Rozhovor s Václavem Karabáčkem nejen o NHL
úterý 10. června 2014

Učím se breakdance. Pomáhá mi to řídit na ledě své tělo

Má za sebou otrkávací sezonu v kanadské juniorce, kde si nevedl vůbec špatně, i stříbrnou zkušenost z mistrovství světa do 18 let. Václav Karabáček chce ale sám víc. Což dokazuje už jen fakt, že 18letý odchovanec letňanských Letců neměl takřka žádné volno. "Dovolená? Na tu je deset let čas," říká v rozhovoru. Na jaře si dal jen pět dní oddych. A teď už několik týdnů opět dře v plné tréninkové zátěži.

Měl jste vůbec čas si mezi sezonami odpočinout?
Není třeba odpočívat, já na příští sezonu potřebuju být co nejlepší. Potřebuju dát do téhle letní přípravy všechno, protože pro mě bude hodně důležitá. Uvědomuju si, co mě čeká.

V nejbližší době třeba draft NHL. Myslíte na to?

Ne. Jen chci draftem projít. Nejdůležitější je, aby si mě vybral tým, kde budu mít šanci dostat se do NHL. V jakém kole budu draftovaný, na tom mi nezáleží.

Máte, co se výběru klubu týče, nějaké tajné přání?

Hodně bych chtěl do Ottawy, kam to mám teď blízko. Nebo na Floridu. Je tam hezky, mají silný tým, ale ne tak silný jako třeba St. Louis. Tam máte mnohem těžší se do týmu prosadit.

Kdy je tedy podle vás reálné si sen o NHL splnit?
Chci mít příští sezonu co nejlepší v juniorce. Reálněji bych to viděl případně až v té další sezoně.

A co váš současný klub Gatineau Olympiques? Tam spokojený jste?

Rozhodně. Máme nejlepšího trenéra v lize, je skvělý a hodně mi radí, jak se můžu zlepšovat. Co se týče minulé sezony, nebylo to špatné. Ale mohl jsem udělat ještě víc bodů. Mohlo to být ještě lepší.

Jak hodnotili vaši sezonu manažeři klubu?
Měli jsme po konci play off pohovor (Gatineau vypadlo ve 2. kole - pozn. red.) a řekli mi, že se mnou počítají i do příští sezony. A že bych měl dostat jednu z vůdčích rolí. Měli bychom mít hodně silný tým, sám jsem na tom zvědavý. Proto teď trénuju ještě víc.

Co speciálně?
V Kanadě se hodně zaměřujeme na bruslení. Myslím, že jsem v minulé sezoně dost zrychlil. V zámoří jsou beci velcí, ale ne tak rychlí a obratní, takže je to malá výhoda. Já dost těžil právě z rychlosti, kdy jsem mohl rozehrávat puky. Co se týče Letňan, tady spíš trénuju technické dovednosti a hodně mi to dává. Jsem rád, že si můžu trochu odpočinout od hry u mantinelu. Tréninky tady mě strašně baví.

Máte mimo led nějaké speciální metody?
Dělám dvakrát týdně box, což je dobré na fyzičku. A chodím na breakdance. Je to dost náročné - jeden kluk se tam otočí třeba desetkrát na hlavě. Já zatím dělám jen základy, ale je to super, učím se naznačovat rameny. Pomáhá mi to i na ledě líp řídit své tělo. Je to potom znát.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka