Letci připavili Hvězdu o neporazitelnost
pondělí 03. února 2014

Skvělá návštěva i atmosféra. Muži žijí sen o postupu dál

Zaparkovat před halou pár minut před začátkem utkání bylo téměř nemožné. Takovou návštěvu Ice Arena v dosavadní sezoně ještě nezažila. Tomu všemu opovídala váha sobotního utkání letňanských mužů, kteří v nadstavbě o postup porazili pražskou Hvězdu. Nejenže díky těsné výhře 2:1 připravili lídra Pražského přeboru o neporazitelnost, ale hlavně si zachovali naději na postup. Teď už ztrácí jen bod.

Souboj prvního s druhým nebo bitva dvou nejsilnějších týmů soutěže. Označte si tohle pražské derby dle vlastní libosti, ale jedno zůstává i nadále platné: odehraje-li se všechno podle předpokladů, rozdají si to právě tihle dva rivalové v přímém boji o postup.

Po tom prvním Letci mohou dál žít svůj velký sen. Ten příští by už rozhodl o všem. Definitivně...

Oba týmy završily první polovinu nadstavby očekávaným šlágrem a ten zápas měl opravdu grády. Ujít si ho nenechalo několik stovek diváků, kteří mu dodali parádní kulisu. Včetně malých Letců, kteří své velké parťáky přišli povzbudit.

Odměnou za to jim byla těsná výhra po velmi dramatickém duelu - a co na tom, že padly dohromady pouhé tři góly. "Věděli jsme, že nám po tomhle zápase může skončit sezona. Teď jsme šťastní, že se tak nestalo," přiznává trenér Jan Doutnáč.

Ten zápas měl opravdu všechno - náboj, atmosféru, váhu a dramatičnost, rivalitu, vysokou úroveň i příběh s obratem. Letci sice po první třetině prohrávali 0:1, ve 23. minutě však díky gólům Karla Manharta a Jana Mišnera otočili vývoj v rozmezí pouhých 25 vteřin.

Vítězství i díky fanouškům

Do sítě soupeřů přitom padl kotouč jen jednou - první dvě branky byly totiž vlastní. Zato Mišner klíčový zásah zařídil únikem hostující obraně. A jako správný kapitán doslova propálil gólmana.

"Ten první inkasovaný gól nás paradoxně uklidnil. Ve druhé třetině jsme si vytvořili spoustu šancí a mohli vedení zvýšit. Ve třetí jsme naopak přečkali pětiminutový tlak soupeře," popsal průběh Doutnáč. I on před utkáním přispěl ke vzájemnému hecování, když kapitána Hvězdy označil za toho, kdo "jen skáče, padá a nadává". "Teď musím jen uznat, že v sobotu nic takového nedělal a hrál výborně."

A i pro diváky měl jen slova chvály a uznání. "Hráči si to ubojovali, ale stejnou zásluhu na tom mají i lidé, kteří se na nás přišli podívat, protože fandili fantasticky," usmíval se domácí kouč. "Když už přišla konečně i moje dcera, tak je to co říct. Nejlepší domácí návštěva, co tu hrajeme!"

Letce od Hvězdy dělí už jen bod, ovšem pozor - před druhou vzájemnou bitvou je čekají ještě Lomnice nad Popelkou a Roudnice nad Labem. Zvlášť příští kolo v Lomnici nebude jednoduché, neboť ta má ještě teoretickou šanci na postup.

"Teď se musíme soustředit jen na další zápas, protože už nesmíme zaváhat,"
ví Doutnáč. "Pokud to půjde podle plánu, příště se s Hvězdou utkáme o všechno. A bude to ještě tvrdší a vyhecovanější."

HC Letci - Hvězda Praha 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 23. Manhart, 23. Mišner (Zima) - 12. Fuks. HC Letci: Oliva (Duras) - Mišner, Valder, Šramota, Král, Kadaně, Boček, Božilov, Bílek, Lukáš Novák, Zima, Mrázek, Horáček, Krňanský, Kozák, Manhart, Utěšil, Štěpán, Fiala. Hvězda: Vokatý (Srb) - Šimek, Němec, Malý, Pečenka, Petráček, Budina, Nacházel, Fiala, Fuks, Veselý, P. Kukla, Láska, Lobo, Nedvěd, Hučko, Pavel Novák, Štrébl, Klečka, Vladyka.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka