Hockey For Life se stalo partnerem klubu
pondělí 29. června 2015

Technologie z NHL. Letci mají slevu do moderního centra

Je to známá hokejová pravda - k tomu, abyste byli nejlepší, už jen talent nestačí. Chce to trénovat navíc a zaměřovat se na různé dovednostní činnosti. Letci nyní mají zase o jednu příležitost více, klub totiž uzavřel partnerství se společností Hockey For Life, která má tréninkové centrum jen pár minut od Ice Areny. Každý Letec, jenž bude chtít poznat moderní metody a technologie, tu má členskou slevu.

Ten areál byl otevřen teprve nedávno, ale už se o něm dozvídají v různých koutech republiky. Dojíždí sem ze severních nebo jižních Čech, z Plzeňského, Libereckého či Středočeského kraje a samozřejmě z Prahy. 

"Lidé zjišťují, že je to užitečná věc nejen do letní přípravy," říká Martin Schlixbier, jednatel společnosti Hockey For Life. Se svými společníky se definitivně rozhodl vybudovat moderní hokejové tréninkové centrum po návštěvě v Severní Americe, kde podobné věci viděl. Nechal se inspirovat a začal jednat i budovat. 

Nyní jsou skladové prostory v letňanské ulici Beranových jediným v republice, které takové vymoženosti nabízejí veřejnosti. V Chomutově, Brně či Ostravě je využívají převážně pro potřeby svého hokejového klubu. 

Areál Avia, budova č. 735, skrývá řadu "vychytávek", kde se každý hokejista může zlepšovat. 

"Nejvíc to využívají mládežnické kategorie od žákovských tříd po mladší dorost, ale začínají sem už chodit i profesionálové," popisuje Schlixbier. Třeba liberecký brankář Marek Schwarz byl první návštěvou tak nadšen, že sem začal dojíždět pravidelně. "Chodím hlavně na pukomet, který nejde ničím jiným nahradit. Ani při běžném tréninku na ledě," svěřil se.

Hockey For Life nabízí malou hokejovou arénu s umělým ledem, takže tu lze trénovat běžné hokejové činnosti na bruslích a zaměřit se třeba na stickhandling, neboli práci s holí. Hlavní atrakcí je pak skate-mill, jezdící pás, na němž se piluje nejen kondice, ale hlavně technika bruslení.

Pro Letce to bude obzvlášť příjemná návštěva - kromě profesionálního hokejisty Zbyňka Hrdela tu pracují jako trenéři dva lidé, kteří koučují i v jejich klubu: trenér obránců David Pojkar a trenérka bruslení Lucie Arazimová.

HFL spolupracuje také s firmou Goalie Services, která se věnuje vyloženě brankářům. Samozřejmostí při těchto lekcích je zmiňovaný pukomet, jenž na vás vystřelí desítky puků během pár minut do stejného místa. "Pukomet simuluje trénink přímo na ledě, kde brankář nikdy nepochytá tolik puků jednou částí výstroje jako tady," vysvětluje Schlixbier. A Švarc dodává: "Strašně rychle tím získáte potřebnou jistotu."

Gólmani zde tráví čas v kompletní výstroji, hráčům stačí brusle, rukavice, holeně a přilba. Ti, kteří už tréninkové centrum navštívili, se sem vrací znovu a s nadšením. 

Prohlédnout si ho můžete třeba na jeho FACEBOOKovém profilu.

Jsou sem zváni také Letci. Po rezervaci ZDE stačí jen po příchodu na místo nahlásit své jméno, kategorii, ve které hrajete, a heslo LETCI HFL. Pak máte automaticky 10% slevu. Cena na hodinu je stejná jak pro jednotlivce, tak pro skupinky, takže je to také vhodná příležitost, jak strávit čas s kamarády. Provozovatelé to dokonce doporučují, protože čas využijete mnohem efektivněji za poměrně malé peníze. 

S HFL se schyluje k dlouhodobé spolupráci a od nové sezony by Letci měli mít slevu ještě výraznější.

"Je to ideální možnost, jak se už od dětství naučit správně bruslit. Jak správně pokládat brusli a rovnat hrany, jak se správně odrážet," líčí jeden z trenérů David Pojkar. "To samé platí třeba o střelbě." 

HFL pořádá i pravidelné celodenní kempy a využívá spoustu moderních pomůcek i pro suchou přípravu. "Naučíme vás, jak je správně využívat," usmívá se Schlixbier a ukazuje třeba na slideboard - podložku, kde se v návlecích odrážíte ze strany na stranu. "Můžeme vás naučit posilovat zádové i břišní svaly, speciální kliky a další cviky. A taky s vámi budeme správně rehabilitovat."

Také by zde v blízkém budoucnu chtěli otevřít fyzioterapeutické a masážní centrum a postupem času vybudovat atletickou zónu, umělou trávu i posilovnu. Už nyní si investice vyžádaly 3,5 milionu korun. 

V Letňanech zkrátka začíná růst moderní tréninkové zázemí pro hokejisty. A Letci ho mají téměř u nosu.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka