Odchovance Letců čeká životní událost
středa 25. června 2014

Draft NHL je tady. Kdo si zvolí Vránu a kdo Karabáčka?

Nejen český hokej možná čeká velká noc. V pátek 27. června a sobotu 28. června je v americké Philadelphii připraveno pódium pro budoucí talenty slavné NHL. Vstupního draftu do zámořské hokejové ligy se zúčastní i tuzemští telentovaní hráči. Mezi nimi zazní jména také dvou mladíků, kteří se řemeslu naučili pod dohledem Zbyňka Zavadila v Letňanech - Jakub Vrána a Václav Karabáček.

Osmnáctileté hvězdičky, které naplno zazářily na stříbrném šampionátu osmnáctek, se na přelomu května a června zúčastnily v Torontu combine testů vybraných talentů. Kromě jiného zde absolvovaly i pohovory se zástupci týmů NHL. "Já jich měl devětadvacet," vyprávěl po návratu Vrána, s osmi brankami nejlepší střelec zmíněného juniorského mistrovství světa.

V zámořské soutěži hraje klubů 30, nemluvil pouze se členy "Senátorů" z Ottawy. Karabáčka pak vyzpovídalo na patnáct týmů, mezi nimi i zástupci například San Jose. Zde loni zazářil jiný tuzemský poklad, Tomáš Hertl, kterého v roce 2012 draftovali "Žraloci" coby číslo 17. Číslem třináct byl tehdy Radek Faksa.

Právě na ně by mohli letos Češi navázat. "Pojedu si to tam hlavně užít. První kolo v draftu by pro mě bylo velkým splněným přáním," vyjádřil se nedávno Vrána. Vysloveně oblíbený klub, kam by chtěl, prý nemá.

Ovšem s Vránou se v prognózách zámořských expertů nepohybuje v elitní třicítce pro první kolo draftu Karabáček, ale David Pastrňák. Českou jedničkou a evropskou čtyřkou je Vrána, Pastrňák je hned za ním.

Po spojení se zámořským žebříčkem, respektive se žebříčkem pro zámořské soutěže (během sezony jsou ratingy skautů oddělené pro evropské a zámořské ligy, následně se pak sjednotí), je mezi oběma díra o něco větší. S výjimkou experta Stevena Hoffnera je nejlépe hodnoceným českým hráčem Vrána.

Vrána bude na místě, Karabáček zůstane doma

Asi nejrespektovanější novinář v tomto oboru Bob McKenzie z TSN zařadil Vránu ve svém žebříčku na pozici číslo 19, Pastrňáka na 22 a obránce Slavie Dominika Mašína na 38. Karabáček je u něj číslem 47. Pokud by se jeho prognózy vyplnily, zamířil by prvně jmenovaný do Tampy, Pastrňák do Pittsburghu, po Mašínovi by sáhl Anaheim a po posledně jmenovaném Columbus.

Jenže takto se draft NHL nechová. Jsou to především velké šachy, kdy se volby týmů mění i na poslední chvíli, dělají se i hráčské výměny, a tak mnohdy záleží v první řadě na tom, jaký hráč se kterému celku typologicky hodí do sestavy.

Sečteno a podtrženo - loterie, které se osobně zúčastní z Letců pouze Vrána, zatímco Karabáček jej bude sledovat z domova, se může vyvinout jakkoliv. "Budu se doma v době draftu intenzivně věnovat tréninku, protože příští sezona je pro mě zásadní," řekl Karabáček.

Jedno je ale jisté: i díky úspěchu osmnáctky a kvalitě letňanského dua nehrozí loňský propadák, kdy draftem prošli jen tři čeští hráči, přičemž první z nich - Jan Košťálek - až ve čtvrtém kole coby číslo 114.

Je jen otázkou, jak moc tuzemští mladíci zazáří letos...

Na druhou stranu úspěšně zvládnutá hokejová maturita ještě neznamená otevřené dveře do nejslavnější hokejové ligy světa. Své by o tom mohli vyprávět Patrik Štefan (jednička roku 1999), Pavel Brendl (čtyřka téhož roku) nebo naopak Dominik Hašek či Henrik Zetterberg.

První Čech, který byl nyní uveden do Síně slávy NHL, prošel v roce 1983 draftem až coby číslo 199, zmiňovaný Švéd byl ve stejném roce jako Štefan s Brendlem číslem 210.

Oficiální žebříčky skautů

  • Jakub Vrána (Linköping, Švédsko) - číslo 4 žebříčku hráčů působících v Evropě, číslo 21 celkového centrálního žebříčku skautů
  • Václav Karabáček (Gatineau Olympiques, QMJHL) - číslo 41 žebříčku hráčů působících v zámořských juniorských soutěžích

Jak vidí zámořští experti Jakuba Vránu a Václava Karabáčka

  • Steven Hoffner (NHL.com): 25. Vrána (volba Bostonu) - rychlý a silný hráč, ideální pro první dvě ofenzivní pětky
  • Mike G. Morreale (NHL.com): 16. Vrána (volba Columbusu) - silný rozehrávač i střelec, efektivní, spolehlivý a kreativní
  • Adam Kimelman (NHL.com): 29. Vrána (volba LA Kings) - kreativní, zručný, může sbírat body
  • Bob McKenzie (TSN.com): 19. Vrána (volba Tampy) - hladový, skvělý do ofenzivy, s dobrou střelou i přehledem, rychlý
  • Bob McKenzie (TSN.com): 47. Karabáček (volba Columbusu) - sbírá pravidelně body, agresivní, odhodlaný, s kvalitní střelou, neustálé nebezpečí pro soupeře v útočném pásmu
  • Ben Kerr (www.lastwordonsports.com): 22. Vrána (volba Pittsburgh) - vynikající bruslař, přirozený centr, který může hrát i pravé křídlo, se skvělou střelou, kličkou a hrou jeden na jednoho, potřebuje zesílit
  • Ben Kerr (www.lastwordonsports.com): 51. Karabáček (San Jose) - silový s dobrou rovnováhou a výbušností, nebezpečný v útočném pásmu jak střelou, tak přihrávkou, odstranitelnými slabinami je hra dozadu a rychlost bruslení

Čtěte také

Podcast hokej zblízka