Nejstarší kategorie mládeže hledá hráče
úterý 12. května 2015

Návrat odchovanců? (Staro)nový kouč má vzkřísit juniory

Zůstaň Letcem! Tak by se dala nazvat kampaň Letců ke zlepšení situace v juniorském týmu. Poslední dobou kvůli absenci extraligy zůstává v Letňanech málo juniorů a s úzkým kádrem se těžko bojuje i v lize. "Chtěl bych mít tým, se kterým se dá pracovat. To je minimálně 16, 17 hráčů," řekl (staro)nový trenér Martin Rousek. Tajným snem klubu je jednou vybojovat účast v nejvyšší juniorské soutěži.

Po sezoně si pozval letňanský šéftrenér Jiří Vrba do kanceláře kouče Rouska a oznámil mu záměr vedení klubu: "Chceme, abys trénoval juniorku."

Prvotní reakce? "Normální," usměje se Rousek. "Nemám s tím žádný problém. Určitě se těším, už jsem tady trénoval před čtyřmi lety. Jediný rozdíl byl v tom, že nám chodilo na trénink dvacet lidí, teď chodí osm až deset kluků."

Právě ročníky narození 1991 a 1992 byly v tomto směru posledními "disciplinovanými". Hráči chodili ve větším počtu na tréninky, absolvovali letní přípravu. "A když jsme v sezoně hráli na tři útoky, bylo nám skoro až líto někomu říct, že sedí na lavičce," vzpomíná Rousek. "Teď se bojím, abychom měli alespoň dvě lajny."

Přilákat víc lidí do juniorského celku Letců je pro Rouska zajímavá výzva. Problémem je, že hokejisté z dorostu chtějí hrát extraligu, proto odcházejí z Letňan pryč. A někteří to "zabalí" úplně. "Když nemůžou hrát nejvyšší soutěž, tak je to přestane bavit a najdou si jinou zábavu. Dřív za nás nic nebylo, člověk sportoval," připomíná letňanský trenér.

Nabízí se řešení, jak situaci zlepšit. Jak? Rousek s kolegy se bude snažit najít letňanské odchovance, kteří v minulosti odešli, ale v jiném angažmá se tolik neprosadili. "Chtěli bychom, aby se vrátili. Spoléhám na ně," říká. "Budeme na tom muset do konce června zapracovat a kádr stabilizovat, abych věděl, s čím půjdeme do sezony a nesháněli hráče na poslední chvíli."

Z tohoto důvodu zřejmě Letňany nevyužijí ve větším rozsahu výpomoc Sparty či Slavie, které své hráče mimo sestavu posílají do Ice Areny. Hodně sparťanů a slávistů se navíc snaží uchytit ještě v jiném extraligovém celku v blízkosti Prahy. A Letcem se stávají až na poslední chvíli, jak Rousek zmiňoval.

Celou věc by samozřejmě vyřešil postup letňanských juniorů do extraligy, ale tenhle úkol je nadmíru náročný. "Myslím, že je to spíš sen. Dostat se tam je obzvlášť těžké, na baráž by museli zůstat nejlepší hráči z každého ročníku, jenže ti odcházejí už v dorostu," připomněl Rousek.

Přesto v Letňanech vyhlížejí lepší zítřky a snaží se nepříznivou situaci posledních let postupně řešit.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka