Letci poprvé v historii uspěli na ledě Hvězdy
neděle 01. března 2015

Bravo! Muži vyhráli zápas roku a budou bojovat o 2. ligu

Tři roky nedokázali na ledě pražské Hvězdy vyhrát. V zápase roku se prokletí letňanských mužů podařilo konečně zlomit! Letci svého úhlavního rivala porazili těsně 3:2 a sobotním triumfem v klíčové bitvě sezony si zajistili i celkové vítězství v Pražském přeboru. V čele tabulky mají nyní čtyřbodový náskok, do konce soutěže zbývá sehrát už jen zápas s Lomnicí nad Popelkou.

Pak už přijde na řadu fáze, o níž muži snili tři roky - tedy celý čas od doby, kdy vůbec "áčko" v Letňanech vzniklo. Věří si tenhle ambiciózní tým na kvalifikaci o 2. národní ligu?

"Nevím, jestli si věříme. Spíš ještě nevíme, co od toho očekávat," přiznává kapitán Jan Mišner.

Nebyl zápas, aby se tenhle chlapík bodově neprosadil, ale v sobotu se tak opravdu stalo. I to svědčí o tom, jak to byla důležitá bitva plná taktických pokynů. Oba soupeři navíc nastoupili v plné síle, za Letce chyběl jen Ladislav Kadaně, který si den před utkáním přivodil nešťastné zranění. 

Domácí Hvězda se zaměřila na první Mišnerův útok, jenže za hosty dokázali skórovat jiní. "A to bylo zásadní. Zatímco my jsme byli hlídáni, góly stříleli ostatní. Táhli jsme za jeden provaz jako správný tým," těšilo nejproduktivnějšího hráče Mišnera.

Na zápas se nemohl dostavit letňanský kouč Jan Doutnáč, a tak ho na střídačce zastoupilo trenérské duo Martin Rousek - Tomáš Blažek, kteří vedou extraligový mladší dorost. A týmu naordinovali účinnou taktiku.

Klíčový byl možná i rychlý gól z hole Matěje Štěpána ve druhé minutě, díky němuž Letci brzy kontrolovali hru. Hvězda vždy dokázala pouze snížit, za Letňany se prosadili ještě Josef Krňanský a Martin Kotyra.

"Část týmu to byla po utkání zapít. Myslím, že si to zasloužíme, protože jsme vyhráli Pražský přebor," řekl Mišner. "Je to taková odměna za to, že se scházíme v páteční večery na jeden trénink týdně. Momentálně si to užíváme."

Vždyť takový úspěch se jeho partě povedl vůbec poprvé. O víkendu Letci zakončí soutěž duelem s Lomnicí, 13. března už startuje zmiňovaná baráž. V ní se utkají opět s Lomnicí, která úspěšně startovala zároveň i v Libereckém kraji, a s rezervou Kadaně, jež pro změnu suverénně vyhrála svou skupinu v Karlovarském kraji.

Kvalifikace se hraje dvoukolovým systémem každý s každým v pátky a neděle. Vítěz se poté utká s vítězem kvalifikační skupiny B. Cesta do druhé ligy je tak ještě poměrně dost dlouhá.

Hvězda Praha - HC Letci 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 21. Hanták, 59. Hanták - 2. Štěpán (Bílek), 16. Krňanský (Horáček, Mrázek), 39. Kotyra (Uhlíř).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka