Talentovaný Letec byl oporou čtvrťáků
středa 27. května 2015

Mezi caparty: Baví tě to? Je to tady dobrý, culí se Vašíček

Klub Letců se pyšní dobrou prací s mládeží, českému hokeji už vychoval několik nadějných hráčů. A kdo ví, kolik jich na tréninky do Ice Areny chodí v současnosti. Uplynulá sezona se povedla útočníkovi Martinu Vašíčkovi ze 4. třídy. Jeho brankový příspěvek letňanského týmu chválil i trenér Jiří Nikl. "Doufám, že mi to bude střílet i dál," přeje si desetiletý klučina. V kolektivu mu je hej.

Vlastně ani neví, kdo a proč jej k hokeji přivedl. "Ale mamka říkala, že jsem nejdřív vůbec hrát nechtěl, ale pak jsem začal chodit do přípravky a začalo mě to bavit," vzpomíná letňanský útočník.

Na začátku - v pěti letech - měl trochu problémy s bruslením. Opravdu jenom chvíli. "První den jsem byl v nejhorší skupině, druhý den mě posunuli do lepší," chlubí se Vašíček.

Teď už střílí góly v dresu Letců a v této sezoně jej jmenovitě pochválil i trenér Jiří Nikl. Tajemstvím jeho úspěchu může být také individuální příprava. Tatínek Martinovi pořídil domů tréninkovou plošinu. "Tam střílím a mám ještě takový zelený puk, se kterým míchám, po betonu pěkně klouže," popisuje Vašíček junior, který s tátou jezdí i na hokejové kempy. Rád hraje i fotbal a jednou za týden se potí na kurtu při tenise.

K rozhovoru s Martinem Vašíčkem hned přiskotačili spoluhráči čekající na začátek tréninku.

"Jak často trénujete?"

Kluci ukazují prsty odpověď. "Třikrát týdně, dvakrát máme strečink. Teď máme třikrát týdně suchou a dvakrát týdně jdeme na led," říká Martin a kamarádi se smějí.

"Baví tě to?" 

Malí hokejisté zvedají palec. "Je to docela zábava," přitakává Martin ze základní školy Šutka v Kobylisích. "Mám tu docela dost kamarádů, vlastně všechny z týmu. Vlastně… Je to dobrý."

Talentovaný hokejista je ještě trochu z mediálního zájmu nervózní, ale při otázce na velké hřiště, kde od ledna poprvé se čtyřkou hrál, se rozzáří. "To bylo dobrý. Jak jsem rychlej, tak jsem všechny předjížděl. Na konci hřiště jsem pak nahrál nebo vystřelil, brankář nevěděl, kam jít, a byl z toho gól."

Malý Martin už také přesně ví, čeho by chtěl v hokeji dosáhnout. "Chtěl bych být v NHL a hrát za Boston Bruins," zasní se. Ale žádný konkrétní vzor prý nemá. 

Ani Václava Karabáčka s Jakubem Vránou, kteří ukazují malým Letcům cestu do velkého hokeje. Ani slavného Jaromíra Jágra, který zazářil na domácím mistrovství světa. "Líbili se mi všichni Češi a fandil jsem i Američanům v semifinále proti Rusku."

Pro Martina je důležitá podpora rodičů a také kvalitní zázemí v Letňanech. "Vím, že se tady dá prosadit a jsem rád v dobrém klubu." Jestli to opravdu někam dotáhne, ukáže teprve čas.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka