Letňany po nedělní výhře nezvládly dohrávku
pondělí 03. března 2014

Mladší dorost je blíž play off. Kouč ale spokojený není

Zatím není zdaleko vyhráno, ale v jednom si mladší dorostenci Letňan mohou odfouknout: v neděli získali tři důležité body v bitvě s Litvínovem. Po zaváhání Kladna se díky tomu osamostatnili na 4. místě v extraligové skupině Západ, které zajišťuje poslední vstupenku do play off. A to i přesto, že v pondělní dohrávce prohráli 0:3 v Chomutově. Do konce základní části teď zbývají čtyři kompletní kola.

Trenér Lukáš Lomický ale příliš důvodů k radosti nemá. Tedy přesněji: jedinou radost mu udělal nedělní výsledek 4:2. Z výkonu týmu je však podle svých slov po posledních zápasech zklamaný.

"V neděli jsme vlastně začali tak, jak jsme ve čtvrtek skončili na Kladně,"
připomněl kouč tehdejší porážku 2:5. "První třetina nestála za nic. Nefungovala mezihra od beků, nedali jsme si víc než jednu přihrávku, vázla kombinace. Trápili jsme se," vyjmenoval nedostatky.

Zlepšení proti Litvínovu přišlo až po přestávce, kdy trenéři v týmu proházeli formace. Hráči se zvedli. Soupeře dostali chvílemi pod tlak a dvěma klíčovými brankami v prostředním dějství rozhodli. Václav Mařík pak v 60. minutě upravil svým druhým gólem skóre při power play hostů.

"Ale Litvínov přivezl dost mladých hráčů. My se neprosazovali tak, jak bych si představoval, zase nás provází bídná koncovka," nešetřil kritikou Lomický. "Jestli cítím úlevu z vítězství? Spíš jsem zklamaný z herního projevu. Je hodně věcí, které mi vadí."

Jeho tým na přelomu roku zažíval obdivuhodnou sérii deseti soutěžních zápasů v řadě, v nichž dokázal bodovat. Mladí Letci se nechali unášet vítěznou vlnou. Probudili v sobě zdravé sebevědomí. Morálku. I chuť po úspěchu.

Jenže v klíčové fázi sezony jako by všechno tohle postupně opadávalo, přitom to může být právě mladší dorost, který se zapíše do dějin letňanského klubu. Jako první parta za 12letou historii, která možná nastoupí do vyřazovacích bojů nejvyšší dorostenecké soutěže.

Tenhle cíl se nemění.

Bude to ale ještě tvrdý boj. V pondělí mohli Letci zaskočit severočeského favorita, který obral o body už zmiňované Kladno - jenže překvapení se nekonalo a Lomického parta prohrála s druhým Chomutovem i počtvrté v sezoně. Každou z třetin prohrála o jeden gól. A její střelci vyšli naprázdno. 

"Mně prostě někteří hráči nepřijdou, že by je to nějak zajímalo,"
povzdychl si kouč. "Ti, kteří v sezoně dostávali méně šancí, mě nepřesvědčují, že bych se v nich spletl. Někteří se o to tolik neperou, necítím z nich drajv. Já si plnění úkolů a boj o play off představuju úplně jinak."

Náročný týden pokračuje čtvrteční bitvou s Pískem a nedělním zápasem v Plzni. Základní část končí za dva týdny. A hájit s 54 body těsný náskok před Kladnem bude ještě dost složitý úkol. Podaří se to Letcům nakonec?

HC Letci - Litvínov 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 17. Kučera (Vojtela), 24. Mařík (Volf), 34. Šimon (Danov, Fabiánek), 60. Mařík - 13. Helt (Kučera), 49. Vacín. Rozhodčí: Kopal - Klouček, Zháňal. Vyloučení: 5:6 + Helt 10 min. a Urbánek 20 min. (oba Litvínov). Využití: 1:1. Diváci: 55. Střely na branku: 42:32.

Chomutov - HC Letci 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Lyszczarczyk (Šilar), 23. J. Svoboda (Dejmek, Palička), 50. Lyszczarczyk. Rozhodčí: Novák - Fiala, Dyršmíd. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 50. Střely na branku: 42:14.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka