Rozhovor o situaci ve starším dorostu
čtvrtek 08. října 2015

Odchody některých hráčů tým posílí, věří šéftrenér Vrba

Když starší dorost čekal několik týdnů na vítězství, on se snažil situaci uklidňovat. "Je začátek sezony. A ne každému týmu se vždycky povede," opakoval dokola Jiří Vrba. Minulý týden přišla po sedmi porážkách konečně výhra a letňanský šéftrenér zůstává nad věcí. Připomíná několik odchodů, které extraligový tým nedávno postihly, a věří, že právě tohle hráče paradoxně nakopne. "Už se to ukazuje."

Deset zápasů, dvě vítězství, sedm bodů. V jaké situaci se podle vás starší dorost nachází?
Měli jsme představu, že by to mohlo být o něco lepší, ale nemůžeme říct, že se vstup do sezony úplně nepovedl. Vždyť jsme porazili Pardubice a Jihlavu, uhráli bod v Havlíčkově Brodě. Dělat nějaké závěry je příliš předčasné. Všichni kritici a lidé blízcí letňanskému hokeji by si měli uvědomit jednu věc.

A to?
Z ročníků 96, 97 a 98 nám za poslední čtyři roky odešlo celkem 12 hráčů, z toho minimálně polovina z nich byla na hraně reprezentačních výběrů. Kdyby všichni zůstali, ze stávajícího kádru by si teď moc kluků nezahrálo, takže je to pro ně přínos. Mohou hrát kvalitní soutěž, mohou sbírat zkušenosti a ukázat, co v nich je. Všichni. Žádný rodič teď nemusí řešit, že jeho syn nehraje.

Každý trenér ale má hráče, kterým důvěřuje víc, není-liž pravda?
Samozřejmě, ale to se odvíjí od momentální výkonnosti. Na takové ty úvahy, proč hraje víc ten a míň ten, chci odpovědět, že každý trenér touží po úspěchu. A nechá hrát víc ty hráče, kterým věří a kteří podle něj splňují aktuální kritéria. Je na něm, komu důvěřuje. Dělá to podle nejlepšího svědomí a vědomí.

Starší dorostence bedlivě sledujete. Jak zatím hodnotíte jejich práci v tréninku?
Z mého pohledu není problém s nasazením. Ani v zápasech. Nasazení a maximální zaujetí tu nechybí, druhá věc je dovednost a určitá kvalita, ale to není něco, co se dá ze dne na den změnit. Hráči se zlepší jedině tím, že budou na sobě poctivě pracovat a dostanou příležitost hrát, což v Letňanech dostávají. Chce to trpělivost a ne že to někdo vzdá a ustoupí z rozdělané práce.

Jste spokojen s trenérským týmem?
Každý trenér má svou filozofii a bylo by nevhodné do ní zasahovat, pokud to není nutné. V případě Milana Antoše a Honzy Zlatohlávka mohu jen říct, že to nutné nikdy nebylo. Výsledky jsou druhá věc, ale je to o té trpělivosti. Věřím, že přijdou.

Jak tedy dosáhnout dalších vítězství?
Máte nějaký tip? Nezbývá nám nic jiného, než poctivě pracovat. Kádr znovu nečekaně opustilo několik hráčů, ti ostatní musí cítit, že jim trenéři věří. Protože kontakt trenéra s hráči je velmi důležitý.

Už jste zmínil nedávné odchody: Šimon, Zídek, původně zvolený kapitán Průžek. Jsou to velké ztráty?
Zídek byl hráč, kterého nám Sparta uvolnila kvůli kázeňským přestupkům a po nějaké době se stal součástí výměny se Slavií. Je to dobrý hráč se slušným potenciálem, ale když pominu jiné věci, jeho efekt nebyl tak velký, čekali jsme, že nám tu pomůže. Průžek měl po Zídkově odchodu jako kapitán tým stmelit, místo toho se sbalil a odešel do Liberce. Je to krátkozraké rozhodnutí, ale je to jeho volba. Nakonec nám to třeba pomůže.

Proč myslíte?
V tomto případě kapitán opustil loď jako první. Nezklamal jen trenéry, zklamal všechny. I spoluhráče. Ale já doufal, že to mužstvo stmelí, a prý se něco takového v kabině už děje. Takže je to vlastně dobře.

Je i dobře, že trenéři začali do týmu začleňovat klíčové hráče mladšího dorostu?
Taková je situace a starší dorost nemá široký kádr. Když k tomu připočtete nějaké to zranění... Přirozeně si pak stáhnete fyzicky vybavené hráče, kteří mohou hrát ve starší kategorii. 

Má podle vás Sklenář s Jelínkem potenciál staršímu dorostu pomoct?
Už pomáhají. Co jsem slyšel od trenérů, v týmu se dobře začlenili. Nikdo od nich nečeká, že zachrání mužstvo, ale pomáhají už tím, že spolehlivě doplňují řady. Navíc to bude asi dlouhodobější, takže je v pořádku, že se postupně zapracovávají mladší kluci mezi staršími. 

Co je zatím největším problémem staršího dorostu?
Že nedává góly. Opravdu jich střílí hrozně málo, přitom v té skupině se dá hrát s každým. Pokud se hráčům dlouhodobě střelecky nedaří, jsou v daných chvílích poloviční, protože jim chybí sebedůvěra. Sebedůvěra je totiž 50 % úspěchu a bez ní všechno funguje mnohem hůř. 

Čtěte také

Podcast hokej zblízka