Za starší dorost zazářil čtyřmi body Chalupa
sobota 04. října 2014

Nejprve lacině ztratili body. Emotivní řeč přinesla obrat

Jak vlastně hodnotit tento víkendový dvojzápas? Ziskem? Či naopak ztrátou? Starší dorostenci Letňan v sobotu urvali třetí vítězství v sezoně, když doma porazili 5:2 Litvínov. Bodovat ale mohli už o den dříve, jenže v Karlových Varech inkasovali rozhodující gól na 2:3 pouhých dvacet vteřin před koncem. "Ale nejde to hodnotit jako dvojzápas," říká jeden z koučů Jan Zlatohlávek. "Dnešní tři body jsou dobré."

Možná Letci jsou v extraligové skupině Západ stále ještě předposlední, ale zápas od zápasu potvrzují, co už nedávno řekl jejich trenér Milan Antoš: nikomu rozhodně nedávají nic zadarmo. Všechna utkání bývají dost vyrovnaná, včetně těch s favorizovanými soupeři.

Na tomhle se dá v sezoně stavět.

Jenže ke smůle Letňan se bohužel někdy o body připraví lacinými chybami nebo nedisciplinovaností, tak jako se to stalo v pátek v Karlových Varech. Do konce třetí třetiny zbývalo 20 vteřin, když domácí rozhodli o výhře 3:2 v přesilové hře. A potrestali zbytečné vyloučení Letců.

"V tom zápase jsme udělali pár hrubých chyb a klíčový faul, podobný tomu, kterým jsme prohráli se Slavií. Vary dostaly příležitost na zlatém podnose,"
popisoval páteční klání Zlatohlávek. Západočeši sehráli parádní kombinaci, na jejímž konci pálil obránce nechytatelnou střelu.

"Bohužel jsme ve větší části zápasu ustoupili od hry, která nás zdobila v předchozích duelech. Je frustrující, když se vrátíte z celodenního zájezdu ve Varech bez bodů a přitom jste jim tak blízko. Pykali jsme za to, že hráči neplnili to, co měli," dodal Zlatohlávek.

Klíčový byl proslov Milana Antoše

Zato sobotní bitva byla o něčem jiném. Předcházela jí emotivní řeč od trenéra Milana Antoše, který v šatně začal několikaminutový monolog. O osobní odpovědnosti každého jednotlivce k týmu, o přístupu k zápasům i tréninkům. O tom, ať si každý zamete před vlastním prahem.

Letce jako by to nakoplo.

Možná to byl opravdu klíčový faktor. "Bylo vidět, jak se kluci chytili za rypák  a semkli se. Ta řeč je vedla k hlubokému zamyšlení a každý si vše najednou plnil do posledního úkolu," ocenil trenér Zlatohlávek. "Je vidět, že když se držíme herního plánu, máme šanci uspět. Přitom naše skupina je tak vyrovnaná..."

Snad to hráči opravdu pochopili. Poprvé v sezoně se nestrachovali o výsledek do posledních vteřin, protože poprvé vyhráli větším gólovým rozdílem. Doteď přitom měli průměr 1,7 gólu na zápas, což je dost málo. V extralize není lehký soupeř a v honbě za body se musí hrát pokaždé na hraně. Výhra 5:2 byla zásluhou celého týmu.

Výkony dvou jedinců přesto stojí za to vyzdvihnout. Znovu spoluhráče skvěle podržel brankář, tentokrát Jan Hamalčík. A taky se výrazně prosadil kapitán Matěj Chalupa. Jako správný vůdce vstřelil hattrick a další gól připravil. Být u čtyř z pěti branek? To je sakra dobrá vizitka.

Karlovy Vary - HC Letci 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 7. Čejka (Janata, Trapl), 50. Davídek (Chodounský), 60. Vodička (Prachař) - 9. Hůla (Průžek, Procházka), 42. Burda. Rozhodčí: Sýkora - Černý, Malý. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 82. Střely na branku: 37:23.

HC Letci - Litvínov 5:2 (2:2, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Chalupa, 18. Urban (Kučera), 38. Průžek (Chalupa, Procházka), 55. Chalupa (Procházka), 59. Chalupa (Průžek) - 7. Havelka (Reichel, Chmelař), 20. Bečvář (Jícha). Rozhodčí: Nečas - Špůr, Klouček. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. Diváci: 78. Střely na branku: 22:29.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka