Starší dorost Letců přichází o další oporu
neděle 24. května 2015

Potvrzeno. Talent Burda opouští Letňany, míří do Liberce

To, o čem se dlouho spekulovalo, se nakonec stalo skutečností. Letňany opouští jedna z dalších opor Václav Burda. Reprezentační útočník staršího dorostu přestupuje do Liberce, kde bude nastupovat za stejnou kategorii Bílých Tygrů. Pro Letce je to druhá velká ztráta v poslední době. Nedávno se totiž rozhodl odejít i kapitán Matěj Chalupa, jenž pro změnu bude nově hájit barvy Plzně.

Nejdříve to vypadalo na přestup do pražské Sparty. Jenže když Letci požadovali za hráče odstupné, z přestupu k rivalovi sešlo. Letňanský útočník nakonec odchází na hostování do Liberce, kde kvůli hokeji bude i studovat.

Burda proto mění školu a od září přejde na liberecké gymnázium. 

Letňany totiž v přestupu nebrání v případě nového bydliště či změny studia. V Liberci to vědí, stejně jako hráčův agent Aleš Volek. "Proto mi nabídli, že tam můžu studovat a během sezony i bydlet," vypráví Burda. 

Volek je totiž přesvědčen, že Burdův čas v Letňanech se naplnil. Samosebou že z toho nejsou na předměstí Prahy nadšeni. Aby ne. Burda byl v minulé sezoně pravidelným členem reprezentační šestnáctky, jednou z opor celého týmu a to díky svému věku může ještě dvě sezony v této kategorii působit. 

"Ale on se tak bohužel rozhodl, takže mu můžeme jen popřát hodně štěstí," komentoval to Tomáš Blažek, klubový sekretář a sportovní manažer Letců. "Klub mu děkuje za jeho práci. A věří, že na Letňany nezanevře a bude si pamatovat, kde se naučil hrát hokej."

"Budu," ujišťuje Burda. 

"Neodchází se mi odsud snadno. V Letňanech jsem od 3. třídy, kdy jsem přišel z Kobry. Zvykl jsem si tady, byl tu výborný kolektiv. Ale s panem Volkem jsme usoudili, že je čas na změnu." 

Proč? "Agent mi to doporučil, ale byla to i moje volba. Liberec je dobrá organizace s návazností na juniorku," tvrdí Burda. Jenže Volek se paradoxně netají tím, že za rok by rád Burdu poslal sbírat zkušenosti do zámoří. Bílí Tygři tak mají být jen přestupní stanicí.

"To je pravda, ovšem všechno bude záležet na tom, jak se mi povede příští sezona. Kdyby Kanada nevyšla, juniorská extraliga jsou taková zadní vrátka," přemýšlí Burda. "U nás by ale dostal na ledě spoustu prostoru ve stejné soutěži. Tolik minut jinde neodehraje," reaguje Blažek. 

"Vůbec kvality Letců nezpochybňuju, ale Liberec v posledních letech bojuje se starším dorostem pravidelně o nejvyšší pozice," tvrdí 16letý forvard.

Minulou sezonu hodnotí kladně, i když měl pomalejší rozjezd. "Asi jsem od sebe hodně čekal, proto mi to nešlo. Až kolem Vánoc se to zlomilo a pak jsem se cítil výborně." 

Se svým dosavadním týmem absolvuje ještě pár tréninků, chodí i na led s koučem Zbyňkem Zavadilem. V následujícím týdnu se plánuje rozloučit s kamarády a pak se přesune na další reprezentační sraz.   

"Chtěl bych zdůraznit, že v Letňanech jsem byl po celou tu dobu spokojený," uzavírá talent Burda. "A pokaždé jsem narazil na skvělé trenéry, kterým moc děkuju. Děkuju i vedení klubu, že jsem tu mohl strávit hezké roky. Nezapomenu na to."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka