čtvrtek 14. března 2013

Ohlédnutí za víkendovými zápasy 24. + 25. díl

DOPLNĚNO: Všechny soutěže se již chýlí ke konci. Jak se podařil našim mužstvům návrat z jarních prázdninových radovánek a závěr sezóny 2012/2013? Pátá třída se potýkala s drobnější krizí, povedlo se ji již definitivně zažehnat? Podařilo se mladším dorostencům vyhrát ve svých zápasech po delší pauze během prázdnin? Dokázali starší dorostenci natáhnout svou sérii neporazitelnosti i na moravské půdě, konkrétně v Přerově a v Olomouci a udrželi si svou neporazitelnost i v posledních dvou domácích utkáních s Hradcem a Pardubicemi? A dovedla juniorka svůj boj s Klatovy o druhé místo v lize juniorů k úspěšnému konci? To vše si můžete přečíst v tomto článku.

Tři soutěžní zápasy měla naplánovány na dva uplynulé týdny „čtyřka“. Nejprve v pátek 1.3. přivítala na domácím ledě Slavii Praha, poté hned v sobotu 2.3. změřila své síly na ledě pražské Hvězdy s tamními vrstevníky. A další týden, v neděli 10.3., sehrála své utkání se Spartou Praha v Holešovicích.

Pátou třídu čekala v předešlých dvou týdnech také tři utkání a měla dva stejné soupeře jako třída čtvrtá. Nejprve 2.3. (sobota) přivítali páťáci na domácím ledě pražskou Spartu. Poté za 8 dní, v neděli 10.3. odehráli své utkání na ledě Hvězdy Praha. A další utkání sehráli Letci ve středu 13.10. na ledě Mělníka.

Šestá třída absolvovala v uplynulých týdnech čtyři utkání. Nejprve ve středu 27.2. na svém ledě přivítala hráče z Kolína, poté se v sobotu 2.3. utkala na půdě pražské Slavie. Další týden sehrála „šestka“ obě svá utkání doma a rozloučila se tak v této sezóně s domácím prostředím pro mistrovská utkání. V sobotu 9.3. se utkala s Bílými Tygry z Liberce a den poté v neděli 10.3. opět se Slavií Praha.

Dvě pražská derby sehrála naše sedmá třída v uplynulých 14 dnech. V sobotu 2.3. proběhlo v Ice areně klání mezi HC Letci Letňany a HC Spartou Praha. A poté v neděli 10.3. Letci zavítali do Vokovic ke klání s hráči z Hvězdy Praha.

„Osmáky“ čekalo předminulý týden následující menu: ve středu 27.2. zákusek v podobě Kolínských Kozlů a v sobotu 2.3. dezert - Slavia Praha. V druhém týdnu se „osmička“ rozloučila s domácím ledem pro mistrovská utkání Žákovské ligy zápasy s Libercem (sobota 9.3.) a Slavií (10.3.).

Po delší odmlce a nehraném utkání s Karlovými Vary (mělo se hrát 24.2.) se Letci z kategorie mladšího dorostu utkali ve čtvrtek 28.2. na půdě Kladna s tamními Rytíři a v neděli 3.3. na domácí půdě přivítali Vervu Litvínov. O týden později na dorostence čekal lídr soutěže Plzeň (venku v neděli 10.3.).

V moravské části České republiky se dvakrát představili starší dorostenci. Nejprve v pátek 1.3. sehráli utkání na půdě Přerova proti tamním Zubrům a poté se utkali v sobotu 2.3. s Olomoucí. Další týden se ve dvou posledních domácích a zároveň i celkově extraligových utkání představili dorostenci v pátek 8.3. proti Hradci Králové a poté v sobotu 9.3. proti Pardubicím.

Junioři bojující o druhé místo se vydali v pátek 1.3. k nejdelší cestě v lize, do Sokolova, kde se utkali s týmem Karlovy Vary „B“. Poté se 3.3. (v neděli) poměřili s hráči Klášterce nad Ohří a poslední utkání této sezóny odehráli v pátek 8.3. v Mostě proti tamnímu celku.

 

Výsledky a hodnocení utkání:

4. třída

HC Letci Letňany – HC Slavia Praha 1:2

Utkání proti Slavii Praha bylo od začátku utkání velice vyrovnané. Bohužel se však naši Letci nebyli schopni prosadit. Když už ano, nebyl bohužel kvůli administrativní chybě gól uznán, a tak Slavia vedla po dvou třetinách 0:1. Ve třetí třetině se však Letci opět bohužel nedokázali prosadit, nedávali jasné šance, jelikož netrefovali bránu. Štěstí se od nás evidentně odklonilo, zvonily tyčky, puk několikrát proskakoval brankovištěm, ale vyrovnání to nepřineslo. Když už ano, tak pak soupeř individuální akci rozhodl.

HC Hvězda Praha - HC Letci Letňany 3:6

Se snahou odčinit porážku od Slavie vstupovali Letci hned další den do utkání na ledě Hvězdy Praha. Úvod zápasu se však Letcům nevydařil, možná hrála roli i únava z předešlého dne. Zlepšení přišlo až od druhé poloviny utkání, díky tomu dokázali „čtvrťáci“ zápas otočit ze stavu 0:2 a zvítězili 6:3. „Celkově nepodáváme teď moc dobré výkony, podepsala se na tom malá účast hráčů během týdne. Je to kvůli tomu, že mají různé jiné povinnosti. Školní a soukromé hory, z toho plynou absence na tréninku, doufejme, že se to opět zlepší. Z naší strany se jednalo o jeden z nejslabších výkonů.“ Tolik stručné hodnocení z trenérské kabiny od pana Zavadila.

HC Sparta Praha – HC Letci Letňany 3:2

Se Spartou Praha odehrála čtvrtá třída velmi hezké utkání, bohužel však se špatným koncem pro naše barvy. Ačkoliv naši hráči prohráli, v zápase rozhodně horším týmem nebyli. Ba naopak, po většinu zápasu měli Letci nad svými vrstevníky převahu, více šancí, ale naneštěstí měli naši střelci špatně seřízená mířidla. A tak, i přesto, že asi 15x jeli naši hráči sami na brankáře, nevyužili své šance a prohráli nejtěsnějším možným rozdílem skóre 3:2.

Poslední soutěžní utkání sehraje naše „čtyřka“ v domácí Ice areně proti Kobře Praha v neděli 17.3.2013. Doufejme, že Letci zaberou a se svou první (půl)sezónou ve velkém hokeji se rozloučí vítězně.

 

5. třída

HC Letci Letňany – HC Sparta Praha 4:2

V dohrávce 9. kola po jarních prázdninách narazili Letci na svého velkého rivala Spartu a ihned od prvních minut se hrál oboustranný plně ofenzivní hokej. Hra se přelévala ze strany na stranu a to přinášelo drobné či větší šance obou aktérů. V polovině první třetiny jako první skórovala Sparta, když její útočník na sebe u mantinelu nalákal dva hráče Letců, prostrčil puk na svého spoluhráče, který vybruslil do předbrankového prostoru a přesně zakončil k tyči nad levý beton brankáře Urbana, 0:1. Letci si vytvořili také několik šancí, když největší měli dva hráči, kteří ujeli obraně Sparty a řítili se sami na brankáře. Nejprve Jan Hlaváč, kterému bohužel utekl kotouč při blafáku do forhendu, o pár minut později pak Filip Jansa, který minul při střele na levou tyč sparťanské branky. Letci se dočkali až dvě minuty před koncem první části, když Josef Barták přihrál ve středním pásmu Adamu Stupkovi, který se vyhnul obránci Sparty a pokračoval směr branka. Pak vystřelil pod tlakem soupeře a k odraženému puku se dostal Josef Barták, který se snažil zakončit, jeho střelu však brankář Sparty vyrazil. Naštěstí přesně na místo, kde v tu dobu byl nekrytý Adam Stupka a ten skóroval do prázdné branky 1:1. Tímto výsledkem skončila první dvacetiminutovka.

I druhá třetina se odehrávala za velmi vysokého nasazení obou týmů. Dominantním týmem při vytváření šancí byli rozhodně domácí. Filip Jansa našel přihrávkou od pravého mantinelu Adama Klatta, který byl úplně sám mezi kruhy, ale ten minul vedle levé tyče. Podobnou výzvu dostal od Josefa Bartáka i Adam Stupka, avšak ani on nebyl úspěšný. Václav Adamec přihrával úplně volnému Alexu Baranovi, ten však trefil gólmana Sparty do prsou. Letci se pokoušeli i o průnikové přihrávky z vlastního pásma. Krásnou nabídku předložil Michal Krutil Filipu Jansovi, ten mohl jet sám na brankáře Sparty, kotouč mu však při zpracování utekl. Přihrávku na druhou modrou čáru poslal opět Filipu Jansovi tentokrát Matyáš Stránský, Jansa najížděl od levého mantinelu trochu z úhlu, ale bohužel nepálil přesně. Pak platilo známé "nedáš - dostaneš" a Sparta potrestala střeleckou nemohoucnost Letců při přesilovce, a to tři minuty před koncem druhé části. Obránce Sparty vystřelil, tečovaný kotouč směřoval na hokejku domácího obránce, skákající kotouč mu však hokejku přeskočil a jeden z útočníků Sparty se tak se štěstím ocitl sám před brankářem Urbanem a přesnou střelou, tentokrát nad pravý beton, ho podruhé v utkání překonal, 1:2. Takto skončila druhá třetina, ve které doplatili Letci především na nepřesnou a málo důraznou střelbu.

Střeleckou smůlu Letců konečně prolomil 2 a půl minuty po začátku třetí části svým individuálním průnikem obránce Michal Krutil, který nabral rychlost ve středním pásmu, prohodil kotouč pod hokejkou jednoho z obránců Sparty a tváří v tvář brankáři Sparty nekompromisně zavěsil nad jeho levým betonem přesně k tyči, 2:2. Hra i drobné šance se pak opět přelévaly ze strany na stranu. Až 11 minut před koncem utkání strhli Letci poprvé vedení na svoji stranu. Adam Stupka opět skvěle napadal, vybojoval kotouč a ze zadního mantinelu přihrál před branku, kde byl ve správný okamžik a na správném místě Josef Barták, který skóroval na 3:2. Pak si při přesilovce vytvořili dvě slibné šance na srovnání hosté, ale vynikající Urban v brance domácích byl rezolutně proti. Po faulu jednoho ze sparťanů se o chvíli později hrálo 4 na 4. K odraženému puku se dostal v obranném pásmu Sparty na modré čáře obránce Letců František Viaček, vystřelil a jeho jedovatou padající střelu do brankoviště si brankář Sparty srazil za svá záda, 4:2 pro domácí. Ve zbytku času se ještě Sparta dostala ke dvěma těžkým střelám, které však opět pokryl brankář Urban a tak Letci dokráčeli v dalším těžkém derby k vítězství 4:2, když dominovali zejména ve třetí části, kterou vyhráli 3:0 a ukázali opět svou psychickou odolnost v obracení výsledků.

HC Hvězda Praha - HC Letci Letňany  6:3 (4:0, 2:2, 0:1)

Letce 5.tř. bohužel zasáhla z nenadání velká marodka a tak museli odehrát těžké nedělní utkání pouze ve 13 hráčích (z toho byli ještě 3 hráči zapůjčeni ze 4. tř. + svůj první zápas za Letce odehrál letňanský nováček David Pešta, který přišel na hostování z Kolína). Po krátkém oťukávání obou týmů se ujali brzy vedení domácí, když si dva obránci Letců špatně rozebrali hráče před brankou, oba bránili jednoho hráče Hvězdy a druhý mohl pohodlně při dorážce skórovat. Druhý gól domácích na sebe nenechal dlouho čekat, když střela ze střední vzdálenosti zapadla za záda letňanského brankáře Štěpánka. Bohužel brankář Letců neměl svůj den a potom, co si za svá záda sám srazil dva kotouče po nahozených střelách hráčů Hvězdy, byl trenérem Zlatohlávkem za stavu 4:0 pro domácí střídán. Takto skončila i první třetina.

Do druhé části vstoupili Letci aktivně, nechtěli se smířit s vysokým rozdílem ve skóre a svým dobrým pohybem si vytvořili řadu šancí, chyběla však přesnější koncovka. Letci snížili na 4:1 až po skvělé přihrávce, kterou adresoval Filipa Jansa mezi kruhy volnému Josefu Bartákovi, který tvrdou střelou nekompromisně zavěsil. Letcům v té chvíli svitla naděje na obrat v utkání, ale jak vrhli všechny síly do útočení, zapomínali chvilkami na zadní vrátka a hráči Hvězdy bohužel v krátkém časovém období dvakrát skórovali a odskočili až na 6:1. Oba góly Hvězdy padly po dorážkách, když naše hráče silnější soupeř (s několika hráči ročníku 2001) na brankovišti prostě přetlačil. I za tohoto stavu nesložili letňanští zbraně a ještě do přestávky snížil na 6:2 Adam Stupka, který se prosadil v pohotové dorážce tentokrát v brankovišti Hvězdy.

Na začátku třetí třetiny se ještě trefil z velké dálky letňanský Michal Klimo, který svou dělovku těsně za modrou čarou umístil do levého horního rohu brankáře Hvězdy a snížil stav utkání na 6:3. Tým Letců 5. tř. již několikrát v sezóně dokázal, že umí otáčet zápasy a že patří mezi tzv. "comeback kids", ale bohužel tentokrát v okleštěné sestavě chyběly síly i hráčská kvalita na zvrat. Hvězda vytěžila z minima maximum. Letce tak mohla především mrzet první třetina a samozřejmě ztráta důležitých dvou bodů v boji o čelo nadstavby žákovské ligy.

HC Junior Mělník - HC Letci Letňany 6:10 (0:2, 2:5, 4:3)

Letci ve středu zavítali na led posledního Mělníku k dohrávce lednového 5. kola nadstavby. To, že si přijeli pro dva body, naznačili hned v úvodu, kdy si vytvořili územní převahu a po tvrdé střele Michala Klima šli brzo do vedení. Pěknou souhru prvního útoku pak předvedli Letci, když kotouč putoval po ose Jansa - Klimo - Klatt a poslední jmenovaný zakončoval do prázdné branky. Letci si vytvořili i další šance, ale chyběla větší přesnost v zakončení. Stav po první třetině 0:2.

Třetí branku Letců vsítil trochu kuriózně Filip Jansa, když spolu s Michalem Klimem ujížděli v situaci 2-1, Jansa hledal přihrávkou Klima, tento pas si však domácí obránce srazil bruslí za záda vlastního brankáře, 0:3. Mělník se však vrátil do zápasu o pár minut později, když snížil po dorážce okolo brankoviště na 1:3. Klid do řad Letců vnesl až Dominik Petr, který se dostal s kotoučem před branku domácích, v koncovce se neunáhlil, a když viděl, že vyjetého brankáře neprostřelí, zvolil efektní blafák do bekhendu, 1:4. Pátou branku vstřelili Letci po další pěkné souhře, když Filip Jansa opět v situaci 2 na1 našel Michala Klima a ten střelou po ledě k tyči nedal brankáři Mělníka šanci, 1:5. Šestou branku Letců zaznamenal opět Michal Klimo, který završil svůj "hattrick", když se obtočil zpoza branky a protlačil kotouč do branky pod betony domácího brankáře. Mělník ještě snížil na 2:6, ale v samém závěru druhé třetiny, po střele obránce Viačka od modré čáry, dorážel kotouč za brankáře domácích současně s klaksonem (oznamující konec druhé třetiny) Filip Jansa, branka v poslední vteřině byla uznána, a tak se šlo do kabin za stavu 2:7.

Poslední část hry Letcům hrubě nevyšla. Ukolébáni vysokým vedením nebránili pozorně, ani brankář Letců Štěpánek jistě neměl čisté svědomí. Mělník vyhrál třetí dějství 4:3 a jen díky třem trefám obránců se zápas více nezdramatizoval. Za Letce se postupně trefil Filip Zrcek, který podle hesla "když nevíš co s pukem, vystřel na bránu a dej gól..." vystřelil těsně za modrou čárou, když se chystal jít střídat a jeho povedená střela zapadla za záda brankáře domácích. Dále svojí střeleckou formu z posledních dnů potvrdil František Viaček, který přesnou a tvrdou střelou od modré čáry vymetl všechny mělnické pavouky z levého rohu branky domácích. Poslední branku utkání na konečných 6:10 pak zaznamenal další obránce "rychlonožka" Matyáš Stránský, který ve středním pásmu ujel s pukem všem svým pronásledovatelům a málem svůj bekhendový blafák nestihl zasunout do branky, jak rychle se řítil na brankáře domácích.

Letce čeká nabitý týden, ve kterém sehrají celkem tři mistrovská utkání. Hned ve čtvrtek 14.3. míří na horkou půdu Slavie Praha, která má skvělou formu a v sobotu 16.3. hostí tentokrát v domácí odvetě opět Junior Mělník. Uvidíme tedy, jak si naši mladící v tomto náročném týdnu povedou.

 

6. třída

HC Letci Letňany – SC Kolínští Kozlové 8:4

Letňanští byli před tímto zápasem favoritem a bylo otázkou, zda tuto roli ustojí. Zpočátku to vypadalo, že ano a s grácií, po první třtině totiž jednoznačně vedli 3:1 a kráčeli sebevědomě za výhrou. Avšak ve druhé třetině dokázal soupeř vyrovnat, a tak byl stav utkání po dvou třetinách 4:4 a celé utkání začínalo od znova. Letci však nakonec přece jen svou roli a pověst potvrdili a ve třetí třetině si s Kozly poradili v poměru 4:0 a celkově tak v utkání zvítězili po dobrém a týmovém výkonu 8:4.

HC Slavia Praha – HC Letci Letňany 7:4

Úvod z říše snů zažili hráči šesté třídě ve slávistickém Edenu. Již po třech minutách na tabuli svítilo skóre 0:3 a vypadalo to na jednoznačnou záležitost z naší strany. Bohužel však přišel faktor uspokojení a soupeř i s vydatnou podporou druhého brankaře dokázal toto utkání otočit na stav 5:4. V té době se hrál vyrovnaný hokej a mohly skórovat oba týmy, nicméně soupeřův brankář své hráče několikrát fantasticky „podržel“ a zamezil tak Letcům ke skórování. Naopak domácí dva góly přidali a tak ze stavu 0:3 se žádný debakl nestal, naopak domácí dokázali utkání otočit a vyhrát 7:4.

HC Letci Letňany – HC Bílí Tygři Liberec 2:2

V utkání s Libercem se Letci snažili tohoto soupeře, se kterým jediným neměli do tohoto utkání ani jedno vítězství, porazit. Od začátku do konce jsme byli svědky velice pěkného utkání, kde jak domácí, tak hosté předváděli, co je to bojovat o každý puk a hrát takzvaně od první do poslední minuty. Celý zápas byl naprosto vyrovnaný, na jasné šance to bylo také přibližně stejně. Střídala se období, kdy bylo chvíli v tlaku jedno z mužstev, ale to se rychle vyrovnalo. Po první třetině byl stav utkání 0:1, po dvou svítilo na tabuli skóre 1:2 a po závěrečné siréně 2:2. Všichni hráči včetně brankářů si zaslouží absolutorium za odvedený výkon. V takovémto duchu a nasazení by se totiž mělo hrát! Atmosféře utkání samozřejmě dopomohl i hezkým výkonem soupeř, kterému děkujeme. Našim hráčům se sice nepodařilo lídra soutěže porazit, ale tato remíza je i tak velmi cenná.

HC Letci Letňany – HC Slavia Praha 6:5

Po týdnu opět změřili síly Letci se Slavií (dohrávka 25. kola), tentokrát se hrálo doma v naší aréně. Stejně, jako minulý týden Slávisté, i Letci si dokázali svůj domácí led uhájit a zvítězit 6:5. Ale pojďme postupně.

Letci, kteří měli v nohách těžký a do poslední vteřiny vyčerpávající zápas z předešlého dne, vstoupili do utkání poněkud opatrněji.  Soupeř měl více ze hry a svou herní převahu přetavil rychle ve vedoucí branku. Ta však Letce probudila ze spánku a obraz hry se změnil. Letci tlačili, svého soupeře přehrávali a naprosto zaslouženě během zbylých patnácti minut první třetiny nastříleli 3 branky a otočili utkání na 3:1. Nutno podotknout, že další šance bohužel zůstaly nevyužity. V tuto chvíli si asi každý na stadionu myslel, že je jen otázkou času, kdy Letci přidají další góly.

Hra byla i ve druhé třetině s mnoha šancemi na naší straně, Letci však v opravdu stoprocentních příležitostech skórovat selhávali, dokázali vstřelit jen jednu branku, a hostující brankář tak držel naděje svého týmu na vítězství. Jak praví stará hokejová pravda – „nedáš - dostaneš“, toto pravidlo zafungovalo a místo stavu dejme tomu 6:1 to rázem, po sérii oslabení (kolikrát za velmi podivné „fauly“) našich hráčů, bylo 4:5 pro Slavii. Letci však ještě do konce prostřední části dokázali srovnat, což se ukázalo jako velmi důležité.

Ve třetí třetině se hrál opatrnější hokej, vycházelo se z dobře zabezpečených obran a nebyl k vidění tolik útočný hokej. I přesto měli naši hráči více ze hry. Bylo však otázkou, kterému týmu se podaří vstřelit rozdílovou branku a zvítězí. To se nakonec poštěstilo Letcům, když Pinkas projel celým hřištěm a v situaci dvou na jednoho naservíroval puk Fleischmanovi, který nekompromisním tahem zavěsil pod horní tyčku, a Letci převážili skóre na svou stranu asi 30 vteřin před koncem! Poté si závěr s přehledem pohlídali v pásmu soupeře a zvítězili tak po hezkém, ofenzivním utkání 6:5 a rozloučili se s domácím publikem tím nejlepším způsobem.

Sobota 16.3., to je datum, kdy Letci nastoupí na ledě Pardubic ke svému poslednímu soutěžnímu utkání. Zvítězí nad svým sokem i potřetí v této sezoně, nebo pardubičtí srovnají stav vzájemných zápasů na 2:2?

 

7. třída

HC Letci Letňany – HC Sparta Praha 0:6

Se Spartou se snažili Letci zlomit prokletí z této sezóny a svého rivala porazit. I přes výborně odehranou a odmakanou první třetinu se to však nepodařilo. Ve druhé části totiž naši Letci po zbytečných chybách brankáře inkasovali 3 branky a po dvou třetinách to tak bylo 0:3 pro Spartu. Tyto chyby celý tým dostaly dolů a letňanští nebyli schopni na nepříznivý vývoj utkání zareagovat. Letcům se nepodařilo vstřelit ani branku, naopak hosté další 3 přidali, takže si Sparta připsala jasné vítězství. Po závěrečné siréně na ukazateli svítilo skóre 0:6.

HC Hvězda Praha – HC Letci Letňany 3:3

Stejně jako proti Spartě, i tentokrát sehráli Letci skvělou první třetinu. Dokázali se prosadit i střelecky a bylo jen dílem smůly, že po první dvacetiminutovce se hrálo jen 1:2. Od druhé třetiny se Hvězda hodně zlepšila a hra se vyrovnala, ve druhé třetině jsme však žádný gól nepřidali. Naopak Hvězda se ujala vedení 3:2, a tak vše zůstávalo otevřené. Zaslouženě jsme dokázali ve třetí třetině vyrovnat stav utkání a s taktizováním na konci jsme zápas dovedli do remízového konce. Nutno však podotknout, že vzhledem k okolnostem a ke kvalitě soupeře je tato remíza pro nás cenná jako vítězství.

V dalším zápase se představí letňanští „sedmáci“ na ledě Slavie Praha. Klání se odehraje ve čtvrtek 14.3.  Dva dny poté, v sobotu 16.3., přivítají na domácím ledě hráče mužstva Junior Mělník.

 

8. třída

HC Letci Letňany – SC Kolínští Kozlové 11:0

Role byly rozdány již před duelem. Letci měli potvrdit roli jednoznačného favorita, to také od počátku utkání plnili a pohodlně vedli po první třetině 6:0. V dalším průběhu utkání přidali dalších 5 branek a jednoznačně zvítězili 11:0. To, že Letci vyhráli takovým rozdílem, bylo hlavně díky skvělému trenérovi Martinu Rouskovi, který vhodně poskládal sestavu :). Letci tak svého soupeře porazili i počtvrté s celkovým skóre 45:1.

HC Slavia Praha – HC Letci Letňany 1:8

Tak, jak vlétli Letci na Kolín, nepředvedli naši „osmáci“ proti Slavii. První třetinu se hrál vyrovnaný hokej s pár šancemi na obou stranách. Letci však dokázali dvě z nich přetavit v gól a ujali se vedení po první dvacetiminutovce 0:2. Od 2. třetiny dokázali Letci zlepšit pohyb a souhru a svého rivala začali přehrávat. To se však ještě úplně nepromítlo ve skóre (po dvou přestávkách stav utkání 1:3). Úspěch se dostavil až v poslední části, kterou letci opanovali v poměru 0:5 a zvítězili tak jednoznačně 1:8.

HC Letci Letňany – HC Bílí Tygři Liberec 3:4

Dobré utkání s velmi kvalitním soupeřem bylo k vidění v Ice areně, když se utkali Letci s Libercem. Od začátku do konce hráli Letci, oslabení o své některé klíčové hráče, s Libercem vyrovnanou partii. Vlastními chybami ale nabídli protivníkovi vítězství. Proto by šlo shrnout toto utkání jako dobré utkání se špatným koncem pro nás a Letci si tak v sezoně připsali první porážku od jiného týmu, než Pardubic.

HC Letci Letňany – HC Slavia Praha 3:5

Ve velmi oslabené sestavě jsme podali velmi dobrý výkon. Všech 10 hráčů, kteří nám zbyli, bojovali a rvali se o vítězství. Poslední třetinu však bylo vidět, že nám odešly po předchozím náročném utkání síly a prohráli jsme ji třetinu 0:3. Ta rozhodla o konečné podobě výsledku 3:5.

Trenér Martin Rousek má však pro své svěřence i přes prohry slova chvály: „Musím kluky pochválit za bojovnost a nasazení, kterou předvedli v obou víkendových zápasech (Liberec a Slavia – pozn. redakce). Jelikož jsme byli oslabení o klíčové hráče, tak jsou i tyto výsledky pro nás přijatelné a hezké.“

Poslední klání Žákovské ligy sehrají „osmáci“, před vypuštěním do světa dorostenců a juniorů, v sobotu 16.2. na ledě Pardubic. Věřme, že si své poslední utkání užijí a Pardubice porazí.

 

Mladší dorost

HC Rytíři Kladno - HC Letci Letňany 2:1

Heroický výkon předvedlo na kladenském zimním stadionu torzo hráčů mladšího dorostu. Půl mančaftu bylo po nemoci, druhá polovina byla doplněna hráči z osmé třídy. Dorostenci se rvali o vítězství a rozhodně si minimálně bod za svou snahu zasloužili. To se však bohužel nepodařilo. I tak mohl být ale Jindřich Bláha, trenér ml. dorostenců, po měření sil spokojen a pochválil kluky za bojovný týmový a ukázněný výkon v zápase, ve kterém ze sebe vydali maximum, co v danou chvíli mohli.

HC Letci Letňany – HC Verva Litvínov 1:4

Po velkém čtvrtečním boji v Kladně čekal v neděli na domácím ledě mladší dorostence Litvínov. Na našich hráčích byla patrná únava z předchozího utkání a z boje proti nemocem. Navíc někteří další hráči se přidali na marodku a bylo nás málo. Toto utkání se nám celkově moc nepovedlo a soupeř zaslouženě zvítězil.

HC Škoda Plzeň – HC Letci Letňany 6:1

Velmi bojovný výkon předvedla jedenáctka statečných, která nastoupila v letňanských dresech v Plzni (z toho asi 4 hráči osmé třídy). Mladší dorostenci se snažili, bojovali a po zásluze se dostali do vedení, bohužel však své další šance nevyužili. Plzeň naopak z ničeho nic udeřila, během půl minuty! nastřílela 3 branky a rázem otočila stav utkání na 3:1. Letňanským postupem času odcházely síly, a tak si lídr tabulky v klidu pohlídal své vítězství. Nakonec po zápase byl stav utkání 6:1 pro domácí, ale naši dorostenci se za svůj výkon stydět rozhodně nemuseli.

A jaké další zápasy mají oslabení Letci před sebou v následujících dnech? Ve čtvrtek 14.2. se utkají mladší dorostenci doma se Slavií Praha a poté v sobotu 16.3. sehrají své utkání na ledě pražské Hvězdy.

 

Starší dorost

HC Zubr Přerov - HC Letci Letňany 0:6

Vstup do utkání se mnohem lépe vydařil hostujícímu týmu. Ještě neuběhla ani půlminuta a po prudké střele Martina Šťovíčka se kotouč dostal za záda brankáře Grigárka. Letci potvrzovali své přízvisko i nadále a jejich vedení bylo na konci třetí minuty výraznější. Obrana Zubrů nechala opět volného Martina Šťovíčka, který tentokrát u tyče puk bez potíží doklepl do sítě. Přerov si v úvodní periodě vypracoval minimum šancí. Zahrozil jen Václavíček po Gremlicově přihrávce nebo Červínek s tečovaným pokusem. Letňany naopak další možnost proměnili a Tomáš Brejcha ranou po buly upravil stav už na 0:3. 

Snížení gólového manka se ve druhé třetině ze strany Zubrů nekonalo. Pár vteřin po změně stran totiž znovu skóroval Tomáš Brejcha a ztráta modrožlutých už začínala být hrozivá. V polovině utkání se Přerov konečně dostal do většího ohrožení soupeřovy brány, jenže Gremlicova střela z otočky ani prudká střela Hurty v přesilovce gól nepřinesla. Několik šancí v této části spálili také hosté, například kombinace nebezpečného útoku Brejcha – Kulda – Šťovíček, volala po dalším úspěchu, ale poslední jmenovaný už do brány nezakončil. 

Se začátkem třetího dějství Zubrům zhasla poslední naděje na body. Zkoprnělí obránci totiž nechali volného Martina Šťovíčka, který přesnou střelou zkompletoval hattrick. O čestný úspěch se domácí mohli postarat akcí Kubala, jehož střela nadělala brankáři Kosinovi problémy. Skórovat mohl po Karolově střele také Novák, ale ani do poloprázdné klece nedokázal domácí tým puk dostat. Závěrečné minuty už se pouze dohrávaly a duel tak skončil pro přerovský tým šestigólovou porážkou.

Jiří Žůrek, trenér starších dorostenců, okomentoval utkání takto: „Bylo důležité, že jsme na začátku utkání dali dva hodně rychlé góly a podařil se nám nástup do jednotlivých třetin. Přerov se snažil reagovat, ale dnes nebyl schopný vstřelit gól. Nám přálo štěstí, že tam domácím něco nespadlo, protože s obrannou činností nejsem příliš spokojen. Utkání vlastně rozhodla naše první pětka, která byla téměř u všech gólů.“

Zdroj: hokejprerov.cz

HC Olomouc - HC Letci Letňany 4:5 po samostatných nájezdech

Už v jedenácté vteřině utkání mohl poslat domácí tým do vedení Martin Konečný, který se prohnal kolem pravého hrazení, avšak střela, jež vyslal na brankáře Letců Martina Kosinu, byla zastavena betonem. Zato Letňany svou první šanci využily. Ve hře čtyři na čtyři se dostal do útočného pásma Martin Šťovíček, který rychlou střelou zápěstím rozvlnil síť za zády brankáře Motálka.

Hosté měli od té doby navrch a právě Šťovíček mohl přidat domácím další úder, jeho pokus ale tentokrát mířil pouze do tyče. Po několika minutách Mora v přesilové hře mohla se soupeřem srovnat krok, ovšem útočník Kropáč místo střely volil ještě nahrávku, kterou nikdo z jeho spoluhráčů už nečekal.

Letňany udeřily v patnácté minutě podruhé. K odraženému puku se před brankovištěm Hanáků dostal Tomáš Brejcha, který už neměl problém poslat kotouč za domácího brankáře, který reagoval na první pohyb puku.

Minutu a šest vteřin před první sirénou však Letci zbytečně chybovali ve svém obranném pásmu, čehož využil domácí forvard Michal Čamek, jenž důraznou střelou našel místo nad lapačkou brankáře Kosiny, čímž tak snížil na rozdíl jedné branky.

Tak jako mohli na začátku první části vstřelit branku domácí, tak tomu tak ve druhé části bylo na straně Letců. Martin Šťovíček v gólové příležitosti ale vsadil na razanci, což nakonec ke kýženému úspěchu nevedlo. Po dvou minutách mohl utkání srovnat ve vlastním oslabení Tomáš Šoustal, jeho samostatný únik ale brankář Kosina vychytal.

Olomouc se postupem času dostávala více do hry a chvílemi také doslova diktovala tempo zápasu. Zaslouženě se pak domácí radovali v 36. minutě, když zkrácenou početní výhodu dokázal rychlou otočkou kolem branky využít Tomáš Šoustal.

Kohouti mohli jít dokonce do vedení, když měl nejprve velkou šanci Lukáš Kočiřík a po něm i Tomáš Markl, kterého před brankou našel kapitán Beták. Ani jedna z příležitostí ovšem brankou neskončila, a tak mohl šest vteřin před koncem druhé třetiny znovu dostat Letce do vedení Vojtěch Kulda, který mířil do odkryté klece. Brankáře Motálka v tu chvíli ale dokázal výborně zastoupit obránce Majer.

Lepší vstup do třetí dvacetiminutovky měla domácí Mora, která si vytvořila dvě velmi slibně vypadající šance. Nakonec však úřadovali zase hosté. Za olomouckou obranu si nabruslil Martin Šťovíček, který nekompromisně zavěsil pod víko, poslal Letce znovu do vedení a sám se do střelecké listiny zapsal podruhé v utkání.

Svěřence Luďka Konopčíka ale inkasovaná branka jako kdyby nakopla. Následovala tříminutovka, ve které viselo vyrovnání doslova na vlásku, brankář Kosina ale v těžkých momentech své mužstvo podržel. Naopak v padesáté minutě se při přesilové hře domácích řítil sám na Motálka Brejcha, domácí gólman ale dokázal vytrčením hole šanci zlikvidovat.

V 53. minutě se Letňany dostaly podruhé v utkání do dvoubrankového vedení, když naskytnutou šanci využil přesnou střelou Tomáš Honetschläger. Mora ale hned po jednatřiceti vteřinách snížila, a to díky Janu Kropáčovi. Domácím se dokonce podařilo podruhé v utkání smazat dvoubrankový deficit, když po třech minutách dal po exkluzivní zadovce od Šimona Betáka gól Martin Konečný.

Utkání šlo do prodloužení a nakonec až do samostatných nájezdů. V nich se za domácí nedokázali trefit jak Konečný, tak Pavlovský, zato hosté byli stoprocentní. Bonusový bod vystřelil Letcům Martin Šťovíček, který zkompletoval hattrick.

Jirka Žůrek, trenér dorostenců a jeho komentář: „Začátek byl z obou stran hodně statický, my jsme však dali první a druhý gól, což nás uklidnilo. Vytěžili jsme z minima maximum, domácí byli podle mého lepší. Ve druhé části jsme ale hru zlepšili, paradoxní ovšem bylo, že jsme inkasovali naopak my a rázem to bylo 2:2. Věděli jsme, že když do třetí třetiny nastoupíme tak, jako v té druhé, tak prostě nějaké góly dáme. To se stalo, dali jsme dva. Následovaly ale dvě hrubky, které vyústily ve vyrovnání. Domácí pak měli velký tlak. Nás zachránil výkon gólmana, který nás podržel i v nájezdech.“

Zdroj: www.hc-olomouc.cz

HC Letci Letňany – HC Královští lvi Hradec Králové 1:4

Od počátku utkání s Hradcem jsme tahali za kratší konec pomyslného provazu. Ačkoliv jsme vstřelili první branku zásluhou Štoska, soupeř měl více vyložených šancí, jelikož Letci hráli lehkovážně do obrany, propadali na modré a špatně hráli své obranné pásmo. Paradoxně ve druhé třetině, kdy naši hráči zlepšili pohyb a byli aktivnější, dostali jsme hned na začátku periody gól, v půlce pak druhý, a i když jsme měli šance, bylo vidět, že se dnes budeme těžko prosazovat. Ve třetí třetině se ukázala opět lehkovážnost, takzvaně jsme urazili štěstí a zaslouženě prohráli. Letci si tak připsali porážku poprvé po dlouhých 7 zápasech!

HC Letci Letňany – HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 5:3

Letcům se příliš nevydařil vstup do tohoto klání a po 8. minutách prohrávali již 0:2. Rychle se jim však podařilo zásluhou dorážejícího Mináře snížit na 1:2. Takto, i přes šance na jedné i druhé straně, první dvacetiminutovka skončila. Druhá třetina začala jako ta první – vyloučením Letce. Tentokrát se však, jako tomu bylo v první třetině, hostující neprosadili. Ba naopak, prosadil se Hroboň, který ve vlastním oslabení ujel a propálil brankáře Pardubic a vyrovnal na 2:2. Ačkoliv Letci dále měli o trochu více ze hry, z gólu se radovali pardubičtí. Ve 34. minutě to tak bylo 2:3 z pohledu Letců a za tohoto stavu začínala i rozhodující, třetí, třetina. Ve 44. minutě to opět bylo nerozhodně – prosadil se Polák. Do konce utkání se dlouho nikdo nemohl prosadit, až se 4 minuty před koncem správně u brankoviště zorientoval Šťovíček a dal Letcům rozhodující náskok. Pak ještě zvýšil svým druhým gólem Polák na 5:3. Letci si tak v krásném utkání plném zajímavých momentů připsali 3 body za vítězství 5:3.

Zápasem s Pardubicemi zakončili starší dorostenci své účinkování v extralize v této sezóně, jelikož se jim nepodařilo probojovat se do play-off a baráži se nakonec v klidu také vyhnuli. V horší skupině (skupina B) skončili Letci na celkové 8. pozici, kam se dostali především zásluhou dobré druhé poloviny soutěže (po rozdělení extraligových skupin na lepší a horší si Letci připsali bilanci 12 výher a 4 porážky).

 

Junioři

HC Energie Karlovy Vary „B“ - HC Letci Letňany 0:4

Opravdu k pozoruhodnému utkání vyjeli Letci až do Sokolova. Zde se utkali s naprosto odevzdaným soupeřem, který chvílemi vypadal, že ani nechce útočit a jen co nejrychleji skončit. Domácí působili naprosto odevzdaně a za celých šedesát minut vyslali na bránu Letců přibližně pouze 8 střel, což je opravdu raritou. Bohužel se však Letci jejich stylu trochu podřídili, ale i přesto zvítězili naši junioři bezpečně a zaslouženě 4:0.

HC Letci Letňany – HC Klášterec nad Ohří 1:5

Poslední domácí představení se juniorům moc nevyvedlo. Soupeř z Klášterce byl od začátku lepší a byla na něm vidět větší touha po vítězství. Od začátku do konce letci nestíhali v tvrdosti. Klášterští navíc dobře zakončovali, a když se to sečte s jejich „hladem“ po gólech a aktivitou, vyjde z toho stav utkání 1:5 v neprospěch našich juniorů. Junioři tak nevyužili první možnost pojistit si druhé místo bez ohledu na Klatovy.

HC Most – HC Letci Letňany 5:6 po samostatných nájezdech

Druhá možnost a zároveň poslední již využita byla (i když by i přes prohru Letci nakonec druhé místo obsadili). Jak okomentoval hlavní trenér juniorů: „Slavné vítězství v Mostě, potvrdili jsme 2. místo v tabulce a pro všechny zúčastněné bylo toto utkání obrovská zábava. Kdo mohl, ten hrál a jednalo se o hezké zakončení sezóny.“ Za zmínku stojí, že rozhodující nájezd dal Honza Šramota, který se tímto jako ročník 92 rozloučil s juniorskou soutěží ve velkém stylu.

Letci tak nakonec dokázali obsadit druhou pozici za suverénní PZ Kladno. Hlavní dík patří především dvojici trenérů Antoš – Rousek, kteří z týmu o 10 hráčích (na začátku letní přípravy) dokázali udělat tým, který to dotáhl až na celkovou druhou pozici, bravo!

Čtěte také

Podcast hokej zblízka