Letci podlehli Hvězdě, náskok se ztenčil
neděle 08. února 2015

Hořkost z derby. Muži odmítli šanci přiblížit se postupu

Stačilo porazit úhlavního rivala a letňanští muži byli blízko naplnění snu. Stačilo? Ten úkol je až příliš těžký na to, aby se hodilo používat takovéto slovo... Ve šlágru Pražského přeboru se opět potvrdilo, jak má Hvězda silný kádr a že letošní sezona bude ještě zatraceně dramatická. Po domácí prohře 5:8 totiž vše nasvědčuje tomu, že se stejně jako loni bude o postup "áčka" bojovat až do posledních kol.

Může to být zásadní zlom v dosavadní triumfální jízdě? "Pořád to máme ve svých rukou," snaží se situaci uklidnit trenér Jan Doutnáč.  Na jednu stranu má pravdu, na druhou si jeho tým značně zkomplikoval situaci.

Letci vedou nastavbovou tabulku i nadále, ale jejich náskok se zmenšil už jen na dva body.

Linie mezi krachem a touženým postupem do kvalifikace o druhou národní ligu je najednou až nebezpečně tenká. Letňanští se v případě sobotní výhry mohli vzdálit druhé Hvězdě už na šest bodů, jenže místo toho nechali svého soka vrátit se zpět do hry.

Ve skvělé atmosféře domácího prostředí prohráli bitvu plnou zvratů, byť už ve třetí minutě vedli díky Marku Horáčkovi a Janu Mišnerovi o dva góly. "A to byla velká chyba," myslí si Doutnáč. "Postupně mizelo obsazování hráčů, vytrácela se agresivita. Jako by nás to uspokojilo."

"Nemám k tomu co říct. Nechci nic říkat," hledal těžko slova kapitán Mišner. Ten spolu s Martinem Kotyrou zažil dvoubrankový večer, jenže na body to stejně nestačilo. Zklamaní Letci po dvou třetinách prohrávali 5:6 a v té poslední se nadechovali k tlaku, ale Hvězdu držel připravený brankář. Jeho spoluhráči před protější brankou naopak dokázali trestat domácí sázku na ofenzivu a ještě dvě trefy přidali.

Doutnáč: Nevyhovuje nám ukřivděný soupeř

Tohle pražské derby bývá tradičně vypjaté a výjimkou nebyl ani víkendový souboj, v němž se často vylučovalo. "Jenže některá vyloučení byla kolikrát až zbytečná. Proč chce někdo kouskovat hru a zasahuje jen tak pro nic za nic do zápasu, který se divákům musel do té doby líbit?" zlobil se další Letec Marek Horáček na dvojici hlavních sudích.

"Nekoncentrovatnost, to je další z věcí, která nám ublížila," snažil se kouč Doutnáč hledat důvody porážky. "Hráči se soustředí na vše možné, jen ne na to, co chceme hrát."

Na vývoj zápasu se postupně snažil reagovat proházením různých formací, výtky měl k té třetí. "Jsou to všechno kvalitní hokejisté, ale někdy je vidět, že hrají jen pro zábavu, chybějí jim emoce. Je potřeba, aby se tým na tak velký zápas co nejvíc nabudil do posledního hráče."

Už příští víkend ho čeká další těžké utkání na ledě třetí Lomnice nad Popelkou. Po něm si Letci s triem soupeřů prohodí pořadatelství zápasů a v nadstavbě se rozjede druhé kolo.

Pokud vše dopadne podle předpokladů a papíroví favorité nepřipustí překvapení, mělo by se o vítězi přeboru rozhodnout v příští vzájemné bitvě s Hvězdou. K té dojde na jejím ledě na konci tohoto měsíce.

Hráči obou soupeřů se dobře znají už z mladších kategorií. Letňanští zatím mají stejně jako před rokem zápornou bilanci. Hvězda je jediné mužstvo, které je v letošní sezoně dokázalo porazit - a to hned dvakrát.

Čím?

"Jsme rychlí a dynamičtí, ale možná nám chybí jejich chytrost," zamýšlí se Doutnáč. "A pak hraje taky roli to, že oni mají oproti našemu jednomu hned dva tréninky týdně. Navíc nám asi obecně nevyhovuje mužstvo, které je od prvních minut ukřivděné a neustále si na něco stěžuje," nezapomněl si rýpnout do pražského rivala. "S tím se ale bohužel musíme vypořádat sami."

HC Letci - Hvězda Praha 5:8 (4:3, 1:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 2. Horáček, 3. Mišner (Novák), 17. Mišner (Štěpán, Zima), 19. Kotyra (Uhlíř, Bílek), 34. Kotyra - 9. Fuks (Čermák), 9. Křepelka (Hrubant), 9. Hanták (Fiala, Janoušek), 29. Fuks (Banič), 33. Kukla (Křepelka, Čermák), 39. Hanták (Fiala, Čermák), 55. Novák (Čermák), 57. Hanták.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka