Letci porazili Žižkov, o víkendu mohou do finále
pondělí 01. února 2016

Muži začali play-off výhrou. Trenér měl ovšem výhrady

První krok mají za sebou letňanští muži v play-off. Roli favorita sice splnili v podobě vítězství 9:3, ale jejich trenér spokojený nebyl. Jako by se na týmu projevila nervozita z vyřazovací části, kterou Pražský přebor poprvé zavedl až letos. "Rozhodně se to neodehrávalo podle našich představ," přiznal Jan Doutnáč po bitvě se Žižkovem. Do finále Letci mohou postoupit už o víkendu na ledě soupeře.

Semifinále hrané na dva vítězné zápasy Letňanští rozehráli dobře, ale podle slov svého trenéra mají rozhodně co zlepšovat. "Vždyť jsme s nimi hráli skoro polovinu utkání 3:3, a to ještě jejich nejlepší hráč netrefil úplně prázdnou branku," pozastavoval se kouč Doutnáč.

Pravda, gólově Letci utekli svému soupeři až trefou ve 28. minutě, kdy postupně začali svůj náskok navyšovat. Žižkov do puntíku potvrdil slova letňanského kapitána Jana Mišnera, jenž varoval před jediným nebezpečím - uhlídat žižkovského útočníka Jana Bízu.

Právě on totiž Letcům nasázel hattrick. Favoritovi ale pomohla jeho kompaktnost. 

"Jenže jsme hráli hodně špatně zezadu, a nebyl nikdo, koho by se tahle kritika netýkala," řekl letňanský lodivod. "Pomalu jsme rozehrávali, nechali Žižkov hodně střílet. Sice jsme je přebruslili, ale určitě ne naší hrou dozadu. Oni byli aktivní a dělali nám problémy."

Vyřazovací fázi začal v brance Lukáš Havlín. Doutnáč měl na tomto postu snadné rozhodování, kdo play-off zahájí, protože Matěj Oliva se několik týdnů léčil ze zranění. "Ale už je fit a příští zápas dostane příležitost on. Havlas ovšem proti Žižkovu určitě nezklamal."

Čím si kouč herní nervozitu vysvětluje?

"V ofenzivě máme přesný počet útočníků, takže na ně není takový tlak. Kdežto slušných beků máme osm, ale hrát jich může jen šest. Je možné, že se s tím někdo psychicky nesrovnal a mohl dělat více chyb, ale jsou to dospělí hráči, kteří by se s tlakem měli vyrovnat."

Během utkání nechal průběžně odpočívat celkem tři obránce. "A ten, který původně začal jako sedmý bek, paradoxně odvedl asi nejlepší práci," ocenil Doutnáč. "Tenhle problém mě ale štve doteď," dodal s tím, že pro příští utkání mohou přijít určité změny v sestavě.

Na Nikolajce se hraje už následující neděli a Letci budou chtít postoupit co nejrychlejším způsobem.
 
HC Letci - Žižkov Praha 9:3 (2:1, 3:2, 4:0)
Branky a nahrávky: 7. Horáček (Kaleta, Kadaně), 20. Uhlíř (Boček, Koubík), 22. Kadaně (Horáček, Kautský), 28. Mišner (Štěpán, Horáček), 32. Štěpán (Mišner, Mrázek), 42. Mrázek (Kadaně, Havlín), 51. Mrázek (Horáček), 57. Zíma (Šulc), 60. Horáček (Mrázek, Kadaně) - 15. Bíza (Klečka), 21. Bíza (Sedliský), 25. Bíza (Klečka, Starý).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka