pondělí 21. ledna 2013

Letci v první zkoušce neobstáli

Naši muži se v sobotu 19.1.2013 představili na ledě Hvězdy Praha v rámci prvního kola nadstavbové části o baráž o postup do II. ligy. Svého soka z Vokovic v předešlých utkáních dvakrát porazili, tentokrát byl ale osud proti - Letci totiž první utkání v nadstavbové části nezvládli.

HC Hvězda Praha – HC Letci Letňany 4:2

Utkání o druhé místo Krajského přeboru Prahy a také o to, kdo bude mít teoretickou šanci se dostat přes (téměř) suverénní Zbraslav, to vše bylo k vidění na stadionu Hvězdy Praha.

Utkání začalo náporem domácích, kteří byli očividně velmi motivovaní vidinou odplaty za minulá utkání. Letci však tento nápor bez větších potíží přečkali a naopak sami začali hrozit. Oliva v bráně předváděl jisté zákroky a Letci využili přesilovku, když uplatnili důraz na brankovišti a v přesilovce do odkryté brány skóroval Ivan Utěšil – 0:1. Tento stav se do konce třetiny nezměnil, a tak se šlo do kabin lépe našim hráčům.

Druhá třetina přinesla zpočátku vyrovnanou hru, Letci postupně zlepšili svůj pohyb a sílu v osobních soubojích a převzali iniciativu. Za svou aktivitu byli po zásluze v polovině dvacetiminutovky odměněni, když se opět prosadil Utěšil, jenž prostřelil domácího brankáře z mezikruží. ALE tento gól nebyl uznán. Divíte se proč?  Na tuto branku totiž nahrával Tomáš Král, který nebyl díky administrativní chybě uveden v zápise, a tak branka nebyla uznána.  Jelikož Tomáš Král již nesměl v zápase pokračovat, druhý útok se rozpadl.  A aby toho nebylo málo, hned v následujícím střídání Hvězda srovnala, když nešťastnou náhodou nasměroval puk za svého brankáře jeden z našich obránců. Místo toho, aby bylo skóre 0:2, na tabuli svítilo 1:1 a začínalo se od znova. Na Letcích bylo vidět rozladění, ale po chvíli opět začali bojovat a zásluhou Honzy Šramoty, který předvedl překrásné sólo přes půlku hřiště, se opět ujali vedení. A mohlo být ještě lépe, hráčům Hvězdy dělal pohyb Letců problém, a tak se často uchylovali k faulům a dokonce nabídli soupeři dvouminutovou přesilovku 5 na 3. S tou však naši hráči naložili trestuhodně, naopak během této přesilovky dokázal dvakrát ujet hráč Hvězdy, ale Olivka vždy tým skvěle podržel. Jednou si dokonce domácí za faul na ujíždějícího hráče svůj pokus zopakovali, ale v tomto případě se ani po trestném střílení skóre neměnilo. V této době se zápas začal neskutečně zásluhou rozhodčích kouskovat. Dvířka ani na jedné straně trestné lavice se nezavřela a nehrál se už tak pěkný hokej, jako tomu bylo doposud. Spíše jsme byli svědky tuhého boje. Skóre ale zůstalo stejné a druhá třetina tudíž skončila za stavu 1:2.

Do třetí dvacetiminutovky zůstávalo vše otevřené, a ač vstřelili hráči Letňan 4 branky, byl stav utkání 1:2. :-) Čekalo se, kdo misky vah tohoto zápasu nakonec převáží na svou stranu a kdo z kterého týmu bude za hrdinu. Vypadalo to do té doby na brankáře Matěje Olivu, nicméně do hlavní role se obsadil někdo jiný, a to pan rozhodčí. Do poloviny třetí třetiny odehráli Letci dohromady možná tak 2 minuty s pěti hráči v poli, zbytek času strávili většinou ve třech. Nutno podotknout, že zákroky, za které byli naši hráči vylučováni, byly k vidění po celý zápas a nepískaly se… Ale jak se říká, když se chce, tak se vždy něco, za co hráče vyloučit, najde. Letci se však nevzdávali a chtěli i s takto řízeným utkáním něco udělat – naprosto přestali diskutovat s rozhodčími, makali, ale nic nepomáhalo. Myslím si, že většina přítomných si musela říkat, zda je takovýto průběh třetiny normální a do jaké fáze to až půjde. Nakonec to Hvězda vyřešila při TŘETÍ (během 10 minut!!!) přesilovce 5 proti 3, když skórovala a srovnala stav utkání na 2:2. Chvíli poté, opět v přesilové hře, zvýšila na 3:2. Od této chvíle se najednou téměř nevylučovalo ani na jedné straně, přestože se hrálo stále stejným stylem hokeje. Letci byli viditelně unavení, když od půlky utkání hráli ve 14 lidech, ale i přesto zkoušeli se stavem něco udělat. V některých okamžicích opravdu svého soka dokázali dostat pod velký tlak. Soupeř se všemožně snažil osvobodit, mnohdy i za cenu faulu, ovšem rozhodčí na hraniční zákroky (pár jich bylo i za hranicí), najednou nereagoval. Při závěrečném pokusu o power-play měli Letci šanci alespoň vyrovnat, což se však nepodařilo a naopak Hvězda přidala pojistku v podobě čtvrté branky. Kouskováním třetí třetiny i dalšími okolnostmi se devalvovala snaha obou mužstev o hezký hokej, který byl k vidění v první polovině zápasu.

Letci tak mohou být zklamaní z toho, že se potvrdila stará pravda, totiž že nemůže vyhrát tým, který nevyužije přesilovku 5 na 3. My ji nevyužili, Hvězda ano. Asi v tom byl ten rozdíl… Poděkování a omluva patří všem hokejovým fanouškům, kteří byli na tomto utkání, hlavně těm věrným z Letňan (také tímto děkujeme postupně vznikajícímu fanklubu – viz http://www.facebook.com/#!/hc.letci.letnany?fref=ts). 

Příští utkání sehrají Letci v sobotu, 26.1.2013 od 20:00 v pražském Edenu proti Bohemians Praha. Věřme, že v tomto utkání bude k vidění opět pohledný hokej, jako tomu v zápasech s „Bohemkou“ bylo a že se dočkáme vítězství. Všichni jste srdečně zváni!

Čtěte také

Podcast hokej zblízka