Extraligový šampion je trenérem i masérem
pátek 30. října 2015

Hluchý: Kdo podceňuje regeneraci, dělá tu největší chybu

Je mu teprve třicet, ale zkušeností z hokejového prostředí má na rozdávání. Aby ne, vždyť před šesti lety slavil titul extraligového šampiona. Ovšem Milan Hluchý děti v Letňanech nejen trénuje, před časem se totiž dal i na masérskou dráhu a klub teď jeho služeb navíc využívá. On sám má pro všechny jasný vzkaz: "Pokud se vykašlete na správnou regeneraci, jednoho dne předčasně skončíte."

Věřte mu, ta slova nejsou žádný výkřik do tmy. Ve 27 letech musel kvůli vleklým zdravotním potížím ukončit nadějnou kariéru a dnes otevřeně přiznává: "Myslel jsem, že čím víc budu makat, tím budu lepší, proto jsem šel po tréninku zvedat místo strečinku těžké váhy. Dnes už vím, že to byla blbost. A tohle je výsledek."

Proto už pár sezon hokej aktivně nehraje. A proto ho dnes vídáte v Letňanech.

Pro Letce je samozřejmě přínosem. Nejenže dětem předává rady na ledě i mimo něj, ale nedávno si v Ice Areně otevřel i "masérnu". Tu mohou díky finanční dotaci klubu zdarma využívat extraligové týmy mladšího a staršího dorostu a brzy bude v případě potřeby dostupná za příplatek i ostatním kategoriím.

"Už pět let se tím zabývám a vidím obrovské nedostatky v regeneraci hráčů," všímá si bronzový medailista z MS juniorů 2005. "Všichni neustále zvyšují tréninkové dávky, čímž zatavují svaly, ale už si neuvědomují, že bez kvalitní regenerace se zákonitě dostaví zranění. Což samozřejmě nespočívá pouze v masírování, ale i ve správném protahování."

Toužíte-li po odborné konzultaci, je vám Hluchý k dispozici. Není jen hokejovým koučem, je i osobním a kondičním trenérem a do toho má speciální školení fyzioterapeutickou metodou, včetně tzv. Breussovy metody a Dornovy masáže. O masírování a regeneraci toho hodně ví. No vážně.

Jak se k tomu vůbec dostal?

"Když už jsem měl na Kladně velké zdravotní problémy a hrál jsem poslední sezonu, na jejím začátku mě oslovil kamarád, který se zabývá fyzioterapeutickou metodou. Zkusil jsem si to na vlastní kůži a ohromně to zabralo. Nejdřív jsem to rok studoval a zkoušel si to na svém okolí, pak jsem si sehnal klientelu. S tím kamarádem některé věci konzultujeme dodnes."

Nehraje si na šarlatána a neslibuje zázraky, ale spíš se už několik let věnuje systematickému odbourávání zdravotních problémů spojených s jeho zaměřením. Některé potíže kloubů a obratlů přitom umí odstranit především jemnými technikami uvolňování svalů.

U dorostu se věnuje hlavně základním masážím a uvolnění těla. "Aby došlo k vyplavení toxinů a kyseliny mléčné ze svalů a následně se do nich dostala nová okysličená krev a nové živiny. Když to řeknu zjednodušeně - snažím se po tréninku dostat ze svalu to špatné a dodat mu novou sílu," vysvětluje. "Je to hlavně regenerační složka a hráči se toho snaží maximálně využívat, což je dobře."

Sauna s vířivkou? Jako byste nedělali vůbec nic

Regenerace může být malá věda a podle Hluchého ji rozhodně nepodceňujte. Rozdíl je i v tom, jak se svaly pracovat před tréninkem a po něm, kdy svaly zahřát a kdy protáhnout. Letňanský odborník se během svých masáží snaží hráčům rozšířit obzory i na tohle téma.

"Třeba v oblasti kompenzačních cvičení. Časté problémy vidím u hráčů i ve svalech v oblasti hrudníku, kdy jsou ty prsní příliš zkráceny a ramena jsou v protrakci," dává za příklad. "Pak mají ochablé svaly v oblasti hrudní páteře a fixátory lopatek. Tím pádem často dochází k asymetriím a z toho pramenící bolesti zad. Dalším nedostatek hráčů je v ochablém stabilizačním systému."

Vyprávět by vám mohl i hodiny. Někdy až v příliš odborné terminologii.

Jenže někdejší hráč Kladna či Karlových Varů dobře ví, co říká. A chce varovat před tím, na co sám doplatil. "Budete-li zanedbávat regeneraci a přitom se věnovat profesionálnímu sportu, vaše tělo si jednoho dne vyžádá daň. Je to stoprocentní jistota. Je to jako zákon," vzkazuje. 

"A jestli si někdo myslí, že když šest dní v týdnu trénuje a pak to každou středu vyřeší saunou a vířivkou, tak se šíleně plete, protože pro regeneraci tím pádem neudělal skoro nic," dodává zcela upřímně Hluchý. "Je to má zkušenost a je na každém, jestli si tuhle radu vezme k srdci. Já sám jsem ty informace neměl. Dnes bych si za to dal pár facek, ale už to bohužel nezměním."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka