 

A spokojený byl hned po úvodním tréninku, který proběhl ve velkém tempu. O připravenosti na zápas tak neměl nejmenší pochyby. "Mělo to dobrý náboj, mně se ten trénink líbil. I za nepříznivého stavu s Bílinou jsem tak věřil, že to z kluků spadne a začnou jezdit. Zaplaťpánbůh to přišlo velmi rychle."

Teď mají před sebou Letci zápas pravdy. Pokud uspějí ve Dvoře Králové, který je bod za nimi, pojistí si účast v letošním play-off. A to by bylo pro tuhle partu velké zadostiučinění. "Pokusíme se zvítězit za tři body. Když budou všichni zdraví, myslím, že by to mohlo dopadnout," dodal Seidl.

40. kolo: HC Letci - Bílina 7:5 (2:2, 3:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 11. Dyrynk, 17. Saňa, 21. Havlůj, 33. Prchal, 36. Beran, 43. Švarc, 60. Havlůj – 6. Sýkora (Kail), 10. Hrdlička, 26. Fučík (Bohm), 50. Hrdlička, 51. Procházka (Fučík, Jungvirt).

41. kolo: Dvůr Králové - HC Letci (sobota 17. 2. od 17.00)



Čtěte také

Podcast hokej zblízka