Po prohře s Havířovem Letci rozdrtili Vsetín
neděle 07. února 2016

Mise je splněna... Starší dorost se definitivně zachránil!

Radost, ale také velká, obrovská úleva! "Jsem rád, že už teď bude na všechno více klidu," oddychl si Martin Rousek, trenér staršího dorostu. Letňanský tým dokonal misi o záchranu extraligy a v nejvyšší soutěži nebude chybět ani příští sezonu. Tuto jistotu totiž definitivně stvrdil v sobotu, kdy Letci odčinili páteční porážku 0:1 s Havířovem a deklasovali Vsetín sedmigólovou výhrou. Tohle je zpráva víkendu!

Starší dorostenci v nadstavbě o udržení pokračují ve výtečných výkonech. Už před týdnem byli poslední krůček k definitivní záchraně a tento víkend se jim ho povedlo udělat.

Byť v pátek prohráli fotbalovým výsledkem.

"Možná si kluci mysleli, že když jsme u nich vysoko vyhráli, půjde to samo," dal trenér Rousek vzpomenout na výhru 5:0 v Havířově z počátku letošního roku. "Do zápasu jsme nevstoupili aktivně, soupeř nás prvních deset minut zatlačil do pásma. Hráli odvážně a líp bruslili. Překvapili nás," přiznal.

Letci sice srovnali krok, ale osudnou se jim stala 38. minuta, kdy hosté využili jednu z mála chyb domácích. Pak už jen pokračovala marná snaha vstřelit gól.

"Ale bojovali jsme. Hráčům jsem vlastně od druhé třetiny neměl co vyčíst, jen tomu chyběla branka. Občas bychom měli řešit situace před soupeřovou brankou o něco klidněji. Jinak to byl z naší strany dobrý výkon," dodal letňanský kouč.

Není důvod k žádnému hněvu.

Starší dorost si totiž v sobotu připsal už osmé vítězství z 12 zápasů, které v nadstavbě o udržení odehrál. Před Vánocemi zahájil stíhací jízdu o záchranu, sbíral body a stoupal tabulkou. Nyní Letcům patří 9. pozice, a kdyby v pátek porazili Havířov, mohli být už sedmí. Nejdůležitější ovšem je, že je čtyři kola před koncem už nemůže předstihnout předposlední Poruba.

Třebaže se ještě o zázrak pokoušela a překvapivě zvítězila na ledě Litvínova po samostatných nájezdech. Jenže v Letňanech nenechali nic náhodě a v sobotu rozstříleli 7:1 Vsetín.

"Tam jsme byli od začátku lepší a bylo vidět, jak to kluci chtějí urvat. Chtěli jsme si získat jistotu záchrany tím spíš, když Poruba uspěla," uvědomoval si vážnost situace Rousek.

Letci sice nevyužívali šance, ale v 15. minutě protrhl střeleckou smůlu ranou od modré obránce Michal Pařík. Od druhé třetiny už začal brankostroj fungovat a mužstvo se uklidnilo. "Škoda jen obdrženého gólu na konci zápasu, protože Adam Špirek si zasloužil nulu," ocenil výkon gólmana Rousek. "Ale jsme rádi, že to máme za sebou."

Spokojenost samozřejmě vládne v celém klubu. Záchrana staršího dorostu, který je vlajkovou lodí všech letňanských kategorií, byla hlavní prioritou sezony. Obzvlášť poté, jak se sezona v první polovině vyvíjela.

"Ale je to práce hlavně kluků. Plnili, co jsme jim řekli, nedostávali moc gólů a nebáli se hrát do útoku," odmítl hlavní zásluhy trenér Rousek. "Od obrany se to všechno začalo odvíjet, protože pak přišlo i využívání šancí. Kluci mě mile překvapili, hráli nadoraz a nic nevypustili," uzavřel s tím, že nebylo moc momentů, kdy musel zvyšovat hlas.

"Jen občas to člověku ujede," dodal s úsměvem.

Proč se nesmát....Letci po reprezentační pauze přivítají Litvínov a Karlovy Vary a poté sezonu zakončí v Českých Budějovicích a na Kladně.

Ať už tyto zápasy dopadnou jakkoliv, záchranu jim už nikdo nevezme. 

HC Letci - Havířov 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 38. Peterka. Rozhodčí: Jílek - Beneš, Marek. Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 67. Střely na branku: 42:23.

HC Letci - Vsetín 7:1 (1:0, 4:0, 2:1) 
Branky a nahrávky: 15. Pařík (Fabiánek, Valíček), 28. Nedorost (Gonos), 34. Rousek (Danov), 34. Fabiánek (Valíček), 37. Sklenář (Fabiánek), 45. Fabiánek (Valíček), 57. Kučera (Rousek, Danov) - 58. Weintritt. Rozhodčí: Lacina - Šmika, Špůr. Vyloučení: 5:3 + Humplík (Vsetín) 5 min. a do konce utkání. Bez využití V oslabení: 1:0. Diváci: 94. Střely na branku: 52:27.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka