Odchovanci klubu jsou tahouny národního týmu
pondělí 21. dubna 2014

Letci na MS "18" řádí. Bodují při každém vítězství Čechů

Na světovém šampionátu do 18 let zatím platí pravidlo: pokud Češi vyhrají, mají v tom prsty odchovanci letňanského klubu. Zatímco Václav Karabáček byl vyhlášen hvězdou utkání při páteční výhře nad Dány, hlavní postavou pondělního triumfu s Finy byl pro změnu Jakub Vrána. Oba byli bodově produktivní i v posledním utkání základní skupiny. Vrána proti Švýcarům skóroval, Karabáček si připsal asistenci.

Už na startu týdne se talentovaný forvard Vrána podepsal pod skalpem Suomi dvěma góly. Letci na velikonoční pondělí nadělovali po svém. A v důležité bitvě znovu potvrdili, že patří k oporám reprezentačního výběru.

Češi vyhráli v dramatické bitvě 4:3 po samostatných nájezdech, v nichž trefil rozhodující gól už zmiňovaný Vrána. Útočník Linköpingu ve 32. minutě srovnával na 1:1, dvě a půl minuty před koncem normální hrací doby se pro změnu trefil Karabáček. Jeho gól z 58. minuty znamenal vedení 3:2, jenže Finové stihli do závěrečné sirény vyrovnat. Utkání zvratů nakonec rozhodoval rozstřel.

"Před zápasem jsme mluvili o tom, že se musíme agresivně tlačit k brance a hodně napadat. Myslím, že nakonec jsme to zvládli, i když jsme ve třetí části trochu polevili a dostali několik nešťastných gólů,"
uvedl Vrána pro agenturu ČTK. O den později byl vidět znovu.

Proti Švýcarsku v úterní bitvě otevřel skóre a nasměroval Čechy k vítězství 4:2, jemuž pomohl Karabáček jednou asistencí. Juniorský výběr zakončil základní skupinu na druhém místě a ve čtvrtfinále se utká s Ruskem.

Letci na šampionátu zatím řádí. Vrána, jenž startuje už na třetím šampionátu do 18 let, se trefil celkem pětkrát a přidal jednu asistenci. Karabáček má o dvě trefy méně, zato o dvě gólové přihrávky víc.

"Pořád si zvykám na časový posun, takže úplně ideální to ještě není. Ale už se začínám cítit opravdu dobře," vzkázal pro letňanský web Karabáček přímo z dějiště šampionátu. "Každopádně je to pro nás velmi důležité. Jsem šťastný, že jsme zápas vyhráli."

Pro posilu z kanadského Gatineau Olympiques to skutečně není jednoduché. Před týdnem touto dobou se přesouval ze zámoří a k týmu se připojil přímo na severu Evropy. S adaptací ale - zdá se - příliš problémů nemá.

To i zásluhou jeho a Vrány Češi dokazují, že jejich cíle nejsou nereálné. Jaké? Medailové.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka