Antošův tým předvedl dva neuvěřitelné obraty
sobota 11. října 2014

VÍTĚZSTVÍ SRDCE! Starší dorost ponořil Letce do euforie!

Neskutečné! Fascinující! Úchvatné! Ať tomu dáte jakýkoliv přívlastek, stejně přesně nevystihne to, co starší dorost v posledních dvou dnech dokázal. "Je to něco, co můžete zažít možná jednou za život," říká trenér Milan Antoš. Tým Letňan totiž předvedl dva nevídané obraty a v sobotu na domácím ledě se postaral o zcela mimořádnou věc. Ice Arena se otřásala v základech. Celý klub si nyní užívá euforii.

Pokud přejete Letcům a byli jste přímo u toho, nejspíš na to budete ještě hodně dlouho vzpomínat. A pokud jste o to přišli, nechte si to alespoň vyprávět od těch, kteří měli možnost zažít to na vlastní kůži.

Protože tohle je počin roku, který se v Letňanech bude těžko překonávat. "Za sedmnáct let, co trénuju v mládežnickém hokeji, jsem ještě nic takového nezažil. Je to naprosto neuvěřitelné," zářil druhý z trenérů Jan Zlatohlávek. 

Neuvěřitelné to opravdu bylo. A to nejen výkonem samotných aktérů, ale atmosférou celkově, která se jen tak někde v dorosteneckých kategoriích nevidí. V sobotu bezprostředně po bitvě létaly na led čepice, boty, diváci byli u vytržení. To, co se odehrávalo v Letňanech, jen potvrdilo, jak moc se klub Letců drží mušketýrského rčení. Všichni bojovali za jednoho a jeden za všechny.

Starší dorostenci zvrátili dva takřka ztracené zápasy a naplno tak ukázali pravý charakter mužstva. Mužstva, kterému se před sezonou nedávalo příliš šancí, a přitom s každým soupeřem hraje rovnocenné partie. Mužstva, které se nevzdává ani za tříbrankové ztráty pár minut před koncem a věří v sebe sama. Mužstva, které dokáže otáčet "ztracené" zápasy. Mužstva, jež se baví hokejem a teď se mu to i naplno vrací.

Mužstva, které v pátek na ledě třetí Plzně prohrávalo ještě v průběhu poslední třetiny 1:4, ale favorita nakonec zdolalo 5:4 v samostaných nájezdech, které rozhodl letňanský kapitán Matěj Chalupa.

"Tam jsme hráli hrozně těžký zápas. Když Plzeň skórovala počtvrté, jako by se uspokojila. Jenže my měli chuť si dát ještě nějaký ten gól a ztrátu jsme postupně ukrajovali. Pak už soupeř ztrácel nervy a chyboval. Ale nic není náhoda, my šli štěstí naproti," popisoval Antoš.

Neuvěřitelné déjá vu před neuvěřitelným publikem

Už ten večer panovala v týmu obrovská radost. Obrat jako hrom, který se podaří třeba jednou v sezoně. Jenže v tu chvíli ještě nikdo netušil, že se vše bude o den později opakovat podle totožného scénáře - jen to budou moci vidět i ostatní Letci.

"To, jak nám v sobotu fandili mladší dorostenci, bylo neskutečné. Udělali parádní atmosféru, klukům po utkání gratulovali, stejně jako rodiče. Dělá mi radost, když vidím, jak si jsou týmy v Letňanech blízké," líčí Antoš. "Tohle jsou přesně ty důvody, kvůli kterým hokej děláte. Vidět, jak lidé tuhle výhru prožívali, byl nádherný zážitek," dodává Zlatohlávek.

Byl. Právě proto, že Letcům, oslabeným o zraněnou oporu Václava Burdu, těžko někdo po dvou třetinách věřil. Navíc Chomutov ve 49. minutě zvyšoval na 5:2 a v hale s body už nikdo nepočítal. Jenže pak přišla desetiminutovka snů, která při domácí power-play v poslední minutě vygradovala vyrovnávacím gólem. Miracle on ice - hotový zázrak na ledě - v prodloužení dokonal Jan Kučera, který paralyzované Severočechy definitivně dorazil.

Jako by Letci prožívali satisfakci za úvod sezony, kde vyrovnaná utkání nešťastné prohrávali.

Přitom v týdnu absolvovali předehrávku v Litvínově a o víkendu odehráli pátý duel v posledních devíti dnech. Antoše ale jedna věc těší obzvlášť. Při proslovu v kabině slíbil, že dá prostor všem a bude točit čtyři formace. Možná sám dopředu netušil, jak moc se mu hráči odvděčí.

"Bylo vidět, že jsem všem udělal radost. Že si toho kluci váží," říkal Antoš dojatým hlasem. "Každý hráč, který v týmu je, nám svou rolí pomáhá k tomu, abychom si hokej užívali. Jdeme cestou, kterou jsme si řekli, a každý kluk ví, jaký kousek má přinést do celé té společné mozaiky."

Antoš zažil bohatou kariéru jako hráč, ale jako trenérovi mu Letci dali něco, co doposud nezažil. "A já po posledních dvou kolech objevil partu kluků, kterou hokej baví a v níž se jeden obětuje pro druhého."

Jsou to dojemná slova, že? I to je odměna pro tým, nad kterým se vznášela spousta pochyb.

Teď ten samý tým naplňuje celý klub skutečnou hrdostí. "Pořád se dáváme postupně dohromady, ale kluci vidí, že když bojují do poslední vteřiny, může jim to dát zážitky na celý život, a to se nedá ničím nahradit," připomíná Antoš, jenž dal za odměnu hráčům v pondělí volno.

"Ať už tyhle dvě výhry budou v konečném součtu hrát roli, či nikoliv, chci si s klukama po sezoně sednout. A vzpomenout si společně na tyhle dva dny, protože jsme právě měli štěstí prožít výjimečné chvíle, které jen tak někdo nezažije. Važme si jich a pokračujme v tvrdé práci dál."

Plzeň - HC Letci 4:5sn (2:1, 1:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 3. Kaňák, 13. Kantner (Pokorný, Rubner), 31. Rubner (Kaňák, Stráský), 41. Hajšman (Kučera, Kaňák) - 5. Burda (Horák), 44. Průžek (Chalupa, Procházka), 54. Průžek (Chalupa), 58. Urban, rozh. náj. Chalupa. Rozhodčí: Šindler - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 120. Střely na branku: 44:26.

HC Letci - Chomutov 6:5p (1:2, 1:2, 3:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Kolenatý (Průžek, Chalupa), 38. Kubát (Šimon), 51. Průžek (Brabec), 53. Chalupa (Průžek), 60. Chalupa, 63. Kučera (Horák) – 8. Toman (Svoboda), 15. Palička (Šilar, Jindra), 25. Hlaváček (Novák), 30. Lyszczarczyk (Polák), 49. Toma. Rozhodčí: Vojtěchovský – Gabriel, Prášek. Vyloučení: 7:5. Využití: 2:1. Diváci: 79. Střely na branku: 27:51.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka