Letci v přeboru porazili Lomnici nad Popelkou
pondělí 26. října 2015

Bez zaváhání. Muži potvrdili roli lídra i v bitvě s rivalem

Tahle parta je možná zase o něco silnější než před rokem, kdy se do poslední chvíle bila o postup do 2. ligy. Tahle parta má i letos stejný cíl a zatím si jde přesvědčivě za ním. Prokázala to také v Lomnici nad Popelkou, kde ji čekal souboj dvou zatím neporažených týmů. Vítězně z něj vyšli právě letňanští muži a po cenném vítězství 4:3 si tak upevnili přesvědčivé vedení v Pražském přeboru. Paráda!

Je to sladký pohled na aktuální tabulku. Letci sice odehráli o zápas víc než jejich dva největší rivalové, ale před Hvězdou i Lomnicí mají v čele náskok už čtyř bodů. "Zase se nám bude dýchat o něco líp. Jsou to dva body zvenku a hodně tvrdě vybojované. Byl to zatím nejtěžší a nejhezčí zápas, kterým jsme v sezoně odehráli," tvrdí kouč Jan Doutnáč.

Výkon svých svěřenců musel ocenit. Vždyť to byl šlágr kola a podle toho vypadala i samotná hra. Pražané navíc měli domácím co vracet - byla to právě Lomnice, která na jaře na úkor jich postoupila z kvalifikace o národní soutěž.

Odveta se nyní povedla náramně...

Těsný výsledek odpovídá i vyrovnanosti zápasu. A Doutnáč na rovinu přiznává: "Ten bod by si zasloužily oba týmy." Hra se přelévala nahoru dolů, Letci museli dvakrát dotahovat, aby se pak dvakrát ujali vedení.

Poslední dvě klíčové branky vstřelil hrdina utkání Jiří Mrázek a obě - podržte se - v oslabení. Té rozhodující paradoxně pomohl rozhodčí, jehož domácí trefili při zakládání útoku a vzniklo přečíslení 2 na 1. Úspěšně proměněné právě Mrázkem.

Lomnice se znovu prezentovala rychlým a přímočarým přechodem přes střední pásmo, tlačila se do branky. Hosté si naopak vypracovali více vyložených šancí. Přitom na utkání přijeli bez pětice stabilních členů základní sestavy. Sledovanou bitvu nakonec nerozhodli ti, kteří to jinak běžně dělají. První úderná formace tentokrát vyšla bodově naprázdno, ale o to lepší zjištění to možná ve výsledku je.

Proč? 

Tým ví, že i ve vypjatých zápasech má sílu rozloženou do všech útoků. "Když budete stavět na jedné lajně a ta nebude hrát, jste v koncích. Tohle je příjemné zjištění a jen nás to posílí," souhlasí Doutnáč.

A prvního útoku se zastává: "Musíme si uvědomit, že to mají obrovsky těžké, protože o nich každý ví. Mají nevděčný úkol, soupeři proti nim nasazují lajny, které je mají bránit. Pak se vám střílí góly mnohem hůř, ale oni se přesto do šancí umějí dostat." 

I v neděli to bylo vidět - Jan Mišner ujel dvakrát sám na branku, Matějovi Štěpánovi zase scházely milimetry, aby se puk odrazil od břevna za brankovou čáru.

Bitva měla i parádní diváckou kulisu, přišlo se na ni podívat přes dvě stovky diváků, kteří se občas slovně pustili do letňanské střídačky. "Ale pak vyjdete ze zimáku a ti lidé vás zastavují s tím, že jste hráli hezký hokej. Musíme brát, že to jsou fanoušci jiného týmu, ale musíme ocenit, že vytvořili pěknou atmosféru."

Letci se příští víkend dočkají zaslouženého volna. První polovinu základní části zakončí dvěma listopadovými zápasy s pražskými Bohemians a Roudnicí nad Labem. Podle předpokladů by měli obě utkání zvládnout.

"Pohled na tabulku je teď příjemný," uzavírá Doutnáč, podle něhož zatím hrozí jediné nebezpečí: "Aby to pánové nepojali tak, že jsou najednou k neporažení, protože pak si vždycky koledujete o nějaký průser."

Lomnice nad Popelkou - HC Letci 3:4 (0:0, 2:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 23. Drahoňovský (Junek), 27. Junek (Syrovátka L., Knap), 45. Junek - 23. Král (Valder), 35. Král (Uhlíř), 40. Mrázek, 47. Mrázek (Valder). Rozhodčí: Touš - Bosák, Doležal. Diváci: 214.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka