Letňanský klub vyjadřuje podporu mladému Letci
pátek 03. října 2014

Bil se o holý život. To nejhorší má David Kalina za sebou

Ještě v minulé sezoně válel za osmičku a v barvách Letců sázel góly do branky soupeřů. Před pár týdny se mu život otočil naruby. David Kalina má za sebou nejtěžší životní chvíle, kdy musel bojovat s vážnou nemocí a rekonvalescence potrvá další dlouhé měsíce. "Člověk nikdy neví, co má, dokud to neztratí. Ale už se cítím lépe," vzkazuje mladý Letec. Letňanský klub mu vyjadřuje velkou podporu.

Byl to kluk plný síly a energie, kluk v plné přípravě na svou premiérovou sezonu v extralize mladšího dorostu. Všechno zpočátku vypadalo tak nevinně... "A najednou se vám život otočí vzhůru nohama a vy z minuty na minutu přehodnotíte veškeré své priority," vypráví jeho maminka Nataša. "V poslední době jsme si sáhli na opravdové dno."

Na konci srpna se sešlo několik nešťastných náhod najednou. David Kalina dvoufázově trénoval, během fyzického zápřahu se samozřejmě hodně potil. Tréninky, zápasy, pot a věčně helma na hlavě. Do toho stres, aby v týmu uspěl. Zápřah byl veliký. Banálnímu štípanci na čele se nevěnovalo tolik pozornosti.

Ještě v sobotu odehrál zápas. V neděli najednou přišly bolesti v kyčli, které David řešil na rehabilitaci až v pondělí. Den nato se dostavila i zimnice a čtyřicítky horečky. I černý flek přes půl čela zasahující oko. Rodiče s ním spěchali do nemocnice.

"Jenže v Krči nás poslali domů s Ibalginem, že se nic neděje," líčí Nataša Kalinová. Přes noc se Davidův stav už prudce zhoršil a vše nabralo rychlý spád. "Když jsme se dostali druhý den do nemocnice znovu, nastalo zděšení. Hned nás poslali záchrankou do Motole, kde na operačním sále čekalo na Davida osm různých doktorů. Nejhorší bylo, že nevíte, co se vlastně pořádně děje. Měli jsme obrovský strach."

David už měl v té chvíli sepsi, laicky řečeno otravu krve, která mu putovala do kyčle a do plic. Ta nejhorší diagnóza ale měla teprve přijít. Jeho organismus napadl staphylokok Aureus-Phantom Valentine Leukocidin, bacil vyskytující se ve sportovní sféře, který ničí bílé krvinky a napadá měkké tkáně. V Davidově těle se dostal nejen do kyčle, ale i na srdce, plíce nebo játra. Dodnes mu jedna plíce ještě naplno nefunguje.

Na ARO doslova bojoval o holý život. Celkem prodělal dvě operace, protože se mu udělala další rána ve stehně. Pobyl si nějaký čas na jednotce intenzivní péče. Lékaři dlouho hledali antibiotika, která zaberou.

Přitom do té doby nikdy nebyl nemocný, měl silnou imunitu. "Zpětně jsem se dívala a za poslední tři roky snad nevynechal jediný zápas," říká Nataša Kalinová. Bacil lékaři našli i v nose jeho mladšího bratra, který v Letňanech hraje za 5. třídu. Tento typ je přitom velmi agresivní. U seniorů dokonce často končí smrtí.

"U Davida to nebylo za pět minut dvanáct, ale ve dvanáct nula jedna," dodává jeho maminka. Doktoři odhadovali, že si v nemocnici pobyde tři měsíce, ale po několika týdnech byl v pondělí propuštěn do domácího léčení, kde pokračuje dlouhá rekonvalescence. "Říkali, že kdyby to bylo padesátikilové dítě, tak to v jeho věku těžko přežije. Kluk ale poctivě trénoval, je vidět, že je silný. Lékaři ho chválili, že je statečný."

Žene ho vpřed touha vrátit se na led

Na led se podle odhadů bude moct vrátit až za několik měsíců, ale dříve by rád alespoň na veřejné bruslení. Nebo na trénink páté třídy se svým mladším bráškou. Právě touha postavit se na led a znovu hrát hokej mu v léčení strašně moc pomáhá. Chtěl by co nejdříve na rotoped, přitom zatím chodí o berlích. Stále musí podstoupit spoustu lékařských vyšetření.

V klubu se mezitím rozjíždí sbírka na Davidovu podporu. Ve vestibulu Ice Areny bude velká tabule, kam Letci všech věkových kategorií včetně rodičů budou moci psát svému parťákovi vzkazy a přání. Spoluhráči v mladším dorostu už začali. "Už nám moc chybíš, Davide." "Brzy se nám uzdrav, Davídku." "Těšíme se, až si s námi zase zahraješ." To je jen pár vzkazů z mnoha a stále se množí.

"Myslíme na něj a vyjadřujeme mu zatím alespoň na dálku velkou podporu," dodává trenér Davidova týmu Tomáš Blažek. "Přejeme ti brzký návrat do týmu a těšíme se na tebe," vzkazuje svému svěřenci.

Nataša Kalinová má pro změnu vzkaz pro ostatní rodiče. "Když už jdete na pohotovost, nedopusťte, aby vás odbyli stejně jako tehdy nás. Donuťte doktory, aby vaše děti důkladně vyšetřili, protože já mohla být zpočátku taky na ně důslednější."

Zároveň vyjadřuje velké poděkování lékařům a sestřičkám z ortopedického a pneumologického oddělení a celému dětskému oddělení v Motole. "A taky manželům Havlůjovým, kteří nám moc pomohli," zmiňuje rodiče, kteří mají syna v páté třídě.

Nejdůležitější je, že se David začíná uzdravovat. A Letňany mu k návratu na led pomohou, jak to jen půjde.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka