Vyberte v anketě nejužitečnější talent
úterý 06. května 2014

Letci mají individuality aneb Pět adeptů na Hráče sezony

Někteří stříleli góly jako na běžícím pásu, jiní se jim zase snažili co nejčastěji zabránit. Všem šlo ale v uplynulé sezoně o jedno – být co nejúspěšnější jako tým. Mužstva letňanských Letců se vyznačovala týmovou hrou, byli ale také hráči, kteří něčím vyčnívali. Tady je pět příkladů napříč všemi kategoriemi letňanského klubu, které stojí za to připomenout. O titulu Hráč sezony můžete hlasovat v naší anketě.

Martin Kotyra, útočník juniorky

Je mu 21 let a na ledě ho nepřehlédnete. Nejen díky jeho výšce, kdy mu do dvou metrů chybí sedm centimetrů. Zřetelná je také jeho ohromná síla, šikovnost a hokejové umění. Byl to pravý tahoun mužstva... Juniorský tým neměl ve svém středu lepšího hráče, Kotyra během sezony nasázel 31 branek, dalších 29 připravil svým spoluhráčem. Právem na něm Milan Antoš stavěl svojí ofenzivu. "Táhnul náš útok a byl v zápasech vidět. Jednoznačně jedna z našich velkých opor týmu, výborný hráč," ocenil kouč jeho podíl na úspěchu.

Michael Krutil, obránce 6. třídy

Šesťáci bojovali o titul také díky možná nejlepšímu obránci v této věkové kategori. "Má přehled ve hře, je produktivní, ale také spolehlivý dozadu. Na svůj věk velice inteligentní hráč, který dělá maximum pro tým, je skromný a v partě oblíbený,“ charakterizoval tohle eso kouč Jan Zlatohlávek. Krutil si připsal v 55 zápasech 33 bodů (21+12), 69 kladných bodů v tabulce +/-. Stojí však za to zmínit, že mu vzorně sekundoval útočník Václav Adamec, jenž nasbíral ve 48 zápasech neuvěřitelných 84 bodů (63+21) a 97 bodů v tabulce +/-.

Václav Burda, útočník mladšího dorostu

Ve 31 zápasech nasbíral 2. nejproduktivnější hráč týmu 33 bodů za 18 branek a 15 asistencí, zároveň byl ale v 15 letech příkladným kapitánem s dobrým přístupem k tréninku. "Někteří spoluhráči by si z něj měli brát příklad," chválil jej v extraligové sezoně trenér Lukáš Lomnický. Burda v závěru soutěže úspěšně pomáhal staršímu dorostu v boji o záchranu a poté i mladšímu dorostu o play off. V lednu zazářil také na olympiádě mládeže, kde pomohl coby nejproduktivnější hráč Praze až do finále a byl vyhlášen nejlepším útočníkem.

Martin Starosta, obránce staršího dorostu

Tým bojující o záchranu v extralize měl ve svých řadách nepřehlédnutelného hráče. Starosta je věkem ještě dorostenec mladší, výkony a postavou se ale prosadil ve výběru toho staršího. V patnácti má už 190 centimetrů, ovšem nejen výškou budí respekt. Ve 41 zápasech měl 17 bodů (4+13) a byl v tomto ohledu nejproduktivnějším bekem týmu. Navíc jako jediný současný Letec jezdil pravidelně na srazy reprezentační šestnáctky. "Nominaci si zasloužil. Je jen na něm, jak bude pokračovat," řekl o něm reprezentační trenér Robert Reichel.

Jakub Tůma, univerzál 5. třídy

Je třeba vypomoct v obraně, nebo naopak střílet góly? Pak se můžete spolehnout na Tůmu. Tento 10letý klučina je stejně šikovný na pozici vzadu i vepředu, proto je veden spíše coby univerzál. Přitom většina hráčů jej převyšuje o hlavu. Jenže i to, jak se s tímto výškovým hendikepem dokáže vypořádat, z něj dělá mimořádného hokejistu. Jako jediný se z páťáků dostal na prestižní turnaj 6. tříd, trenéři si jej pochvalují i po povahové stránce. "Je mezi spoluhráči velmi oblíbený. A má výborný přístup k hokeji," přiblížil kouč Martin Uldrich.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka