Jeden míří do Plzně, druhý stále váhá
úterý 19. května 2015

Ztráta opor? Chalupa už odchází, nad Burdou visí otazník

Oba v sezoně za starší dorost dohromady nasbírali 88 kanadských bodů. A oba teď mužstvo Letců nejspíš opouští. Tedy jeden už zcela jistě, druhý zatím pravděpodobně. V Letňanech se s jejich odchody budou těžko vyrovnávat, vždyť šlo o dvě klíčové opory. Zatímco Matěj Chalupa se už dohodl s Plzní, Václav Burda ještě zůstává v týmu. Zatím se neví, zda ještě zůstane, či skutečně odejde.

Oba útočníci v sezoně oblékli dres mládežnických reprezentací, oba patří mezi nejlepší hráče letňanského klubu a nechybí ani v nominaci ankety Hráč sezony, jejíž vítěz bude znám v nejbližších dnech. 

O to těžší je se jen tak smířit s jejich odchody.

"Snažili jsme se je přesvědčit, aby zůstali, ale to je už dnes takový trend," říká rezignovaně šéftrenér klubu Jiří Vrba. Trenér starších dorostenců Milan Antoš už je s celou situací smířený. 

Na 90 % počítá i s odchodem Burdy, který na rozdíl od Chalupy s letňanským kádrem stále trénuje. Ani jeho svěřenec zatím bližší informace kolem svého přestupu nemá. "Zatím o ničem nevím," krčí rameny Burda.

Nad hráčovým osudem tak stále visí otazník. Jeho agent Aleš Volek navrhoval odchod do jednoho z konkurenčních klubů, ale vedení Letců požadovalo finanční náhradu. To Chalupa se nyní léčí z chirurgického zákroku a začíná individuální přípravu. V Plzni by se měl ukázat až v létě.

Je to ovšem další důvod k tomu, proč se v Letňanech snaží více zaměřit právě na juniorskou kategorii. Čím kvalitnější totiž bude, tím klub v budoucnu postihne méně odchodů.

Antoš nechce naříkat, ale i na něm je znát, jak ho celá věc mrzí: "Bude to obrovská ztráta, oba to jsou fantastičtí kluci. Uznávám jejich kvality a přeju jim vše nejlepší do budoucna," vzkázal. 

Zároveň věří, že i s tím se extraligoví Letci, vlajková loď všech letňanských kategorií, popasují. "Podívejte se, kde byl Chalupa před rokem, každý nad ním kroutil hlavou. A jaký udělal obrovský pokrok. Je to inspirace pro další. Věřím, že se z kádru zase pár osobností vykrystalizuje. Budu je hledat. A najdu je," říká odhodlaně Antoš.

Chalupa se původně připravoval na dubnový tryout camp ve švédském Linköpingu, chtěl jít po stopách Jakuba Vrány. Námluvy se Seveřany ovšem nedopadly. Nakonec si vybral nabídku z Plzně, i proto, že za tamní "áčko" bude hrát i jeho starší bratr. 

"To Švédsko nás mrzí, ale já věřím, že u nás děláme hokej taky velmi kvalitně," nechal se slyšet Chalupův otec Vít. "Plzeň nám dala nejlepší nabídku, klukovi dá šanci prosadit se v juniorce. Navíc se přes pana Zavadila známe s Tomášem Vlasákem a v áčku je teď trenér Čihák, který zná kluka z působení na Spartě. I přítomnost druhého syna samozřejmě hrála svoji roli."

Matěj Chalupa se v Letňanech stále stýká se svými už bývalými spoluhráči. V pondělí mu lékaři vyndali stehy. "Nikde není psáno, že se sem už nikdy nevrátí, ale cítili jsme, že je čas na změnu," přiznává Chalupa starší, jenž na Matěje dohlíží od jeho hokejových začátků. 

"Mohu potvrdit, že se mu z Letňan neodchází snadno. Především bychom chtěli vyjádřit obrovské díky trenérům Antošovi a Zlatohlávkovi," nezapomněl zmínit trenérskou dvojici staršího dorostu. I sám hráč prohlásil: "Nezapomenu, co mi Letňany daly."

Šéftrenér Vrba však varuje: "Zatímco tady by odehrál 30 minut za zápas, v Plzni bude rád za polovinu, protože mají kvalitnější kádr a upřednostní vlastní odchovance, které si tam pěstují." Chalupa však bere novou štaci jako velkou výzvu.

Letci se budou snažit sehnat alespoň částečnou náhradu, ale stále ve skrytu duše doufají, že by Burda mohl přece jenom v klubu zůstat. Začínají také shánět posily pro juniorský tým.

Pomoct by jim mohla Sparta, která v srpnu zúží kádr a některým "odpadlíkům" doporučí Letňany. "Jenže do té doby si všichni myslí, že se na Spartě udrží a my jim nechceme brát motivaci. Takže počkáme do léta, až se to dozvědí sami," prozrazuje Vrba.

I on doufá, že kvalitní trenérský tým v Letňanech najde další Burdy a Chalupy.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka