Nepanikařme, říká kouč po dalších porážkách
sobota 17. října 2015

Polovina základní části. Starší dorost je 5 bodů pod plán

Když starší dorostenci vstupovali do sezony, trenéři měli jasný plán: do tabulky sbírat v průměru bod na zápas. V polovině základní části mají po 14 utkáních o pět bodů méně a s těsnou ztrátou na Havlíčkův Brod okupují poslední místo extraligové skupiny Střed. O tomto týdnu nezvládli další dvě náročná utkání, když ve čtvrtek prohráli 3:5 v Hradci Králové a o den později podlehli 2:9 Liberci.

Letci jsou zatím pět bodů pod plán, ale Milan Antoš tvrdí: "Panika není na místě, nemůžeme teď kvůli tomu zmatkovat." Třebaže především v páteční bitvě viděl zmatků ve hře až až.

Jeho tým měl v nohách čtvrteční duel na horké půdě Hradce, kde sahal po bodu. Jenže tlak v závěru nedokázal gólově zúročit a na power-play už bylo příliš málo času. Domů tak Pražané odjeli znovu s prázdnou. Z dosavadních sedmi utkání venku zatím uhráli jediný bod.

"Ale měli jsme pocit, že se to zlepšuje, jenže zápas doma nás hodně zklamal. V poslední třetině jsme totálně vybouchli," přiznal kouč po debaklu 2:9. Podle něj se na hráčích negativně projevila čtvrteční předehrávka. "Nebyl čas na regeneraci, kluci dva dny chodili ze školy na zápas," dodal s tím, že podobným prosbám soupeřů Letci v budoucnu už nevyhoví.

Mužstvo se znovu trápilo v koncovce, ale tentokrát už mu nefungovala ani obrana. Domácí svému sokovi některé góly vyloženě darovali. "Nám bohužel nikdo nenabídne takové chyby, jako my nabízíme ostatním," povzdychl si Antoš. "A když už, neproměníme to. Vůbec se dostáváme málo do šancí."

Individuální statistiky mluví za vše. Týmovou produktivitu vede s průměrem bod na zápas Dominik Řepík, za ním je s 11 body za tři branky a osm asistencí Michal Pařík - obránce. 

Letci prostě musí začít skórovat, jinak se dostanou do potíží. "Pokud nedává góly útok, musíme změnit taktiku a myšlení hráčů, zapojovat víc obránce a plnit úkoly vzadu," nabádá trenér. Tým málo branek střílí a hodně inkasuje. A zatím i páchá spoustu chyb.

"Naše odhady se ukázaly trochu přehnané, na druhou stranu - tak šílený rozdíl to zase není, dělí nás od toho pouhé dvě výhry," počítá Antoš. "První čtvrtinu jsme ztratili rozkoly v kabině, po odchodu některých hráčů se to vyčistilo. Mám pocit, že se hra začíná lepšit, ale pořád máme spoustu problémů."

Po posledním duelu už trenéři hráčům krátké hodnocení přednesli, příští týden se dosavadním vystoupením v extralize budou v týmu zabývat znovu. Co a jak vlastně zlepšovat?
 
Především přístup ke hře, což je jeden ze zásadních prvků. Jenže Antoš se obává, že je v tomhle s některými svěřenci až příliš těžká práce. "Ve starším dorostu je taktika nutná, chceme po někom hodně, aby ji dodržoval? Je smutné, když vidím, jak někteří hráči napomínají ty druhé, že cvičení na trénincích nedělají dobře. Rozhodně nemluvím o jedinci."

Malou útěchou Letcům může být fakt, že nejsou v problémech jediní. O sestup si celkem jasně říká na Moravě outsider z Opavy, jenž zatím nezískal ani bod. Ale v potížích je v silné skupině Západ například i čtyřbodový Litvínov, tedy klub s extraligovou juniorkou i A-týmem.

"My nemáme žádný přísun hráčů, hrajeme s kluky, kteří tu chtějí být, což je pro nás důležité," říká Antoš. "Co mě ale nejvíc mrzí, je to, že by se o to někteří měli mnohem víc rvát, což se zatím neděje."

Příští týden Letci vstupují do druhé poloviny základní části, po níž je bude čekat nadstavba s týmy všech tří skupin, které nepostoupí do play-off. Každý bod může v konečném součtu rozhodovat. 

Je třeba nepanikařit a myslet pozitivně. A krůček po krůčku se zlepšovat.

Hradec Králové - HC Letci 5:3 (1:0, 3:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 16. Pažourek (Štohanzl), 23. Mašín (Hašek, Pohl), 34. Štohanzl (M. Matouš), 40. Štohanzl, 60. Kynčl - 27. Fabiánek (Kučera), 39. Řepík (Mařík), 49. Pařík (Danov). Rozhodčí: Blumel - Čížek, Klouda. Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 225. Střely na branku: 37:32.

HC Letci - Liberec 2:9 (1:3, 1:2, 0:4)
Branky a nahrávky: 15. Pařík (Řepík), 31. Kučera (Danov) - 12. Wiencek (Jeník), 12. Nezbeda, 14. Turský, 26. Turský (Starosta), 27. Nezbeda, 43. Král, 49. Nezbeda (Jeník), 49. Wiencek, 60. Nezbeda. Rozhodčí: Battěk - Hribík, Blumel. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci:63. Střely na branku: 22:46.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka