Letci byli s Chomutovem z poloviny úspěšní
pondělí 01. února 2016

Mladší dorost je zpět ve hře. Play-off je opět dost reálné

Otázka postupu do play-off nebývala u mladšího dorostu několik posledních týdnů vůbec aktuální. Prioritní totiž byla záchrana dorostu staršího. Jenže poté, co si o víkendu starší dorost s největší pravděpodobností zajistil udržení v extralize, najednou se mnohem optimističtěji jeví i vyhlídky mladšího týmu. Týmu, který sehrál dvojzápas se silným Chomutovem a v neděli na jeho hřišti uspěl.

Zatímco ve čtvrtek Letci v extraligové dohrávce podlehli Chomutovu 1:2, v neděli se jim vydařila odveta a na severu Čech uspěli nejtěsnějším možným rozdílem, když ve 45. minutě rozhodl o třech bodech Petr Štěbeták. Ve čtvrtek se zase trefil Adam Klatt, který stále patří do 8. třídy.

"Paradoxně jsme ale hráli líp v tom zápase, který jsme doma prohráli," uznal letňanský trenér Tomáš Blažek. "V neděli jsme hráli dvě třetiny hodně zakřiknutě a snažili se hodně bránit. Ale pak se nám podařilo ujet a dostrkat puk do branky."

Pochvalu si zaslouží brankář Lukáš Pařík, jenž vychytal čisté konto a čelil smršti střel.

Jejich poměr 54:22 ve prospěch soupeře deklaruje chomutovskou převahu. Chomutov ale není lídrem nadstavbové skupiny jen tak náhodou a s 11bodovým náskokem před druhými Letňany se pomalu blíží do vyřazovací části.

Tu mají zajištěnou vítězové všech tří skupin o udržení plus nejlepší celek ze druhého místa. Tuto pozici momentálně drží Vsetín z moravské skupiny E, ale 49bodoví Letci na něj ztrácejí už jenom dva body. 

Historicky první účast v play-off je tak pro Letňany znovu hodně reálná.

Obzvlášť když moravská skupina je mnohem vyrovnanější než ta, v níž figurují Pražané. "Dnes ráno jsem se po dlouhé době podíval znovu na tabulku a vidím, že jsme blízko," vyprávěl v pondělí kouč Blažek.

Další dobrá zpráva pro jeho tým? 

Doteď se většinou musel obejít bez dvou klíčových opor Dominika Sklenáře a Ivana Lytvynova, kteří posílili starší dorost, aby mu pomohli k záchraně. Teď by si oba hráče mohl stáhnout zpátky a svému mužstvu dodat ještě větší sílu.

"Ale záchrana staršího dorostu ještě není stoprocentní, to může být až příští víkend. Teprve pak si něco takového můžeme dovolit, do té doby oba hráči zůstanou se starším dorostem," odmítá spekulace Blažek. "V případě záchrany každopádně přemýšlím, že si je stáhnu zpátky. I ostatní kluci pak v týmu cítí, že jsou s nimi silnější, takže to dodá sebedůvěru celé kabině."

Play-off by tomuhle mužstvu slušelo, ale budou to ještě napínavé dostihy. Kéž by se šťastným koncem...

HC Letci - Chomutov 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 46. Klatt (Kalina, Vrba) - 28. Ouřada (Koblížek, Lauko), 33. Lauko (Koblížek, Ouřada). Rozhodčí: Výborný - Štětina, Zháňal.Vyloučení: 3:0. Využití: 0:2. Diváci: 35. Střely na branku: 14:38.

Chomutov - HC Letci 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 46. Štěbeták (Vlček). Rozhodčí: Knapík - Kokrment, Janíček. Vyloučení: 9:9 + Veselý (Chom.) 10 min., Klikorka (Let.) 10 min., Mežnar (Chom.) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 68. Střely na branku: 54:22.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka