sobota 25. května 2013

Skončilo MS ve Švédsku a Finsku 2013

ANKETA: V neděli 19. května 2013 večer se sehrál poslední zápas MS 2013, ve kterém se utkaly týmy domácího Švédska a překvapení šampionátu Švýcarska. Český tým bohužel vypadl již ve čtvrtfinále a nakonec obsadil 7. příčku. Z pražských týmů se šampionátu zúčastnili hráči Lva (KHL) a Sparty a Slavie. I Letci však měli své zastoupení!

Shrnutí turnaje:

Česká republika startovala ve skupině A ve švédském Stockholmu. Postupně se v rámci bojů ve skupině utkala s týmy Běloruska, Švédska, Švýcarska, Dánska, Slovinska, Kanady a Norska:

ČR – Bělorusko 2:0
ČR – Švédsko 1:2
Švýcarsko –
ČR 5:2
ČR – Dánsko 2:1 sn.
Slovinsko –
ČR 2:4
Kanada –
ČR 2:1
ČR – Norsko 7:0

V této skupině národní tým skončil s bilanci 3-1-0-3 čtvrtý, a tak se ve čtvrtfinále utkal s prvním Švýcarskem, které nepoznalo chuť porážky ani v jednom zápase. Druhou čtvrtfinálovou dvojici tvořila Kanada a Švédsko.

Ve skupině B se do vyřazovacích bojů probojovalo Finsko, Rusko, USA a Slovensko. Umístění rozhodlo o tom, že Fini změří síly se Slováky a Rusové s Američany.

Češi bohužel ve čtvrtfinále zaslouženě vypadli, jelikož na velmi dobře hrající Švýcary neměli, a tak zakončili své šampionátové tažení za vytouženou medailí bohužel již ve čtvrtfinále.

Švýcarsko – ČR 2:1

Do semifinále postoupili kromě zmíněného Švýcarska také týmy Švédska (zdolali Kanadu 3:2 po s.n.), USA (deklasovali Rusko 8:3) a Finska (porazili Slovensko 4:3).

Do finále se ze zmíněné čtveřice probojovala obě mužstva ze skupiny A – Švýcarsko (přehráli USA 3:0) a Švédsko (postoupili přes Finsko vítězstvím 3:0).

Ve finále se tak utkala mužstva, pro které by bylo vítězství obrovským zážitkem. Pro Švýcarsko kvůli předlouhému medailovému půstu a pro Švédsko by výhra znamenala mj. po dlouhé době vítězství pořadatelská země.

Kdo se nakonec vítězství dočkal, asi všichni víme. Švýcaři svůj sen nedokázali dotáhnout do úplného konce, a tak skončili po jediné porážce na turnaji na krásném 2. místě. Naopak ve Švédsku se mohli po vítězství 5:1 fanoušci radovat a oslavovat nové mistry světa.

Pro doplnění, na třetím místě se umístili hokejisté Spojených států, jimž podlehlo v boji o bronz Finsko (3:2 po samostatných nájezdech).

Zajímavostí je také to, že z minulých medailistů se tentokrát ani jednomu obhájit umístění na stupních vítězů nepovedlo a byly tak korunovány tři jiné státy.

Individuální ocenění: 

Krom oslav titulu Švédsko slavilo i v individuálních cenách, nejlepším brankářem se stal jejich Jhonas Enroth. Nejlepším obráncem a zároveň nejužitečnějším hráčem byl vyhlášen švýcarský Roman Josi. A cenu za nejlepšího útočníka si odnesl finský Petri Kontiola.

Do All star týmu mistrovství se probojoval i: Jhonas Enroth (Švédsko) – Roman Josi (Švýcarsko), Julien Vauclair (Švýcarsko) – Petri Kontiola (Finsko), Henrik Sedin (Švédsko), Paul Stastny (USA)

Jako tři nejužitečnější hráči českého mužstva byli trenéry vybráni: brankář Ondřej Pavelec, obránce Zbyněk Michálek a útočník Jakub Voráček.

Kanadské bodování ovládl Petri Kontiola z Finska následován dvěma Američany, Paulem Stastnym a Craigem Smithem.

Nejproduktivnějším Čechem byl Jakub Voráček, který v 8 zápasech zaznamenal celkem 7 bodů za 1 branku a 6 asistencí.

Mezi brankáři byl nejlepší Jhonas Enroth ze Švédska (úspěšnost zákroků: 95,63 %, průměr obdržených branek na zápas: 1,15). Český Ondra Pavelec se umístil mezi brankáři na pátém místě (úspěšnost zákroků: 93,75 %, průměr obdržených branek na zápas: 1,42).

Letec na MS:

A jak již bylo řečeno, i Letci Letňany se dočkali svého zastoupení. Ač ve skupině v Helsinkách (skupina B, kde český tým nehrál), tak přece – se svou úlohou experta a komentátora se, dle našeho názoru, skvěle vypořádal Milan Antoš, trenér současné osmé třídy a juniorů.

Jak byste ohodnotili jeho výkony VY?? Hlasujte v anketě (hodnocení jako ve škole) :-).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka