Vysoká prohra v Brně i ostuda s Pardubicemi
sobota 24. října 2015

Dva debakly v černém týdnu. Starší dorost je v nesnázích

Mít nadpřirozené schopnosti, nejraději by ve starším dorostu tento týden úplně vymazali z paměti. Protože poslední dva zápasy určitě nejsou tím, na co se tady bude s potěšením vzpomínat... Čtvrteční debakl na brněnském ledě suverénního lídra by se ještě dal pochopit, sobotní potupa s Pardubicemi už ne. Letci se potácejí na dně extraligové tabulky a zatím marně hledají způsob, jak se zvednout.

Co je vlastně lepší? Ještě se v tom nějaký čas pitvat, nebo se na to snažit co nejrychleji zapomenout? Kéž by to bylo tak snadné... Starší dorostenci dostali v posledních dvou bitvách 17 branek a utrpěli těžké porážky. 

Především ta domácí je opravdu krutá. 

Ne že by Letci jeli do Brna odevzdaní, ale z moravské metropole body nikdo moc nečekal. "Odehráli jsme tam zápas, který rozhodla jedna minuta," povzdychl si trenér Milan Antoš po prohře 1:7. Když jeho syn v 18. minutě vyrovnal na 1:1, tým do pauzy ještě dvakrát inkasoval. Proti favoritovi se už výsledek nelehce otáčí.

Přitom hosté dostali od sudích dvakrát možnost trestného střílení, jenže neproměnili ani jedno. A jen potvrdili, že vstřelit více branek v utkání je pro ně v letošní sezoně někdy snad až neřešitelný úkol.

Pardubičtí v tomhle dali Letcům dva dny nato lekci a vyhráli 8:2 i díky pěti využitým přesilovkám. Stejně jako ve čtvrtek vyhnal soupeř po čtvrté inkasované brance gólmana Adama Špirka, který se tentokrát vydal na střídačku dobrovolně.

Ne, bylo by alibistické ukazovat chyby jeden na druhého, porážky jsou příčinou týmové odpovědnosti. "Možná můžeme vyzdvihnout jednoho hráče, ale pravda je taková, že hrajeme špatně na všech postech," tvrdí kouč Antoš.

Tomu v sobotu chyběl už i obránce Michal Pařík, jehož přepadla nevolnost. Přitom každé oslabení současného kádru je při takové situaci citelně znát. Do sestavy se sice vrátil Andrej Vojtela, jenže po dlouhodobé absenci. Bude ještě chvíli trvat, než se stoprocentně začlení do rozjetého kolotoče.

"Hra se nám rozpadá, hráči nejsou schopni držet se dlouhodobě nastavené strategie hry. Utkání bohužel rozhodují naše brutální chyby, kterým se nedá zabránit, protože to není otázka systému," říká Antoš. "Můžeme na ně s hrůzou koukat, ale tohle neovlivníte. Občas si připadám bezradný."

Nemluví se o tom snadno. Zvlášť když rival z Havlíčkova Brodu ukořistil proti Jihlavě další dva body a Letcům se vzdálil už na rozdíl tří. Přesto stačila jediná výhra Letců a oba týmy na tom mohly být opět stejně. 

Na Pardubice si Letci věřili. I proto, že je v první čtvrtině doma porazili. Jenže tentokrát to byl úplně jiný zápas. 

"Nesmíme ztrácet hlavu, i když je to pro nás hrozně těžké, protože nemáme kam sáhnout. Ani hráče nemůžete nijak trestat. V úzkém kádru musí hrát každý, navíc na některých už vidím, že jsou přetížení."

Jak se z černého týdne oklepat?

"Jedině soudržností. A příště jít znovu do zápasu s čistou hlavou," doufá letňanský lodivod. V pátek se jeho svěřenci pokusí přerušit sérii pěti porážek v řadě proti Jihlavě. Před reprezentační pauzou by to bylo ideální.

Kometa Brno - HC Letci 7:1 (3:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 1. Frydrych (Novák, Zábranský), 19. Süss (Gajarský, Jeřábek), 20. Frydrych (Nečas, Novák), 27. Král (Nečas, Novák), 38. Mikyska, 55. Novák (Čejka, Kučera), 57. Čejka (Ferda, Trnka) - 18. Antoš (Lauko, Sklenář). Rozhodčí: Czubaj - Lainka, Musil. Vyloučení: 2:7. Využití: 2:0. Diváci: 75. Střely na branku: 40:29.

HC Letci - Pardubice 2:8 (0:2, 0:2, 2:4)
Branky a nahrávky: 45. Gonos (Fabiánek, Satran), 52. L. - 8. Martínek (Trejbal, Machala), 11. Štefka (Boček, Šeliga), 30. Machala (Kaut), 33. Šeliga (Štefka), 42. Martínek, 48. Machala (Kaut, Trejbal), 54. Matýs (Boček), 58. Boček (Šeliga). Rozhodčí: Horák - Marek, Rybáček. Vyloučení:5:7. Využití: 0:5. V oslabení: 0:1. Diváci: 48. Střely na branku: 36:39.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka