Pátý díl seriálu patří staršímu dorostu
pátek 30. května 2014

LETCI SOBĚ: Všechno špatné může být k něčemu dobré

Od začátku uplynulého ročníku se spíše trápili, než aby je hnalu kupředu delší období elánu a radosti. Přesto právě oni zažili malý hokejový "zázrak na ledě". V létě přitom začalo pod vedením kouče Jiřího Žůrka všechno tak idylicky... Idylicky na to, aby někdo sotva tušil pozdějí hromadu problémů. Další díl seriálu LETCI SOBĚ vypráví o extraligovém týmu staršího dorostu. Který právě prochází obměnou.

Během loňského léta nic nenasvědčovalo tomu, co bude následovat. "Myslím, že jsme měli skvělou letní přípravu, byla hodně náročná. V přátelských zápasech jsme taky hráli dobře i proti silným soupeřům. Šli jsme do sezony s tím, že bychom se mohli rvát o play off," vypráví 17letý obránce Dominik Hůla.

Jenže první zápas soutěže Letci smolně prohráli i díky vlastenci na ledě Ústí a odstartovali sezonu, ve které vyhráli jen 13 ze 44 zápasů. "Myslím, že na nás pak padla deka a vezlo se to s námi celý rok," hledá příčiny dlouhodobé mizérie.

Trenéři Jiří Žůrek a Jan Zlatohlávek však mají i další vysvětlení.

"Chyběl lídr. Tyhle ročníky táhli Kuba Vrána a Venca Karabáček, kteří ale odešli, a nebyl, kdo by je nahradil. Víte, neměli jsme špatné hráče, ale chyběli ti rozdíloví kluci. Ti, co dají první, druhý gól a strhnou další. My pořád vedli o gól, tahali se o výsledky a mnohokrát prohráli zápasy v závěrech," krčí rameny smutně Žůrek, jenž po sezoně odešel do Karlových Varů.

Letňany jsou v jedné věci specifické - hrají na své vlastní odchovance. "To jde v žácích, možná ještě v mladším dorostu... Pak kluby jako Sparta nebo Slavia, nebo zahraniční celky, naše kluky koupí, my ale takhle nefungujeme. Prostě ty pomyslné nůžky se mezi námi a soupeři rozevírají více a více," doplňuje Zlatohlávek. "Navíc jsme měli dost těžkou skupinu."

Žůrek dodává: "Nebyl nikdo, kdo by přišel do kabiny a kluky seřval, i kdyby to slízl, že taky nic nehraje, ale prostě by si to kluci mezi s sebou vyříkali. To tam chybělo, byli na sebe možná až moc hodní." 

"Nic moc se neděje, sezona je dlouhá..."

S týmem se sladkého konce nedočkal. Letci byli před posledními dvěma koly na chvostu tabulky a vedení se odhodlalo ke trenérské rošádě, když přišel vypomoct Milan Antoš. Mužstvo zabralo - poslední dva zápasy vyhrálo a senzačně poskočilo o dvě příčky, čímž si zajistilo účast i pro příští ročník.

"To bylo asi jediné pozitivum, které bych na tom pokaženém roce našel. Kluci hráli svůj strop a jsem rád, že jsme nakonec sezonu zachránili," říká Zlatohlávek. "Myslím, že se poučíme, určitě budeme víc dbát na obranu a také budeme důslednější. Loni jsme si říkali: Dvě tři porážky, nic moc se neděje, sezona je dlouhá. A nakonec z toho byly takové problémy.".

A slovo poučení zní i s dalších úst. "Konec v týmu mě mrzí, to je jasné, ale vedení se tak rozhodlo a já to respektuji. Kluci se nakonec zachránili a já jsem rád. Na všem špatném se dá najít něco dobrého. My trenéři jsme se toho hodně naučili, stejně jako kluci. A zkušenost s takto psychicky těžkým ročníkem je může jen zocelit a pomoct jim," tvrdí Žůrek.

"Všechno špatné je pro něco dobré, máme zkušenosti ze zápasů pod tlakem, v každém jsme hráli o všechno. Každá taková zkušenost je dobrá, pokud se z ní poučíme. A já věřím, že poučíme," doplňuje dorostenec Hůla.

Ten se spolu s ostatními spoluhráči bude snažit dokazovat, že nešlo jen o pouhá slova. Už však opět v obměněném kádru, který někteří opouští. A jiní naopak zase posílí.

Kdo byl kdo ve starším dorostu

  • Největší rychlík: Martin Štosek
  • Největší tvrďák: Jakub Zeliska
  • Největší šikula: Tomáš Honetschläger
  • Největší silák: Aleksandr Poljanyčka
  • Největší srdcař: Jan Klečka
  • Největší model: Martin Štosek
  • Největší mrzout: Tomáš Honetschläger
  • Největší diskutér: Martin Starosta
  • Největší kliďas: Ondřej Kroh
  • Největší vtipálek: Aleksandr Poljanyčka

Předchozí díly: 1. díl - muži, 2. díl - první a druhá třída, 3. díl - junioři, 4. díl - třetí a čtvrtá třída

Čtěte také

Podcast hokej zblízka