Letci porazili Pardubice i Hradec Králové
sobota 15. února 2014

Takhle se bije o záchranu! Starší dorost urval šest bodů

Dvě domácí utkání, dvě důležitá vítězství! Starší dorostenci Letňan nemohli po reprezentační pauze vletět do tuhé války o záchranu lépe. Víkendový dvojzápas zvládli s plným ziskem šesti bodů, když na páteční triumf 6:0 nad Pardubicemi navázali sobotním 3:1 proti Hradci Králové. V extraligové tabulce se rázem katapultovali z posledního místa o tři příčky výš. Letci zase žijí.

Možná zrovna tohle bude v konečném součtu ten klíčový víkend. Na týmu se naplno projevuje, co znamená získat ztracenou sebedůvěru. Před dvěma týdny konečné utnuli sérii 14 porážek a najednou má už tři výhry v řadě. Tři důležité výhry. Sakra důležité.

A rozhodně ne náhodné, byť je páteční debakl 6:0 možná pro Pardubice až příliš krutý. "Výsledek neodpovídá hře, i když jsme byli v několik aspektech lepší," přiznal trenér Jiří Žůrek. "Ale kluci to ubojovali a plnili taktické pokyny, které jsme po nich chtěli. Rozhodla efektivita."

Ta domácí po dlouhé době skutečně zdobila. I díky Tomášovi Honetschlägerovi, který se v zápase blýskl hattickem a jednou asistencí. Letci si třígólový náskok vypracovali už do první přestávky. A pak už svůj náskok jen postupně navyšovali.

"Začali jsme trochu nervózněji, ale nepustili jsme soupeře do vyložené šance," popsal Žůrek. "Uklidnilo nás to, že jsme druhou šanci proměnili v gól. Přidali jsme další a výsledek si pohlídali," dodal a vyzdvihl také výkon brankáře Michaela Dubského. "Všechny situace kontroloval."

Vyšlápli si i na lídra tabulky

Ten si pochvalu stejně jako celý tým zasloužil i o den později. Aby ne, když společně dokázali porazit Hradec, současného lídra skupiny o udržení. "Povedl se nám úvod, ale ve druhé třetině jsme polevili a soupeř byl lepší. Znovu nás dost podržel gólman," ocenil kouč.

Karta se postupem času obracela a Letňanští převzali inciativu. Na gól Oleksandra Poljanyčky navázali Janové Klečka se Smejkalem a v poslední třetině dvěma údery rozhodli. "Uklidnili jsme hru a byli mnohem aktivnější, proto jsme taky gólově utekli. Byli jsme trpěliví. A to se nám vyplatilo," dodal Žůrek.

Jeho tým je rázem zpátky ve hře. Čtyři kluby soupeří o vyhnutí se baráži, do níž spadnou dva nejhorší z kvarteta Letňany, Ústí nad Labem, Písek a Vsetín. Kdo dostane Černého Petra, se teprve uvidí. Do konce téhle nadstavby zbývá ještě šest veledůležitých zápasů.

HC Letci - Pardubice 6:0 (3:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Honetschläger (Kulda), 11. Honetschläger, 17. Poljanyčka (Klečka, Burda), 25. Čapek (Honetschläger, Kulda), 43. Klečka (Poljanyčka, Smejkal), 45. Honetschläger (Štosek, Kulda). Rozhodčí: Vokřál - Marek, Rybáček. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 57. Střely na branku: 31:33.

HC Letci - Hradec Králové 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Poljanyčka (Zeliska), 44. Klečka (Zeliska, Hroboň), 58. Smejkal (Burda) - 36. Šeda (Drašnar, Miškář). Rozhodčí: Wagner, Würtherle - Hodač, Štětina. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:0. Diváci: 77. Střely na branku: 38:33.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka